راهنمای جامع انتخاب بهترین کود برای درخت هلو

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.05.30

یافتن بهترین کود برای درخت هلو نیازمند کسب آگاهی و اطلاعات درست از نیازهای غذایی این درخت، خاک زمین کشاورزی و کمبودهای آن، روش‌های صحیح و کنترل شده آبیاری و همچنین شناخت مشکلات احتمالی مسیر رشد و بارددهی درخت هلو است.

شاید برایتان سوال شده باشد که چگونه بهترین کود را برای درخت‌ خود انتخاب کنید تا بهترین ثمردهی را شاهد باشید؟ ما در این مقاله، مراحل رشد و اشتباهات رایج در کوددهی به درخت هلو را بررسی کرده‌ایم، پس با ما همراه باشید.

بهترین کود برای درخت هلو و نیازهای غذایی آن

کوددهی روشی عالی برای جبران کمبودهای غذایی خاک به شمار می‌رود و استفاده صحیح و زمان‌بندی شده از آن می‌تواند موجب به ثمر نشینی محصولی شیرین و آبدار شود. اگر یک درخت هلو در حیاط خانه خود پرورش می‌دهید و یا یک باغدار و کشاورز هستید و به فکر تولید محصولی تجاری افتاده‌اید، یک روش عالی برای اطمینان از کسب میوه‌دهی، انتخاب بهترین کود برای نهال هلو است.

درخت هلو، همانند همه‌ی گیاهان که موجوداتی زنده به شمار می‌روند، به مواد غذایی متنوعی نیاز دارد. در این قسمت درشت مغذی‌ها و ریز مغذی‌های اساسی و مورد نیاز برای رشد نهال هلو مشخص شده است.

  • درشت مغذی‌ها:

نیتروژن، فسفر، پتاسیم، گوگرد، کلسیم و منیزیم درشت مغذی‌های مورد نیاز برای رشد طبیعی درخت هلو می باشند. این مواد به خودی خود در خاک سالم یافت می‌شوند، با این حال در صورت تشخیص کمبود، مقدار آن‌ها را در خاک افزایش می دهیم.

  • ریزمغذی‌ها:

آهن، بور، منگنز، روی، کلر، مس و مولیبدن کربن، ریزمغذی‌های مورد نیاز برای رشد نهال هلو بشمار می‌روند؛ این ریز مغذی‌ها به بهره‌وری بهتر گیاه از درشت مغذی‌ها کمک می‌کنند.

نکات مهم در انتخاب بهترین کود برای نهال هلو

درخت هلو برای رسیدن به بهترین میوه، به یک برنامه کوددهی مناسب نیازمند است و از آنجا که به مرور زمان، خاک از مواد مغذی خالی می‌شود، تزریق دوباره مواد غذایی به وسیله کود مناسب درخت هلو، امری حیاتی به نظر می‌رسد.

در کنار فراهم‌آوری کود مناسب درخت هلو، آبیاری نیز نقش بسیار مهمی دارد، در زیر نکات ضروری آبیاری درخت هلو و چند دانستنی مهم را برای شما آورده‌ایم:

  • پس از برداشت هلو در فصل تابستان، با توجه به دمای هوا و شدت گرما، بهتر است آبیاری در فواصل 3 الی 4 روزه انجام شود.
  • در فصل خواب درخت، یعنی در پاییز و زمستان، با توجه به کاهش دما، فواصل آبیاری را تا یک ماه افزایش دهید.
  • در مواجه با عواملی مثل بارندگی و رطوبت محلی زیاد، آبیاری را به تعویق بیندازید.
  • توجه داشته باشید که آب باران در اطراف درخت هلو تجمع نکند، چرا که موجب پوسیدگی ریشه و تنه درخت می شود. همچنین زیستگاهی مناسب برای رویش قارچ‌ها به وجود می‌آورد.
  • درخت هلو به طور معمول، پس از سال دوم کاشت، رشد طولی و عرضی چشمگیری دارد؛ پس در هنگام کاشت نهال هلو به فواصل میان آن‌ها توجه کنید و حداقل 4 متر فاصله را برای نهال ها در نظر بگیرید.
  • همچنین این نهال، به طور میانگین باید 10 ساعت در روز در معرض نور خورشید قرار گیرد.
نکات خرید بهترین کود

آشنایی با انواع کودها برای این درخت

به طور کلی، کودها به دو دسته آلی و شیمیایی تقسیم بندی می‌شوند. در اینجا به شرح انواع کود برای نهال هلو و ویژگی هر کدام می‌پردازیم:

کودهای آلی (organic fertilizer)

بهترین کود برای درخت هلو، کودی غنی از مواد مغذی است. کودهای آلی گزینه مناسبی برای کوددهی نهال هلو محسوب می‌شوند. همچنین کودهای آلی که به عنوان کودهای دوست‌دار محیط زیست شناخته می‌شوند، بهترین عملکرد خود را در طولانی مدت نشان می‌دهند. به طور کلی این کودها از منابع حیوانی و گیاهی به دست می‌آیند.

  1. کودهای گیاهی

این کود یا به صورت کود سبز و از مخلوط گیاه و خاک به دست می‌آید و یا با بقایای گیاهان، مانند برگ‌های ریخته شده در پای درختان که به آن خاک‌برگ نیز می‌گویند، به وجود می آید. همچنین به طور کلی به نسبت دیگر کودهای آلی مناسب درخت هلو، از مواد مغذی کمتری بهره‌مند است.

  1. کودهای حیوانی

کودهای حیوانی از بهترین کودها برای درخت هلو به شمار می‌روند. این کودها از فرآیند دفع حیوانات اهلی همچون گاو، اسب و گوسفند به دست می‌آیند و سرشار از نیتروژن، پتاسیم و فسفر می باشند. یکی از بهترین کودها برای درخت هلو، کود مرغی یا گرانو می باشد. کود مرغی، کودی بسیار قوی با نیتروژن و فسفر بسیار بالا است.

نوع دیگر کودهای حیوانی مناسب درختان هلو، کود حاصل از پرندگان و طیور است؛ این کودها نسبت به دیگر کودهای حیوانی، برای رشد نهال هلو مفیدتر و مغذی‌تر به حساب می‌آیند.

  1. کمپوست

کود کمپوست ترکیبی از کودهای گیاهی و حیوانی است و معروف ترین نوع آن، کود ورمی کمپوست است که از فضولات نوع خاصی کرم خاکی به دست می‌آید و می‌توان گفت یکی از بهترین کودها برای درخت هلو به شمار می‌رود.

برای مشاهده انواع نهال هلو، عبارت خرید نهال هلو را لمس کنید.

کودهای شیمیایی (Inorganic fertilizer))

کود شیمیایی، کودی است که برای تولید، در چرخه صنعتی قرار گرفته است. این کودها نسبت به کودهای آلی، مقرون به صرفه‌تر بوده و سریع تر عمل می‌کنند. کوددهی بیش از حد با کودهای شیمیایی، میکرواورگانیسم‌های مفید را از بین برده و به گیاه و محیط زیست آسیب وارد می‌کند.

با اینکه نمی‌توان از کود شیمیایی به عنوان بهترین کود برای نهال هلو نام برد، اما استفاده صحیح از آن می‌تواند مزایایی نیز به همراه داشته باشد. در زیر انواع کودهای شیمیایی را برای شما آورده‌ایم:

  • کود نیتروژن: این نوع کودها، برای رشد شاخ و برگ درخت هلو به کار می‌روند.
  • کود فسفر: مواد معدنی حاوی فسفر، به توسعه ریشه و باردهی بیشتر این درخت کمک می‌کند.
  • کود پتاسیم: از پتاسیم برای بهبود مقاومت و افزایش سلامتی نهال هلو در برابر بیماری و آفات استفاده می‌شود.
شناخت کودهای شیمیایی

برترین زمان استفاده از کود نهال هلو

توجه داشته باشید، حتی اگر از بهترین کود برای درخت هلو استفاده کنید، در حالی که زمان مناسب کوددهی را رعایت نکرده باشید، می توانید موجب از بین رفتن درخت و یا کاهش رشد میوه‌ها شوید.

در کوددهی به نهال هلو باید به مراحل رشد این گیاه و همچنین کمبودهای خاک که از طریق آزمایش و آنالیز آن به دست آورده‌اید توجه کنید. در این قسمت قصد داریم، زمان استفاده از بهترین کود برای درخت هلو، با توجه به فصل و مرحله زندگی نهال را برای شما شرح دهیم.

کوددهی درخت هلو در فاز جوانه زنی و گلدهی

در اواخر زمستان و با شروع فصل بهار، نهال هلو شروع به جوانه زنی و گلدهی می‌کند، قبل از جوانه‌زنی باید از کودهای نیتروژن‌داری مثل اوره و آمونیوم سولفات استفاده کنید. در این زمان که به سبب سرمای زمستان، ریشه و خاک در دریافت مواد مغذی با مشکل مواجه است، کود نیتروژن به قدرت ریشه و رشد درخت کمک می‌کند.

کودرسانی در فاز رشد رویشی

حدود یک ماه پس از گلدهی، بهترین کود برای درخت هلو، کود KNP به نسبت برابر است. فسفر، نیتروژن و پتاسیم در مرحله رشد رویشی میوه‌ها به ترتیب مقاومت گیاه در برابر بیماری، رشد شاخه و برگ و همچنین باردهی را افزایش می‌دهند.

تقویت درخت هلو در فاز باردهی

در اواسط تابستان، هنگام ثمردهی درخت هلو، گرما و باران‌های تابستانی، آفات و بیماری‌های گیاهان را با خود می‌آورند؛ در این زمان، بهترین کود برای درخت هلو، کود پتاسیم است.

کوددهی در زمان باردهی

افزایش مقاومت این درخت در فاز آماده‌سازی برای خواب

در پاییز و پس از برداشت میوه‌های این درخت، خاک نیازمند تجدید قوا و نیرومندسازی است. در این مرحله، بهترین کود برای درخت هلو، کودهای آلی و کمپوست ها می باشند.

توجه داشته باشید، یکی از معیارهایی که برای کوددهی درخت هلو مد نظر است، منطقه و شرایط جوی است؛ بنابراین به دستورالعمل‌های محلی دقت لازم را داشته باشید.

روش های کوددهی برای درخت هلو

برای کوددهی، روش‌های مختلفی وجود دارد. سن درخت یا نهال، شرایط محلی، آب و هوا، حاصلخیزی و غنی بودن خاک، همگی معیارهایی برای تعیین روش کوددهی به درخت هلو می باشند.

کوددهی به روش چاله‌ای یا چالکود

در این روش، شیارها، چاله‌ها و یا کانال‌هایی در قسمت سایه انداز نزدیک درخت حفر می‌شوند و کود درخت هلو، در آن‌ها جایگذاری می‌شود. در نتیجه ریشه‌های نهال هلو به سمت این چاله‌ها کشیده و تغذیه می‌شوند.

مزایای استفاده از چالکود عبارتند از:

  • جلوگیری از خشکی انتهای شاخه‌های درخت هلو
  • ایجاد مسیرهایی برای تهویه خاک
  • افزایش سطح برگ درختان هلو
  • کاهش تبخیر از دیگر مزایای این روش است، چرا که کود در عمق خاک قرار دارد.

– چالکودها، مسیرهایی برای جابه جایی بهتر مواد غذایی و آب ایجاد می‌کنند؛ بنابراین مواد مغذی به طور مستقیم در دسترس ریشه درخت هلو قرار می‌گیرد.

معایب چالکود عبارتند از:

  • نیاز به تجهیزات خاص برای ایجاد شیار و کانال، ممکن است که کشاورز و باغبان را به سختی بیاندازد.
  • این روش نسبت به روش کوددهی سطحی، هزینه‌برتر است.
  • یافتن بهترین ترکیب کود برای نهال هلو و استفاده از آن در چالکودها به آزمایش خاک و نیازمندی‌های آن بستگی دارد. پس توصیه می‌شود حتما به صورت سالانه آزمایش خاک برای درخت هلو را انجام دهید.

انجام کوددهی به شیوه سطحی

در کوددهی سطحی، کود بر روی خاک و در اطراف گیاه به طور یکنواخت پخش می‌شود و این کار به سادگی برای درختان هلو، قابل انجام است.

مزایای کوددهی سطحی:

  • کوددهی سطحی، زمان‌بر نیست. پیچیدگی ندارد و به سادگی و با سرعت قابل انجام است.
  • در این روش از کودهای آلی و شیمیایی می‌توان استفاده کرد.
  • با استفاده از کودهای آلی در این روش، به تدریج ساختار خاک بهبود یافته و تقویت می‌شود.

معایب کوددهی سطحی درختان هلو:

  • به علت سطحی بودن، آب باران بخش زیادی از کود نهال هلو را شسته و می‌برد.
  • سطحی بودن این روش کوددهی، موجب شده است که دریافت و جذب مواد مغذی کود برای ریشه‌ها کمتر از روش‌های دیگر کوددهی باشد.

کودرسانی برگی (foliar fertilization)

بهترین روش کوددهی برای درخت هلو به هنگام آسیب جذب مواد غذایی از ریشه، استفاده از روش کوددهی برگی است. در این روش، مواد مورد نیاز گیاه به طور مستقیم از طریق برگ و توسط یک حمل کننده مایع، دریافت می‌شوند.

این روش در هنگام سرما و یا گرمای شدید به درخت هلو، مواد غذایی می‌رساند و جلوی از بین رفتن گیاه را می‌گیرد.

کوتیکول موجود در برگ‌های درخت هلو، پوسته‌ای پویا می باشد که در پاسخ به جریانات محیطی مانند کمبود مواد غذایی و آب، تغییر ضخامت می‌دهد و در هنگام گرسنگی گیاه، راه را برای تغذیه برگی از طریق کود محلول برای درخت هلو، باز می‌کند.

مزایای کوددهی برگی برای درختان هلو:

  • کود برگی، مقاومت گیاه را در برابر بیماری تقویت کرده و حتی بهبود می‌بخشد.
  • موانعی که بر سر راه کودهای زمینی می باشند، برای کودهای برگی وجود ندارند و درختان هلو همه مواد مغذی را از طریق برگ‌ها دریافت می‌کنند.
  • نتیجه‌دهی سریع، از دیگر مزایای کوددهی برگی است.
  • کوددهی برگی یکی از بهترین کودها برای درخت هلو در زمان ریشه‌زنی و باردهی به شمار می‌رود.
  • در درختان هلو تیمار شده، کوددهی برگی روشی مناسبی برای سبز شدن دوباره و سریع برگ‌ها است.

معایب کوددهی برگی:

  • احتمال برگ‌سوزی درخت هلو زیاد است.
  • فقط در مقادیر پایین قابل استفاده می باشد.
  • به علت دوز پایین، کوددهی باید تکرار شود؛ پس هزینه کود دادن درخت هلو به روش برگی بالاتر از سایر روش ها می باشد.
معایب کودرسانی برگی

بهترین کودها برای درختان هلو جهت بزرگ شدن میوه ها

درخت هلو نیز همانند سایر درختان، برای رشد و میوه‌دهی بالا نیازمند نور، رطوبت و مواد مغذی کافی است. تا اینجا عناصر مورد نیاز درخت هلو، انواع کود برای آن و روش‌های استفاده از این کودها را فرا گرفتیم.

هلو یک میوه تجاری به شمار می‌آید. پس دور از ذهن نیست که همه باغداران، کشاورزان و تولیدکنندگان عمده هلو به دنبال افزایش سایز و درشت شدن آن باشند.

اما این عزیزان باید توجه داشته باشند که بخشی از اندازه درشت هلو به ژنتیک آن مربوط است و بخش دیگر آن هم به کمک پیاده‌سازی اصولی شیوه‌های کشاورزی همچون آبیاری، کوددهی و نوردهی حاصل می‌شود.

زمان اضافه کردن کلسیم و پتاسیم

این دو عنصر، برای رسیدن درخت هلو به رشد حداکثری خود، بسیار کمک می‌کنند. زمان مناسب یعنی هنگامی که گیاه کمبود دارد و در حال رشد و باروری است؛ زمانی که خاک به طور طبیعی این کمبود را جبران نمی‌کند و یا از این عناصر خالی شده است.

فروت ست

فروت ست ترکیبی از مواد مغذی موثر بر ثمردهی درختان است که از عناصری همچون بور، ازت و روی تشکیل شده است. استفاده از فروت ست در زمان پس از برداشت و به هنگام آماده‌سازی درخت جهت خواب زمستانی، موجب تجدید قوا و تقویت جوانه‌های درخت هلو برای باردهی سال بعد می‌شود.

مراقبت از سلامت ریشه‌ها

حفظ سلامت ریشه‌ها در گرو رسیدگی منظم و اصولی به آن‌ها با آب‌دهی درست و استفاده از بهترین کود برای درخت هلو می باشد.

پیش از زمان شدت گرفتن بیماری و آفات، از پتاسیم و کودهای توصیه شده استفاده نمایید و همچنین در زیر و رو کردن خاک و شخم کاری، ظرافت به خرج داده و از صدمه زدن به ریشه درخت هلو بپرهیزید.

محلول پاشی پتاسیم

پتاسیم در کنار نیتروژن، برروی افزایش سایز میوه درخت هلو بسیار تاثیر می گذارد. همچنین در مطالعه‌ای که بر خاک‌های شنی در فلوریدا انجام شد، صحت تاثیر مثبت محلول پاشی پتاسیم در فصل پاییز و پس از چیدن میوه‌ها تایید شده است.

آیا استفاده از بهترین کود برای درخت هلو، عاری از مشکل است؟

خیر، حتی اگر بهترین کود برای نهال هلو به کار رود، باز هم ممکن است، مشکلاتی بر سر راه پرورش آن و میوه‌دهی پیش آید. برای جلوگیری از این مشکل راهنمایی زیر را به کار بگیرید:

  1. آزمایش خاک و نیاز سنجی
  2. بررسی PH خاک
  3. تهیه جدول زمان‌بندی کوددهی با توجه به سن درخت و مرحله رشدی
  4. تعیین بهترین روش آبیاری
  5. آغاز به کار با توجه به جدول زمان‌بندی زمین کشاورزی و باغ هلو

علائم کمبود مواد مغذی در این درخت

کمبودهای رایج درخت هلو که به آسیب آن منجر می‌شوند عبارتند از:

  • کمبود روی: تغییر شکل میوه – کوچک و باریک شدن شاخه‌ها – متوقف شدن رشد ساقه‌ها
  • کمبود منگنز: ایجاد لکه‌های سبز روشن روی برگ‌ها – کوتاهی برگ و ساقه‌ها در کمبود شدید منگنز
  • کمبود آهن: کلروز و ایجاد رگبرگ‌های سبز و سپس زرد که عموما از برگ‌های نابالغ آغاز می‌شود.
  • کمبود بور: ترک خوردن میوه
  • کمبود گوگرد: کلروز – سوختگی حواشی برگ‌ها
  • کمبود منیزیم: زردی در ابتدا و حاشیه برگ‌های بالغ و قدیمی
علائم ناشی از کود زیاد
  • کمبود فسفر: تغییر رنگ برگ‌ها به سبز تیره و یا بنفش در فصل پاییز

عوارض ناشی از استفاده بیش از حد از کود

  • کوددهی فسفری بیش از حد، موجب کمبود عنصر روی، در گیاه می‌شود.
  • کود با کلسیم بالا، کمبود آهن را رقم می‌زند؛ همچنین خاک‌هایی که روی و منگنز در آن‌ها زیاد باشد، می‌توانند موجب کمبود آهن شوند.
  • سطح بالای نیتروژن، کلسیم و نسبت قلیایی بالا، به کمبود عنصر بور منجر می‌شوند.
  • پتاسیم بالا، به کمبود منیزیم دامن می‌زند.

دلایل خشک شدن ناگهانی درخت هلو

پوسیدگی ریشه و یا تاج می‌تواند علت عمده مرگ‌های ناگهانی درختان هلو باشد. بهترین کود برای درخت هلو را  تهیه کرده‌اید، اما آبیاری آن را جدی نگرفته‌اید و یا یک خشکسالی، شاخه‌های بالایی را سوزانده و میوه‌هایی کوچک و ریز به عمل آمده است.

سخن پایانی در خصوص بهترین کود برای درخت هلو

رسیدن به بالاترین ظرفیت میوه‌دهی یک درخت، با توجه به در نظر گرفتن عوامل محیطی و نیازهای آبی، خاکی و هوایی درخت ممکن می‌شود. در این مقاله عناصر مورد نیاز درخت هلو را به شما معرفی کردیم، تاثیر هر یک را برایتان شرح دادیم و به شما از بهترین کود برای درخت هلو، گفتیم.

شما می‌توانید بر حسب شرایط زیست و بوم منطقه خود اقدام به خرید انواع نهال هلو کرده و با کمک کارشناسان مجموعه ی آریا نهال به کاشت و پرورش یکی از آن‌ها بپردازید. ممنون شما هستیم، اگر این محتوا برایتان مفید بوده، ما را از نظرات ارزشمند خود بهره مند سازید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
0

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “راهنمای جامع انتخاب بهترین کود برای درخت هلو”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *