خواص گیلاس

دسته بندی: جدیدترین مقالات
2022.09.09

خواص گیلاس میوه سرخ و جذاب تابستانی:

در طب سنتی و نوین یکی از مهمترین میوه های تاثیر گذار در سلامت گیلاس، می باشد. طبیعت سرد گیلاس در بعضی از افراد، مشکلات گوارشی ایجاد می کند؛ به همین دلیل درگذشته این میوه را صرفاً به خاطر طعم دلپذیرش مورد استفاده قرار می دانند و تقریباً آن را به لحاظ ارزش تغذیه ای فقیر می دانستند. اما تحقیقات و پژوهش های انجام شده، خواص گیلاس، را برای سلامتی ثابت می کند.

بسیاری از ما دیده و شنیده ایم که از دُم این میوه برای درمان سنگ کلیه استفاده می شود. به طورکلی خواص دارویی زیادی را به برگ و دم گیلاس نسبت می دهند اما دانش عمومی در مورد ارزش غذایی آن چندان قابل توجه نیست. با ما همراه باشید تا با اطلاعات بیشتر و قابل توجه تری از فواید گیلاس، بیشتر آشنا شوید.

آشنایی با درخت و میوه گیلاس:

پیش از بررسی خواص گیلاس، بهتر است که با درخت این میوه و خصوصیات آن آشنا شوید. درخت گیلاس Cherry tree متعلق به جنس پرونوس Prunus  است. ارتفاع این درخت به حدود 11 متر می رسد. بیشتر گونه های درخت چِری در نیمکره شمالی به وفور رشد می کنند.

اعتقاد بر این است که منشأ درخت گیلاس ناحیه ای مابین حاشیه غربی دریای خزر تا بالکان است. آمریکا، ترکیه و ایران، بزرگ ترین تولیدکنندگان گیلاس در جهان هستند.

این میوه عموماً به شکل قلب تا کروی است و قطر آن حدود 2 سانتی متر بوده و رنگ آن از زرد تا قرمز تا تقریباً سیاه متغیر است. طعم این میوه، ترش و شیرین است و به علت رنگ زیبای آن، معمولاً در پخت و یا تزئین بسیاری از دسرها و شیرینی ها مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های درخت گیلاس

 گفته می شود خواص گیلاس، بیشتر تحت تأثیر رنگ دانه های موجود در این میوه است که تحت عنوان فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها شناخته می شوند.

مواد مغذی موجود در گیلاس:

یک فنجان گیلاس (138 گرم میوه خام) حاوی موارد زیر است:

  • 87 کالری
  • 3 گرم چربی
  • 22 گرم کربوهیدرات
  • 3 گرم فیبر
  • 7/17 گرم قند
  • 4/1 گرم پروتئین
  • %16 ویتامین C
  • %4 ویتامین K
  • %2 کلسیم
  • %4 منیزیم

آشنایی با خواص گیلاس:

خاصیت گیلاس؛ بی شمار است و هرکدام از مواد مغذی ذکر شده در واکنش های ضروری و حیاتی بدن نقش مهمی را ایفا می کنند که در ادامه مقاله بیشتر آن را بررسی می کنیم.

برطرف کننده بی خوابی:

یکی از برجسته ترین فواید گیلاس، برطرف کردن بی خوابی است. این میوه تابستانی تولید هورمون ملاتونین در غده پینه آل را تسهیل می کند. به کمک هورمون ملاتونین می توانید خوابی عمیق و راحت را تجربه کنید. این هورمون تحت عنوان تنظیم کننده گردش خواب و بیداری و ساعت درونی شناخته می شود.

تاثیر خواص گیلاس در کاهش وزن:

اگر در حال برنامه ریزی برای کاهش وزن هستید، فراموش نکنید که این میوه لذیذ را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. چِری به رغم کالری کم، سرشار از ویتامین است که باعث تقویت سوخت وساز بدن و دفع سموم می شود.

فیبر موجود در این میوه باعث تسهیل حرکات روده و دفع به موقع مواد زائد می گردد. کمک به کاهش وزن از جمله خواص گیلاس، به شمار می رود.

کاهش فشارخون با مصرف گیلاس:

یک فنجان گیلاس حدود %10 از نیاز روزانه ما را به پتاسیم برطرف می کند. پتاسیم به دفع میزان اضافی سدیم در خون کمک کرده و به این صورت فشارخون را در حالت طبیعی حفظ می کند. می توان گفت تنظیم فشارخون یکی از برجسته ترین فواید گیلاس، است.

خواص گیلاس ابتلا به نقرس را کاهش می دهد:

نقرس یک نوع آرتریت التهابی است و درنتیجه تبلور اوره در داخل مفاصل ایجاد می شود. بیمار در این شرایط درد بسیار شدیدی را تجربه می کند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که مصرف روزانه چِری می تواند حملات نقرس را کاهش دهد. یکی دیگر از خواص گیلاس، کاهش میزان اسید اوریک در سرم خون است که تا حدود زیادی از ابتلا به این بیماری پیشگیری می کند.

کاهش حملات قلبی از فواید گیلاس:

چِری دارای ریزمغذی پلی فنول است. این ماده خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و از آسیب های سلولی حاصل از پیری و عوامل محرک محیطی جلوگیری می کند؛ به عبارت  دیگر باعث طول عمر سلول ها می شود. پلی فنول ها در کنار کاروتنوئیدها، ویتامین C و ویتامین E از بافت های بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کند.

فواید گیلاس برای قلب

 این ریزمغذی با تنظیم سطح فشارخون و حفظ انعطاف رگ های خونی به سهولت گردش خون کمک کرده و با کاهش التهابات مزمن نقش مؤثری در سلامت قلب دارند. یکی دیگر از خواص گیلاس، پیشگیری از حملات قلبی است.

آب گیلاس بهترین نوشیدنی برای ورزشکاران:

اکثر ورزشکاران حرفه ای پس انجام تمرینات استقامتی درد و گرفتگی ماهیچه ها را تجربه می کنند. آنتی اکسیدان های موجود در چری از تخریب سلول های ماهیچه ای جلوگیری کرده و سرعت بازیابی قوای عضلات را بالا می برد به این ترتیب ازجمله فواید گیلاس، حفظ سلامت سلول های ماهیچه ای است.

پلی فنل و آنتوسیانین موجود در این میوه باعث تقویت عضلات می شوند به این ترتیب ورزشکار مدت زمان طولانی تری می تواند بدون احساس خستگی و یا درد، به فعالیت خود ادامه دهد.

تقویت سیستم ایمنی با خواص گیلاس:

همان  طور که پیش تر اشاره کردیم گیلاس سرشار از آنتوسیانین است. این ماده زیرمجموعه ای از فلاونوئیدها است که مسئول رنگ قرمز موجود در پوست و گوشت میوه هستند. آنتوسیانین نقش مؤثری در کارکرد سیستم ایمنی و فیزیولوژیکی بدن بازی می کند.

به طورکلی فیبر، ویتامین C، منگنز و پتاسیم موجود در چِری با کمک فلاونوئیدها باعث تقویت سیستم ایمنی می شوند. به این ترتیب، تقویت توان سیستم دفاعی بدن یکی از خاصیت های گیلاس، است.

نقش خواص گیلاس در تسکین عوارض آرتریت:

چندین مطالعه نشان داده اند که مصرف گیلاس برای مبتلایان به آرتروز مفید است. استفاده منظم از گیلاس یا آب آن در وعده های غذایی یا میان وعده ها ممکن است به کاهش درد مفاصل کمک کند.

لازم به ذکر است که بسیاری از این آزمایش ها در گروه های کوچک انجام شده و برای اثبات آن نیاز به پژوهش های گسترده تری است. به هر شکل تسکین آرتریت به عنوان یکی از خواص گیلاس، در نظر گرفته می شود.

سلامت و زیبایی مو را افزایش می دهد:

گیلاس دارای مجموعه ای از ویتامین ها و آنتی اکسیدان های مفید برای سلامتی پوست و مو است. ویتامین های، E، C، B، A و ملاتونین موجود در این میوه هرکدام با تنظیم سازوکارهای شیمیایی موجود در بدن باعث تقویت مو و پوست می شوند. درنتیجه می توان سلامت و شادابی پوست و مو را ازجمله خواص گیلاس، دانست.

  • ویتامین E: با کمک به گردش خون باعث حفظ رطوبت مو و پوست می شود.
  • ویتامین A: با تولید اسید ضروری به نام Retinoic Acid رشد مناسب فولیکول های مو را فراهم می کند.
  • ویتامین B: به بازسازی سلول های مو کمک می کند.
  • ویتامین C: با تقویت و رشد فولیکول های مو و بازسازی کلاژن به سلامتی پوست منجر می شود.

 خاصیت گیلاس برای زیبایی مو

تنظیم میزان PH با خواص گیلاس:

PH خون در حالت طبیعی حدود 45/7 یا 35/7 است یعنی مقداری قلیایی است. برخی مشکلات سلامتی مانند دیابت، مشکلات قلبی، کلیوی، عفونت ها و غیره باعث برهم خوردن تعادل PH بدن می شوند. جالب است که بدانید چِری میوه ای قلیایی است. متعادل کردن اسیدیته خون، خاصیت گیلاس، است.

تاثیر خواص گیلاس در کنترل دیابت:

طبق مطالعات آزمایشگاهی، آنتوسیانین موجود در چِری مقاومت نسبت به انسولین را کاهش داده و باعث افزایش تولید انسولین در پانکراس می شود؛ البته این تحقیقات در مراحل ابتدایی است و به بررسی بیشتری نیاز دارد.

این میوه دارای شاخص گلیسمی پایین است و مصرف مقدار مناسب آن در افراد دیابتی مشکلی ایجاد نمی کند. شاید روزی بهبود دیابت به عنوان اصلی ترین خواص گیلاس، مطرح شود. اگر مبتلا به دیابت هستید باید توجه کنید این یافته های هنوز آزمایشگاهی بوده و برای تأیید آن نیاز به بررسی های گسترده تری است.

 بهبود خلق وخو و عملکرد شناختی:

برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف گیلاس شیرین اضطراب را کاهش می دهد و خلق وخوی را بهبود می بخشد. مطالعات دیگر تأثیر مواد غذایی غنی از آنتوسیانین (مانند گیلاس) را بر عملکرد شناختی ارزیابی کردند و از 7 مطالعه انجام شده، 6 مورد بهبود عملکرد شناختی را تأیید کرده اند.

این مطالعات امکان استفاده از رویکردهای تغذیه ای را برای پیشگیری و بهبود مشکلات روانی امیدوارکننده توصیف می کنند؛ بنابراین یکی از خاصیت های گیلاس، بهبود روحیه و عملکردهای شناختی است.

بهبود روحیه با مصرف گیلاس

جلوگیری از اختلالات بینایی با خواص گیلاس:

یکی از فواید گیلاس؛ کمک به سلامت چشم است. آنتی اکسیدان های موجود در این میوه از التهابات و عوامل عفونی و همچنین دژنراسیون ماکولا پیشگیری می کند. بیوفلاونوئیدهای موجود در چری چشم را در برابر آب مروارید محافظت می کنند.

ویتامین A یکی از مواد مغذی و ضروری برای سلامت چشم محسوب می شود؛ چِری منبع مناسبی از این ریزمغذی است. خواص گیلاس از بالا رفتن قند خون پیشگیری کرده و از دیابت و اختلالات چشمی مرتبط با آن به نام رتینوپاتی دیابتی جلوگیری می کند.

حساسیت به گیلاس:

اگر معده حساسی دارید، شاید بهتر باشد که مصرف گیلاس را محدود کنید. گیلاس منبع طبیعی سالیسیلات است، ممکن است بعضی افراد نسبت به این ماده حساس باشند، در این صورت مصرف گیلاس می تواند باعث ایجاد نفخ، اسهال، و مشکلات گوارشی شود.

در ابتدای مقاله ذکر شد که طبع سرد، خواص گیلاس است، پس هنگام استفاده از این میوه بهتر است آن را با خرما و یا دیگر مواد غذایی که طبع گرم دارند نوش جان کنید.

با خاصیت گیلاس تورم را کاهش می دهد:

بسیاری از افراد برای کاهش درد ناشی از تورم به داروهای غیراستروئیدی پناه می برند اما مصرف این داروها در درازمدت می تواند اثرات سوئی بر سلامت بگذارد. طبق مطالعات انجام شده، مصرف چِری در حیوانات آزمایشگاهی باعث کاهش تورم و مشکلات ناشی از آن شده است. شاید به زودی بتوان گفت که یکی از مهم ترین فواید گیلاس، کمک به کاهش تورم است.

تاثیر خواص گیلاس در جلوگیری از چاقی:

شواهد آزمایشگاهی نشان می دهد گیلاس ترش به طور موثری سوخت وساز بدن را کنترل کرده و از تجمع چربی در شکم جلوگیری می کند. آنتوسینانین و فلاونوئید موجود در این میوه نقش فعالی در مبارزه با چاقی دارند. این خاصیت گیلاس؛ می تواند خطر ابتلا به سندرم متابولیک را کاهش دهد.

رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند:

در سال 2003 محققان طی یک آزمایش که بر روی حیوانات انجام شد، اثر ضدالتهابی گیلاس را در مقابل سولینداک NSAID که داروی رایج برای درمان تومورهای روده بزرگ است مقایسه و بررسی کردند. پاسخ آزمایش تأثیر خواص گیلاس را بر کاهش رشد سلول های سرطانی نشان داد.

به این ترتیب جایگزین کردن آب گیلاس به عنوان نوشیدنی سالم به جای نوشیدنی های گازدار و قندی نه تنها باعث افزایش سلامتی عمومی شما می شود بلکه به طور مؤثری از رشد سرطان در بدن جلوگیری می کند. مبارزه با سرطان شاید یکی از قابل توجه ترین فواید گیلاس، باشد.

خواص گیلاس، انرژی شما را بالا می برد:

چری به ساخت سلول های خونی کمک کرده و گردش خون را آسان می کند به این ترتیب باعث بالا رفتن سطح انرژی در بدن ما می شود. اگر مشکل گوارشی یا حساسیت ندارید می توانید نصف فنجان چری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و از این خاصیت گیلاس، کمال بهره را ببرید.

جلوگیری از جوش زدن صورت:

اگر شما با جوش صورت دست وپنجه نرم می کنید، باید بدانید که مصرف آنتی اکسیدان ها می تواند تا حدود زیادی از جوش صورت پیشگیری کرده و به درخشندگی و شفافیت پوست کمک کند. مقادیر زیاد آنتی اکسیدان و ویتامین از خواص گیلاس، که نقش فعالی در مبارزه با پیری سلول ها و سلامت پوست دارند.

با مصرف مقدار مناسب گیلاس پوست شما درخشندگی طبیعی خواهد داشت. ویتامین C موجود در چری با کمک به بازسازی کلاژن ها از چین وچروک زودهنگام پوست پیشگیری می کند. یکی دیگر از خاصیت های گیلاس، کمک به شادابی پوست و پیشگیری از آکنه است.

کمک به سلامت استخوان ها با خواص گیلاس:

یک پیمانه گیلاس بدون هسته 7 درصد از RDA پتاسیم را تأمین می کند. پتاسیم به عنوان یک ماده معدنی و الکترولیت برای انقباض عضلانی، انتقال تکانه های الکتریکی بین نورون ها و سلامت استخوان موردنیاز است.

رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی غذاهای غنی از پتاسیم مانند گیلاس ممکن است به پیشگیری از پوکی استخوان، سنگ کلیه و فشارخون کمک کند. گیلاس 5 درصد از RDA مس و منگنز را در هر فنجان تأمین می کند. این مواد معدنی به استحکام استخوان، تولید گلبول های قرمز و رشد عصبی کمک می کنند. گیلاس شیرین و ترش همچنین حاوی مقادیر کمی آهن، کلسیم، منیزیم و روی هستند.

خواص گیلاس برای استخوان

نتیجه گیری و جمع بندی درباره خواص گیلاس:

گیلاس میوه خوش طعم روزهای تابستانی که با ظاهر جذاب و سرخ به دل می نشیند. این میوه حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مغذی ازجمله، ویتامین ها و املاح معدنی است که طی فرایندهای زیستی، باعث کاهش رادیکال های آزاد و افزایش توان سیستم دفاعی بدن می شوند، به این ترتیب خاصیت گیلاس، از سرطان، پیری سلول ها و التهابات مزمن و حملات قلبی و مشکلات عروقی پیشگیری می کنند.

طبق تحقیقات به عمل آمده، افرادی که به طور مرتب در رژیم غذایی روزانه از گیلاس استفاده کرده اند، کمتر دچار حملات قلبی و مرگ ناشی از آن شده اند و این نشان می دهد که احتمالاً افزایش طول عمر یکی از فواید گیلاس، است.

توجه داشته باشید مطالب ذکر شده در این مقاله هیچ کدام جایگزین مناسبی برای مشاوره با پزشکان و متخصصان تغذیه نیستند، این مطالب صرفاً جنبه اطلاع رسانی داشته و بهتر است در مورد مشکلات سلامتی خود با پزشک متخصص مشورت کنید.

مخاطب گرامی در صورتی تمایل می توانید تجربیات و اطلاعات خود را در مورد خواص گیلاس، برای ما و دیگر مخاطبان در کامنت ها به اشتراک بگذارید.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
1

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “خواص گیلاس”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.