خواص به چیست؟ (سیر تا پیاز 20 رقم از فواید و خاصیت به)

دسته بندی: جدیدترین مقالات
2021.11.04

فواید به چه می باشد؟

پاییز است و هزار رنگ و در این میان یادآوری خاطرات گوناگون ایام کودکی! یاد مربای به قرمز رنگ و خوش‌طعم روی سفره صبحانه! مادر هر سال در فصل پاییز مربای به درست می‌کرد. کودک که بودم شاید خیلی خوردن به را در تاس‌ کباب یا خورشت به دوست نداشتم، اما با گذر زمان و تا حدودی آشنا شدن با خواص به، تصمیم گرفتم آن را امتحان کنم.

حالا خودم همیشه سعی می‌کنم حتما هر سال در فصل سرد، از این فواید به غافل نشوم و علاوه بر مربای خوش‌طعم و خوش‌رنگ آن، در تهیه غذا نیز از این میوه بهشتی استفاده کنم. حتما شما هم با این میوه آشنایی دارید و حداقل در میوه‌فروشی‌ها، چشم‌تان به جمال این میوه پرخاصیت روشن شده! اگر از خاصیت به و فواید آن اطلاع زیادی ندارید، در این مقاله قصد داریم تا بیشتر در مورد آن بدانیم؛ پس با ما همراه باشید.

درخت به

آشنایی با سرگذشت درخت به:

درخت یا نهال به، که در مجامع علمی آن را با نام (Cydonia oblonga) می شناسند، از گروهی به نام گلسرخیان (رزاسه) می باشد که بیش از 2500 نوع دارد. میوه به در این خانواده با میوه‌هایی مانند؛

  • هلو،
  • آلو،
  • سیب،
  • ازگیل
  • و زردآلو هم‌خانواده است.

این میوه زرد رنگ زیبا، بومی ایران، ترکیه، ازبکستان، چین، یونان و جزایر کریمه در جنوب اکراین است. میوه به، در حالت خام دارای رایحه‌ای خاص و قوی بوده و گس است. بعد از پختن، گوشت آن صورتی رنگ شده و در غذاها، دسرها و در تهیه مربا به کار می‌رود.

درخت به بیشتر شبیه به بوته‌ ها یا درختچه‌ هایی با شاخه‌ های زیاد و درختان کوچک است. این درخت دارای برگ‌های یکپارچه با دمبرگ‌های کوتاه است (برگ‌هایی که لبه دار و ترکیبی نبوده، بلکه ساده و با حاشیه صاف هستند). درختان به، دارای گل‌های بزرگ، خلوت، سفید یا صورتی هستند که شبیه گل‌های گلابی یا سیب بو‌ده، اما دارای گل‌های پنج پر و نسبتاً بزرگ و دارای تخمدان سلولی است.

مروری بر تاریخچه خواص به:

میوه به، میوه‌ ای باستانی است که از دیرباز مورد توجه رومیان باستان و دیگر اقوام بوده است و همانطور که گفته شد، بومی منطقه جنوب شرقی آسیا است. البته این میوه پر فایده شاید برای مصرف آنی، جذابیت چندانی نداشته باشد، اما خواص میوه آن بی‌نظیر می باشد. این میوه با شکل نامنظم خود و طعم گسی که دارد، خصوصاً در زمانی که نارس است، ممکن است خیلی هوس‌برانگیز نباشد، ولی میوه رسیده آن با رنگ زرد و طلایی خود و پوست صافی که دارد، عطر خوبی داشته و طرفداران بسیاری دارد.

فواید به

میوه به پرخاصیت، ولی محجور!

این میوه پرخاصیت که زادگاهش ایران، ترکیه و مناطق اطراف ایران است، در بازارهای جهانی خیلی برجسته نیست. علیرغم خواص به، و رایحه و عطر دل‌انگیز آن، کاشت آن بسیار کم شده و از این جهت مغفول مانده است. با وجود کاهش کاشت آن در آمریکا و اروپا، در ترکیه و ایران هنوز کاشت شده و در بسیاری از باغ‌ها و مزارع در کنار حصارها و پرچین‌ها، کاشت شده و صبورانه زندگی می‌کند.

از دیگر فواید به می توان به ماندگاری طولانی آن اشاره داشت و در فصل زمستان برای مدت طولانی امکان نگهداری آن وجود دارد. البته درخت آن مستعد ابتلا به بیماری‌های باکتریایی و بیماری آتشک است که منجر به سوختگی برگ‌ها گردیده و ممکن است به دیگران درختان هم‌خانواده آن نیز سرایت کند.

معرفی خواص به:

اگر بخواهیم به طور کلی در مورد این میوه و فواید آن صحبت کنیم، باید بگوییم که این میوه زرد رنگ پر خاصیت، به مقدار زیادی دارای آنتی‌اکسیدان‌ها، مواد معدنی و ویتامین‌های گوناگون است. از خواص به، اگر بخواهیم تنها به یک مورد اشاره کنیم، می‌ توانیم از آن به عنوان منبع غنی کاتچین یا کتچین و همچنین اپی‌ کاتچین نام ببریم که به هر یک از این دو و تأثیرات آن‌ها بر بدن خواهیم پرداخت. یکی دیگر از فواید به؛ وجود مقدار زیادی ویتامین C در آن است. همچنین در این میوه مفید، مقادیری آهن، کلسیم، پتاسیم، مس و منیزیم وجود دارد.

فواید به؛ میوه‌ای غنی از مواد مغذی:

میوه باستانی به که در عهد قدیم، زمانی مظهر عشق و دوستی بود، سرشار از مواد مغذی بوده و در عین حال کالری بسیار کمی دارد. به گونه‌ای که تقریباً هر 100 گرم به، دارای این مقادیر از مواد مغذی و ویتامین‌ها است:

  • فیبر: 75/1 گرم
  • پروتئین: 3/0 گرم
  • آهن: 6/3 % از ارزش روزانه غذایی (DV)
  • مس: 13% از ارزش غذایی روزانه
  • کربوهیدرات: 14 گرم
  • منیزیم: 2% از ارزش غذایی روزانه
  • پتاسیم: 4% از ارزش غذایی روزانه
  • ویتامین 6B: %2 از ارزش غذایی روزانه
  • ویتامین 1B یا تیامین: 5/1% از ارزش غذایی روزانه
  • ویتامین C%15 از ارزش غذایی روزانه

جالب توجه این است که با وجود تمام این مواد مغذی در 100 گرم از میوه به، 52 کیلو کالری انرژی یافت می شود. همین موضوع به را تبدیل به یک میوه فوق‌العاده با ارزش ساخته است که دارای خواص تغذیه‌ای بسیار بالایی است. در ادامه به فواید به، خواهیم پرداخت، اما قبل از آن به دو ماده بسیار مهم که در به وجود دارند و در بالا از آن‌ها نام برده شد، می‌پردازیم.

خواص به؛ منبع مفیدی از کاتچین و اپی‌ کاتچین:

قطعاً از اسامی این دو ماده نمی‌ توان به چگونگی آن‌ها پی برد؛ لذا می‌خواهیم بدانیم این دو ماده چه هستند و چه فایده‌ای دارند. مطالعات نشان داده است که میوه به، سرشار از پلی‌فنول‌ها، اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه است. پلی‌فنول‌های موجود در این میوه، عمدتاً اسیدهای هیدروکسی سینامیک، فلاونول‌ها (مشتقات کورستین و کامفرول) و فلاوانول‌ها (کاتچین و اپی‌ کاتچین) هستند.

کاتچین و اپی‌ کاتچین دارای خواص آنتی‌اکسیدانی هستند و به همراه ویتامین C که میزان بالایی از آن در میوه به، موجود است، باعث از بین بردن اثر رادیکال‌های آزاد در بدن (اکسیژن‌های فعال که عامل اکسیداسیون و اکسیدکنندگی قوی در بدن هستند) ، می‌شوند. جالب توجه اینکه، میوه به، همانند چای سبز دارای هر دو عامل آنتی‌اکسیدانی و ویتامین C به میزان زیاد است.

وجود ترکیبات کاتچین و اپی‌ کاتچین در خواص به، باعث کم شدن سطح کلسترول بد خون (LDL) گردیده و در نتیجه از سلامت قلب و عروق محافظت می‌نمایند. همچنین این دو ماده، دارای خاصیت ضد میکروبی و باکتریایی قوی بوده، در نتیجه در از بین بردن عفونت‌ها و جلوگیری از بروز بیماری‌ها بسیار مؤثر هستند و از بروز عفونت‌های دهان، دندان، سینوس‌ها، ریه و مجاری تنفسی جلوگیری می‌کنند.

این دو ماده در روده و دستگاه گوارش نیز به همین ترتیب عمل کرده و ضمن اینکه باعث افزایش میزان باکتری‌های مفید در روده‌ها و دستگاه گوارش می‌شوند، باکتری‌های بیماری‌زا و عوامل عفونی را در دستگاه گوارش نیز از بین می‌برند و باعث افزایش اکسیداسیون چربی در بدن نیز می‌گردند.

خواص به؛ محافظ قوی دستگاه گوارش، روده و برطرف کننده التهابات روده:

از دیرباز از میوه به جهت برطرف کردن مشکلات گوارشی و رفع التهابات دستگاه گوارش و مشکلات روده، خصوصاً بیماری‌های التهابی روده مانند؛ کولیت اولسروز استفاده می‌شده است. علاوه بر اینکه این میوه خاصیت ضدالتهابی دارد و التهابات دستگاه گوارش و مخاط آن را از بین می‌برد، دستگاه گوارش را نیز تقویت کرده و در مواردی مانند حالت تهوع ناشی از بارداری نیز مصرف آن مثمر ثمر بوده است. بنابراین مصرف آن برای رفع حالت تهوع، زخم و التهاب معده و سایر بخش‌های دستگاه گوارش مفید است.

به دلیل وجود کاتچین و اپی‌ کاتچین، التهابات و زخم‌ ها و عفونت‌های موجود در دستگاه گوارش راحت‌تر برطرف می‌گردند. در تحقیقی مشخص گردید که آب به، از رشد باکتری پیلوری، که عامل ایجاد زخم معده است جلوگیری می‌کند. در تحقیقی دیگر اثرات آنتی رفلاکس و کاهش اسید معده نیز به دست آمد و معین گردید که مصرف به، باعث کاهش رفلاکس معده می‌گردد.

اگر آلرژی دارید، از فواید به بهره مند شوید:

میوه به با سرکوب فعالیت سلول‌ هایی که باعث بروز واکنش‌ های آلرژیک در بدن و در سیستم ایمنی می‌شوند، از تشدید آلرژی در بدن جلوگیری می‌نماید. در این زمینه حتی از این میوه در ساخت داروهای ضد آلرژی مانند جینسیدو نیز استفاده می‌شود. با کمک به بهبود عملکرد دستگاه تنفسی و از بین التهابات ممکن در آن، این میوه بی‌نظیر می‌ تواند تا حدود بسیار زیادی باعث افزایش کارکرد دستگاه تنفس گردد.

کنترل فشار خون و چربی خون با بهره گیری از خواص به:

خواص به؛ به علت وجود مقادیری پتاسیم، باعث کاهش فشار خون شده و میزان میزان موادی مانند سدیم که در فشار خون بالا غلظت آن‌ها در خون افزایش می‌یابد را کاهش می‌دهد. از طرفی دیگر، این میوه ی به با کاهش میزان کلسترول بد خون (LDL) و جلوگیری از فعالیت رادیکال‌های آزاد، مانع از رسوب چربی‌ها در عروق و رگ‌های مختلف بدن شده و باعث افزایش کارکرد رگ‌ها می‌گردد؛ چرا که با گذشت زمان و رسوب مواد مختلف و چربی‌ها در رگ‌های خونی، این عروق حالت انعطاف‌پذیری و سلامت خود را از دست داده و در اثر تنگ‌تر شدن رگ‌ها، فشار خون به طور طبیعی بالا می‌رود.

خاصیت به در کاهش قند خون و بهبود عملکرد کبد:

در تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که مصرف میوه به باعث کاهش آنزیمات کبدی و همچنین کاهش میزان کلسترول بد و تری‌گلیسیرید در تست پروفایل لیپید شده است. کاهش این عوامل در بیماران دیابتی، منجر به کاهش قند خون و همچنین بهبود عملکرد کبد شده و از طرف دیگر از بروز مشکلات قلبی جلوگیری کرده و میزان اوره و کراتین را نیز در بیماران دیابتی پایین آورده است.

تقویت سیستم ایمنی بدن با خواص به:

همانطور که در بالا گفتیم، میوه به دارای مقادیر زیادی ویتامین C و آنتی‌اکسیدان بوده و خواص ضد باکتریایی و ضد عفونی‌کنندگی و از بین بردن عفونت و التهاب از خود نشان داده است. لذا با مصرف این میوه و دارا بودن این مواد، سیستم ایمنی بدن تقویت گشته و توان بدن برای مقابله با التهابات، باکتری‌های بیماری‌زا، رادیکال‌های آزاد و عفونت‌ها افزایش می‌یابد.

تاریخچه خواص به:

میوه به، میوه‌ ای باستانی است که از دیرباز مورد توجه رومیان باستان و دیگر اقوام بوده است و همانطور که گفته شد، بومی منطقه جنوب شرقی آسیا است. البته این میوه پر فایده شاید برای مصرف آنی، جذابیت چندانی نداشته باشد، اما خواص بی‌نظیری دارد. این میوه با شکل نامنظم خود و طعم گسی که دارد، خصوصاً در زمانی که نارس است، ممکن است خیلی هوس‌برانگیز نباشد، ولی میوه رسیده آن با رنگ زرد و طلایی خود و پوست صافی که دارد، عطر خوبی داشته و طرفداران بسیاری دارد.

مربا به

اسرار مخفی در فواید به:

دو نکته مخفی و رازگونه در میوه به نهفته است و آن دو راز اینکه؛ میوه به عطر و رایحه خاصی دارد و اگر یک میوه به را روی لبه پنجره آشپزخانه قرار دهید، رایحه‌ای از وانیل، مرکبات و سیب در محیط آشپزخانه پراکنده و منتشر می‌گردد.

از طرفی دیگر میوه به که طعم گس داشته و در حالت خام شاید طعم و ظاهر جذابی ندارد، با پخته شدن، رنگ صورتی زیبایی پیدا کرده و طعم و ظاهر دلچسبی به دست می‌آورد. وقتی با کمی آب و افزودنی‌های دیگر پخته می‌شود، طعم آن معطر، شیرین و لطیف می‌گردد. همین موضوع باعث شده است تا علاوه بر طبخ غذا، مربا و مارمالاد به، طرفداران زیادی داشته باشد و در تهیه شیرینی و تارت‌ها نیز به کار برود.

در امان از فرآیند فرآوری:

در فرآوری بسیاری از میوه‌ها و مواد غذایی دیده شده است که با انجام یک سری مراحل برای تبدیل ماده غذایی خام به ماده غذایی فرآوری شده، فرآیندهایی طی می‌گردد تا آن ماده به ماده‌ای سهل‌تر برای استفاده تبدیل شود؛ مراحلی مانند خارج ساختن دانه‌ها، خارج ساختن عصاره یا اتفاقاتی شبیه به این  اما میوه به در حال حاضر، هنوز این سفر پیچیده را طی نکرده، بنابراین رایحه و خواص بی‌نظیر آن در پیچ و تاب فرآوری گم نشده است و هنوز به شکل طبیعی مورد استفاده دارد.

چرایی حضور خواص به، در عرصه گسترده آشپزی و پخت و پز:

علاوه بر خواص شگفت‌انگیز میوه به که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، رایحه و عطر این میوه و طعم خاصی که بعد از پخت پیدا می‌کند، پای این میوه را به حیطه تولید و تهیه دسر، شیرینی، مربا، مارمالاد و تارت در کنار تهیه برخی غذاها در عرصه پخت و پز باز کرده است. این میوه که میان سیب و گلابی جای گرفته و در خانواده بزرگ آن‌ها، تیره گلسرخیان، جای دارد، حاوی مقدار زیادی پکتین است که در کنار خواص زیادش، آن را مناسب این موارد از استفاده کرده است.

نتیجه گیری و جمع بندی نهایی در رابطه با خواص به:

در نهایت به دلیل وجود پلی‌فنول‌های مؤثر در میوه به و میزان زیاد آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ C و دیگر مواد ریز مغذی، از دیگر خواص به، می‌ توان به ایجاد تأثیر مثبت بر پوست و مو، بهداشت دهان و دندان و لثه‌ها اشاره کرد. وجود پکتین موجود در فواید به، باعث بروز دیگر خاصیت این میوه یعنی تأثیر آن در رفع گرفتگی و التهاب در مجاری تنفسی و صوتی می‌گردد. گفته می‌شود میوه به در رفع اسهال و تشنگی نیز مؤثر است. و آخرین خاصیت به، اینکه این میوه به دلیل داشتن فیبر بالا و کالری پایین در برطرف شدن چاقی و کاهش اشتهای کاذب تأثیر داشته و به افرادی که قصد کاهش وزن دارند، کمک می‌کند.

حال شما بگویید؛ آیا تمام خواص و فواید به، که تا اینجا بیان کردیم، شما را بر آن نداشته است که این میوه پرخاصیت را بیشتر در سبد مصرف خود قرار دهید؟ پس از مصرف این میوه بهشتی غافل نشوید!

منابع مقاله ی خواص به:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit#-The-bottom-line
  2. https://www.pritikin.com/quince-fruit-fall-food
  3. https://www.britannica.com/plant/quince
برچسب ها:

ارسال دیدگاه

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “خواص به چیست؟ (سیر تا پیاز 20 رقم از فواید و خاصیت به)”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *