لیسه سیب چیست:
آشنایی با بیماری لیسه سیب و روش های درمان آن یکی از نیاز های اساسی در باغداری های امروزی می باشد با ما همراه باشید تا اطلاعاتی پیرامون علائم بیماری لیسه سیب؛ میزان خسارت بیماری لیسه سیب،روش های کنترل بیماری لیسه سیب در اختیار شما قرار دهیم.
یکی از آفت های رایج درختان که از گذشته در ایران وجود داشته بیماری لیسه می باشد و آن را میزبان اصلی درختان سیب و گلابی می دانند که موجب خسارت می شود،عمده خسارت و فعالیت این بیماری منحصر به درخت سیب می باشد و در ایران نیز برخی استان ها بیشتر از همه درگیر این بیماری هستند.
جالب است بدانید سرما از نیاز های اساسی،فعالیت و رشد این نوع آفت می باشد به همین دلیل در مناطق سردسیر بیشترین فعالیت را خواهد داشت. لیسه سیب نوعی حشره بالدار می باشد که طول بدن آن به 8 میلیمتر می رسد و نقطه های سیاه رنگی روی بالهای آن پراکنده است،رنگ بالها سفید بوده و عمده فعالیت این حشره به صورت دسته جمعی و با فعالیت لارو ها می باشد.
لیسه سیب های ماده تخم های خود را در فصل تابستان روی شاخه های سیب می ریزند و حدود یک هفته زمان میبرد تا دوره جنینی سپری شود و به مرحله لارو برسد،لارو ها خاکستری روشن و پوشیده از خالهای تیره می باشند و فعالیت خود را به صورت دسته جمعی آغاز می کنند به همین دلیل خسارت وارد شده نیز بیشتر خواهد بود.
بعد از مرحله لاروی نوبت به مرحله شفیره می رسد،شفیره ها در این مرحله تغییر رنگ داده و به رنگ قهوه ای در می آیند،فعالیت این آفت در کاهش بار تاثیر خواهد گذاشت و زمانی که فعالیت ادامه دار باشد یعنی به مرحله کنترل نرسد از میوه ها نیز تغذیه خواهند کرد. شفیره های لیسه سیب متناسب با شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه باز شده و فعالیت می کنند.
علائم و میزان خسارت آفت لیسه سیب:
هر نوع بیماری و آفتی علائم مختص به خود را دارد که در برخی محصولات ممکن است چندان ظاهری نباشد و در برخی دیگر خود را سریع نشان می دهد،علائم آفت لیسه سیب هم در برگ ها و ظاهر درخت و هم در میوه های آن قابل مشاهده می باشد.
عمده فعالیت آفت لیسه سیب توسط فعالیت دسته جمعی لارو ها می باشد،یعنی لارو ها بعد از خروج از پولک شروع به تغذیه از برگ ها و جوانه ها می کنند،برگ ها توسط لارو ها خورده شده و از حالت شاداب و طبیعی خود خارج میشوند و سلول های زنده آنها از بین می رود. لارو های Cydia pomonella؛ همانطور که مشغول تغذیه از برگ ها می باشند با ترشحاتی مشغول به تنیدن تار هایی شبیه به تار عنکبوت می شوند که با مشاهده آن می توانی به وجود آفت پی برد.
از بین تمام درختان سیب معمولا آنهایی که بیشتر ضعیف می باشند در معرض این آفت قرار میگیرند و خیلی زود آلوده شده و باردهی آنها نیز کاهش پیدا می کند،ضعف درختان و حمله ناشی از آفت لیسه سیب موجب می شود درختان سیب در برابر دیگر بیماری ها و آفات دیگر نیز مقاومتی نداشته باشند. زمانی که پیش روی و فعالیت آفت افزایش پیدا می کند علاوه بر برگ ها از میوه ها نیز تغذیه می کنند که موجب ایجاد خسارت خواهد شد.
میوه هایی که مورد حمله آفت های لیسه سیب؛ قرار می گیرند حالت طبیعی خود را از دست داده و شروع به ریزش می کنند و آنهایی هم که روی شاخه ها باقی می مانند در اندازه طبیعی نیستند و قابل مصرف نیز نمی باشند. جالب است بدانید درختان سیبی که بیشترین آسیب را از حمله آفت می بینند حالت سوختگی به خود گرفته و رشد طبیعی خود را از دست می دهند،هیچ گاه نباید اجازه داد تا به این مرحله از آسیب برسد باید در ابتدای مراحل نسبت به کنترل و مهار آن اقدام کرد.
شاید نیاز داشته باشید دوباره نهال سیب رو بکارید! در این صورت می تونید به منوی سایت ما یک مراجعه ای بفرمایید .
روش های کنترل آفت لیسه سیب :
هر نوع آفتی زمانی که در ابتدای فعالیت می باشد قابل کنترل می باشد و باید نسبت به مهار آن اقدام کرد باغداران باید با مشاهده اولین علائم نسبت به کنترل آفت اقدام کنند تا از خسارت های شدید ناشی از حمله آفت جلوگیری کرده باشند. و اما روش های کنترل آفت لیسه سیب:
1.ردیابی و مدیریت آفت :
قرار دادن تله روی درختان سیب یکی از روش های ردیابی آفت لیسه سیب می باشد،توجه داشته باشید باید محاسبات کاملا دقیق باشد تا تاثیر تله نیز افزایش یابد تیر و خرداد مناسب ترین زمان استفاده از تله می باشد چون لاروها و شفیره ها قابل رویت می باشند.
منابع :
https://en.wikipedia.org/wiki/Codling_moth
https://idtools.org/id/leps/tortai/Cydia_pomonella.htm
ارسال دیدگاه