طبع گردو در طب سنتی: (طبع مغز گردو گرم است یا سرد؟)

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1400.10.11

طبع گردو سرد است یا گرم؟!

طب سنتی ایرانی با قدمتی هزار ساله و اعتباری جهانی، پشتوانه حقایقی درباره سلامتی است که در طول اعصار گذشته جان افراد بی‌شماری را نجات داده است. اگرچه امروزه نقدهایی به آن وارد است، اما حقیقتی در دل آن همانند برسی طبع گردو، نهفته که نمی‌توان انکارش کرد. کتاب قانون ابن سینا همچنان به عنوان یکی از منابع مهم پزشکی در دنیای غرب اعتبار دارد و آنچه در آن نوشته شده، همچنان در مهم‌ترین آکادمی‌های جهان تدریس می‌شود.

از آنجایی که تمام طب سنتی بر پایه ایجاد تعادل بین چهار طبع گرم، سرد، خشک و‌ تر بنا شده و مزاج افراد را از حیث بلغم و سودا در نظر می‌گیرد، بنابراین آنچه در این بین اهمیت پیدا می‌کند، طبع غذاهای مختلف خواهد بود. در این مطلب قصد داریم درباره طبع گردو، و اینکه آیا گردو گرم است یا سرد، صحبت کنیم.

مغز گردو

طبع و مزاج در دنیای پزشکی مدرن:

اگر بنا باشد که طب سنتی را در مقابل طب مدرن قرار دهیم و آنچه پزشکان حاذق ایرانی در هزار سال گذشته انجام داده‌‌اند را نادیده بگیریم، آن وقت باید چشمان خود را بر روی درمان‌های معجزه‌ آسای آنان و همچنین اعتبار جهانی این طب گسترده ببندیم. مسئله اینجاست که تمام طب سنتی بر پایه طبع اشخاص و غذاها بنا شده و این گونه مطرح می‌شود که افراد با توجه به طبع خود، باید غذاهایی میل کنند که به تعادل طبع بدن کمک کند.

به عبارت ساده‌ تر، چهار طبع سرد، گرم، خشک و ‌تر در بدن تمامی افراد وجود دارد و در بدن هر فردی، دو مؤلفه گرم یا سرد و خشک یا ‌تر، بر دو مولفه دیگر غالب خواهد بود. بنابراین سلامتی افراد در گرو مصرف غذاهایی است که به تعادل بدن در این چهار مولفه کمک کند. این موضوع در علم پزشکی مدرن نیز توجهیاتی دارد که منتقدان طب سنتی از آن ناآگاه هستند.

در پزشکی مدرن، وجود طبع و مزاج طب سنتی را با سیستم نورواندوکرین (سیستم عصبی-هورمونی) مرتبط می‌دانند و به این ترتیب در پزشکی مدرن، اشخاص دارای مزاج گرم، دارای تحرک سیستم عصبی سمپاتیک به مراتب زیاد و سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمتری بوده و اشخاص سرد مزاج نیز دارای تحرک سیستم عصبی سمپاتیک کمتر و سیستم عصبی پاراسمپاتیک بیشتر هستند. بر همین اساس افراد باید غذاهایی با طبع مکمل مزاج خود را انتخاب کنند تا طبع کلی بدن آن‌ها به تعادل برسد.

گردو با پوست

طبع گردوچیست؟

گردو با وجود اینکه به عنوان یک میوه سردسیری شناخته می‌شود، طبعی گرم و خشک دارد. مغز روغنی گردو در طب سنتی جزو غذاهای از بین برنده بلغم مزاج است. همچنین برگ و پوسته چوبی گردو را نیز بازدارنده نزیف می‌دانند که خود برای افرادی با طبع سرد و ‌تر می‌تواند مفید واقع شود. در واقع گردو با تمام خواصی که در خود دارد برای اشخاصی با طبع سرد و‌ تر می‌تواند بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد.

البته این به این معنا نیست که اشخاص دیگر نمی‌ توانند از مزایای این گیاه خارق‌ العاده بهره‌مند شوند؛ بلکه به آن معنا است که میزان تاثیرگذاری گردو بر اشخاص سردمزاج، بیشتر از اشخاص  گرم مزاج است. همچنین اشخاص گرم مزاج نیز اگر گردو را با غذاهای مصلح مانند پنیر یا به مصرف کنند، می‌توانند به طبعی خنثی رسیده و از مزایای گردو مانند افراد سرد مزاج بهره‌مند شوند.

چرا آگاهی از طبع گردو حین مصرف آن اهمیت دارد؟

هیچکس نیست که به فواید پرشمار گردو شک داشته باشد. این میوه توسط تمامی پزشکان و متخصصین تغذیه توصیه می‌شود و در رژیم غذایی هر فردی می‌توان آن را یافت؛ اما با این وجود می‌بینیم که برخی افراد ادعا می‌کنند با مصرف گردو، عوارضی را تجربه می‌کنند و همین عارضه‌ها باعث می‌شود هرگز سمت گردو نروند و یا غذاهایی که در آن‌ها گردو وجود دارد را مصرف نکنند.

چنانچه افراد درباره طبع خود اطلاعات کافی داشته باشند، به چنین مسائلی دچار نخواهند شد. عناصر اربعه طبیعت در بدن تمامی ما وجود دارد و در هر زمانی ممکن است یکی از این عناصر بر دیگر عناصر فائق آید. باید بدانیم که چه به صورت ذاتی چه طبعی داریم و در محیط و یا فصل‌های مختلف کدام مزاج ما بر دیگری برتری دارد. در این صورت می‌ توانیم با آگاهی از طبع گردو، و دیگر غذاها، خوراکی‌هایی با طبع مکمل را مصرف کنیم و بدن خود را همواره در تعادل نگاه داریم.

مشاهده لیست انواع نهال گردو پرفروش در ایران

چه افرادی برای خوردن گردو، مراقب طبع گردو باشند؟

افرادی که مزاجی گرم و خشک دارند، غالباً افرادی با فعالیت بدنی بالا، تپش قلب فراوان، برافروختگی زیاد و شیرین مزاج هستند. این افراد می‌تواندن با مطالعه دقیق‌ تر روش‌های تشخیص طبع، به مزاج خود واقف شوند تا بدانند که چه غذاهایی برای آنان مفید و چه غذاهایی (خوردنشان به تنهایی) برای آنان مضر است.

افرادی با طبع گرم باید در جستجوی غذاها و میوه‌هایی با طبع سرد باشند و یا آن‌ها را با غذای مصلح میل کنند. به عنوان مثال افراد گرم مزاج نباید گردو را از سبد غذایی خود حذف کنند؛ چرا که با این کار خود را از خواص پر شمار گردو محروم خواهند کرد.

در عوض این افراد باید از خوردن گردوی فراوان خودداری کنند و همین برای آن‌ها کافی خواهد بود. همچنین توصیه می‌شود که گرم مزاجان، گردو را به همراه پنیر یا تکه‌های میوه به مصرف کنند تا به طبعی خنثی در زمان خوردن گردو دست یابند.

به‌خاطر داشته باشید که موضوع تغذیه در طب سنتی به اندازه داروهای پزشکی مدرن حساسیت زا نیست و نیاز نیست که شما به عنوان فردی با مزاج گرم خود را از تمامی خوراکی‌هایی با این طبع محروم کنید. تنها کافی است که مصرف آن‌ها را محدود کرده و یا آن‌ها را با غذاهای مصلح‌شان مصرف کنید.

مطالعه مقاله خواص گردو برای انسان

مزایای طبع گرم گردو برای افراد با طبع سرد:

افرادی که مزاج سرد و ‌تر دارند، همواره باید در جستجوی غذاهایی برای کاهش بلغم خود باشند. طبع گردو؛ به این افراد کمک می‌کند که بر مزاج سرد خود فائق آیند و در مسیر تعادل بدن گام بردارند. گردو از جمله خوراکی‌ های مهم در این زمینه است و می‌تواند در ترکیب با خرما، شیر و یا ارده، بهترین خوراکی برای رسیدن به تعادل مزاج باشد.

عوارض مصرف مازاد گردو برای افراد با طبع گرم:

افرادی با طبع گرم که مصرف بیش از حد گردو داشته‌ اند، عوارضی را گزارش کرده‌اند که از جمله آنان می‌توان به روندگی شدید، مشکلات گوارشی و دیر هضم شدن غذا، زدن جوش بر قسمت‌هایی از صورت و همینطور گاهاً تپش قلب اشاره کرد. البته این به آن معنا نیست که خوردن گردو برای تمامی افراد گرم مزاج این عوارض را به همراه خواهد داشت. تنها به این معنا است که اگر افراد دارای طبع گرم در مصرف گردو زیاده روی کنند، احتمال بروز چنین عوارضی در آنان وجود دارد.

چه فصلی گردو بیشتر مصرف کنیم؟

در فصول سرد، میزان بغلم بدن به صورت طبیعی بالاتر می‌رود. به همین دلیل توصیه می‌کنند که در این زمان از سال بیشتر به مصرف غذاهای با طبع گرم روی بیاوریم. از آنجایی که طبع گردو، گرم است، می‌تواند در فصول سرد باعث کاهش بلغم بدن به‌خصوص در افراد دارای طبع سرد شود.

بنابراین بهتر است که مصرف گردو در فصل های سرد بیشتر از فصل گرم باشد. همچنین افراد دارای طبع گرم و خشک نیز در فصل سرد می‌توانند با خیال راحت‌تری گردو مصرف کنند؛ چرا که مصرف گردو در فصول سرد برای آنان عوارض کمتری به همراه خواهد داشت.

جمع بندی طبع گردو:

در این مقاله به این پرسش که طبع گردو گرم است یا سرد، پرداختیم و تاثیرات مصرف آن را در بدن افراد مختلف مورد بررسی قرار دادیم. در پایان به‌ خاطر داشته باشید که طبع گردو، مانعی برای مصرف آن نیست؛ بلکه تنها آگاهی بخش مصرف صحیح آن است.

این خوراکی ارزشمند به هیچ عنوان نباید از سبد غذایی شما حذف شود؛ چرا که فواید آن به مراتب بیشتر از عوارض احتمالی آن برای افراد دارای طبع گرم است. این افراد با توجه به مطالب گفته شده، می‌توانند گردو را در شرایط نامبرده مصرف کرده و از مزایای آن بهره مند شوند.

منابع مقاله طبع گردو در طب سنتی:

  1. https://goldnahal.ir/
  2. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=171617
  3. https://www.delgarm.com/walnut-nature.a240059
برچسب ها:

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
35

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1403.02.16 احمدکودزری فراهانی

    سلام . عرض ادب عالی.تشکر

    • 1403.02.20 admin-ariyanahal

      درود بر شما
      سپاسگزاریم.