خواص زردآلو
خواص زردآلو میوه پرمصرف و محبوب فصل گرما:
زردآلو میوه ای تابستانی، از خانواده هلو است که به طور عمده در کشورهای ایران، ایتالیا، ازبکستان و ترکیه، تولید می شود. در مورد خواص زردآلو، این میوه غنی از آنتی اکسیدان، انواع ویتامین و مواد معدنی بوده و در پیشگیری از سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، کم خونی، سلامت پوست، مو و استخوان نقش مهمی ایفا می کند.
زردآلو را می توان در تهیه انواع ژله، آبمیوه، دسر، کیک و برخی غذاها، مورد استفاده قرار داد و لازم است بدانید که فواید زردآلو تازه و خشک، به یک میزان است؛ اما فراموش نکنید که در مصرف هر خوراکی مفیدی نیز باید متعادل بود!
گیاه شناسی و مشخصات زردآلو:
زردآلو یا Apricots که با نام علمی Prunus armeniaca شناخته می شود، گونه ای از خانواده Prunus و بومی قاره آسیا است. از نظر ظاهری این درخت طولی در حدود 12-8 متر، قطر تنه ای تا 40 سانتی متر، تاجی متراکم و برگ هایی بیضی شکل با نوک تیز و حاشیه دندانه دار دارد. درخت زردآلو در اوایل بهار گل هایی با قطر 5/4-2 سانتی متر، به رنگ سفید- صورتی می دهد.
میوه زردآلو نیز که 3-5/1 سانتی متر قطر دارد، شکلی شبیه هلو، میوه ای گوشتی، رنگی زرد تا نارنجی، سطحی مخملی یا صاف و طعمی شیرین تا ترش خواهد داشت.
شاید علاقه مند باشی که نهال گردویی با 300 کیلو باردهی در سال بخری!
اونوقت می تونی فقط با کلیک روی عبارت (خرید نهال گردو) لیست 17 رقم نهال گردوی پربار رو مشاهده و جهت تمایل با تماس تلفنی سفارشت رو ثبت کنی!
ارزش غذایی و خواص زردآلو تازه و خشک:
Apricot Fruit یا زردآلو که بیش از سی گونه مختلف دارد، میوه ای سرشار از پروتئین، ویتامین و مواد معدنی است. زردآلو به دلیل کالری کم در مقابل فواید بسیار، مورد توجه است. برای درک میزان خاصیت زردآلو، بد نیست کمی بیشتر درمورد مواد مغزی موجود در ۱۰۰ گرم از این میوه خوش طعم، بدانید:
- کالری:
زردآلو میوه ای که با وجود کالری پایین مواد مغذی فراوانی به بدن رسانده و احتیاجات بدن را رفع می کند.
- کربوهیدرات:
بخش اصلی میوه زردآلو را کربوهیدرات تشکیل می دهد؛ در حدود ۱۱ گرم به ازای هر ۱۰۰ گرم میوه!
- قند:
میزان قند زردآلو همانطور که از طعم دلچسب این میوه تابستانی هم قابل تشخیص است، حجم بالای ۹ گرم از هر ۱۰۰ گرم میوه را تشکیل می دهد.
- پروتئین:
شاید به نظر نرسد، اما از نظر میزان مواد مغذی، پروتئین (4/1 گرم) چهارمین ماده ارزشمندکه خواص زردآلو های کوچک چند گرمی را تشکیل می دهد.
- چربی:
میوه ها از لحاظ میزان چربی مضر، سلامت ترین خوراکی و از لحاظ چربی های مفید نیز، غنی ترین ها هستند. زردآلو هم از این قاعده مستثنا نبوده و در هر ۱۰۰ گرم، 4/0 گرم چربی دارد که در این مورد با توت ها برابری می کند.
- فسفر:
۲۳ گرم از هر ۱۰۰ گرم میوه زردآلو، سهم ماده مغزی فسفر است.
- منیزیم:
منیزیم حجم تقریبی ۱۰ میلی گرم از این میوه را شامل می شود. این حجم ۳ درصد از نیاز روزانه به منیزیم را پوشش خواهد داد.
خواص زردآلو در مواد معدنی و اثرات عضلانی – عصبی:
پتاسیم به عنوان یک ماده معدنی ضروری، علاوه بر تأثیر مثبت بر عملکرد سیستم عصبی و عضلات، باعث حرکت مواد مغزی در بدن شده و با کنترل فشار خون، از سلامت قلب محافظت خواهد کرد.
میزان این ماده معدنی در هر 100 گرم زردآلو برابر با ۲۵۹ میلی گرم است که حجم قابل توجهی از میوه را تشکیل می دهد. این میزان ۶ درصد از نیاز روزانه بدن ما به پتاسیم را نیز تأمین می کند.
آنتی اکسیدان ها و محافظت از سلول های پوستی از خواص زردآلو:
ویتامین E، C و بتاکاروتن، آنتی اکسیدان های قوی هستند که سلول های پوستی را در مقابل اشعه UV محافظت کرده و با بهبود خاصیت ارتجاعی، علائم چین و چروک را کاهش می دهد که این موارد، خاصیت زردآلو، در جلوگیری از آفتاب سوختگی و آبرسانی به پوست را نشان خواهد داد.
میزان آنتی اکسیدان های مختلف در 100 گرم زردآلو بدین شرح است:
- ویتامین E:
شاید از لحاظ حجم 89/0 میلی گرم، درصد پایینی از 100 گرم زردآلو را به عنوان سهم آنتی اکسیدانی این ویتامین ضروری نشان دهد، اما همین میزان کم، 6% نیاز روزانه بدن ما به ویتامین E را برآورده می کند.
- ویتامین C:
ویتامین ث، 1/0 حجم هر 100 گرم زردآلو را شامل شده و ۱۲ درصد از نیاز روزانه ما به این آنتی اکسیدان ارزشمند را تأمین می کند.
- بتاکاروتن:
بتاکاروتن از مهمترین خواص زردآلو، که به عنوان آنتی اکسیدانی قوی شناخته می شود، 1094 میکروگرم بوده و مصرف 100 گرم زردآلو در روز، معادل 10 درصد از نیاز روزانه بدن به این رنگدانه طبیعی را تامین خواهد کرد.
فواید زردآلو؛ کاروتنوئید ها و سلامت چشم:
بتاکاروتن، ویتامین A، ویتامین E و کاروتنوئید ها از سلامت شبکیه و عدسی محافظت کرده و مانع از ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا می شوند و به طور کلی، سلامت چشم و بینایی را ارتقا خواهند داد. به علاوه ویتامین E، به عنوان آنتی اکسیدانی محلول در چربی، مانع آسیب رسانی رادیکال های آزاد به بدن می شود.
ویتامین A نیز، نقش مؤثری در پیشگیری از شب کوری خواهد داشت. میزان این ترکیبات محافظ چشم که معرف خواص زردآلو بوده، در هر 100 گرم عبارت است از:
- ویتامین A:
با وجود حجم پایین این ویتامین حیاتی نسبت به مواد معدنی (۹۶ میکروگرم در هر ۱۰۰ گرم زردآلو) اما این میزان، ۱۲٪ از نیاز روزانه ویتامین آ بدن ما را تامین خواهد کرد.
- کاروتنوئیدها:
میزان کاروتنوئید موجود در 100 گرم زردآلو برابر با 16500-1512 میکروگرم است. نکته قابل توجه اینکه، 37 گونه متفاوت زردآلو، میزان کاروتنوئید متفاوتی نیز دارند.
آهن و درمان کم خونی با خواص زردآلو:
کم خونی یا کمبود آهن بدن، می تواند منجر به ضعف، خستگی، سبکی سر، مشکلات گوارشی و اختلال در عملکرد متابولیک عمومی شود. به همین دلیل، آهن و مس فراوان موجود در زردآلو که به تشکیل هموگلوبین کمک می کنند، در نهایت به درمان کم خونی نیز منجر خواهند شد.
هر دوی این مواد معدنی، نشان دهنده خواص زردآلو برای افزایش متابولیسم و حفظ عملکرد صحیح بدن تبدیل می کنند. مقدار این دو عنصر کاربردی در 100 گرم زردآلو عبارت است از:
- آهن:
میزان عنصر آهن برابر با 4/0 میلی گرم و تأمین کننده 3 درصد از نیاز روزانه بدن است.
- روی:
میزان روی نیز، 2/0 میلی گرم و برابر با 2 درصد نیاز روزمره بدن ما است.
آنتی اکسیدان ها و خواص زردآلو در پیشگیری از سرطان:
بر کسی پوشیده نیست که خوردن انواع میوه ها و سبزیجات، برای پیشگیری از سرطان مفید است. در این میان، زردآلو نیز برای داشتن برنامه غذایی غنی از آنتی اکسیدان، یک مکمل عالی است. این میوه حاوی پلی فنول و بتاکاروتن که از بدن در برابر برخی از شرایط نامساعد و خطرات احتمالی محافطت می کنند.
این ترکیبات می توانند سلول های شما را از آسیب های روزانه که ممکن است در طول زمان منجر به سرطان شوند، محافظت کنند.
- پلی فنول ها:
طبق گزارشات اعلام شده در مجله Plant Nutrition، زردآلو حاوی 7310-4590 میلی گرم ترکیبات Polyphenols در هر 100 گرم از این میوه است.
خواص زردآلو و سلامت روده:
زردآلو از جمله میوه های تابستانی که به خاطر فیبر فراوان عملکرد روده را بهبود می بخشد. فیبر موجود در Apricot باکتری های خوب روده را به رشد تشویق می کند و همچنین هضم را بهبود می بخشد. زردآلو هم فیبر غذایی و هم فیبر محلول دارد که هضم آن را آسان کرده و به توسعه روده سالم کمک به سزایی خواهد کرد. میزان فیبر موجود در زردآلو برابر است با:
- فیبر
فیبر که از نیازهای ضروری روزانه بدن است، در حدود ۲ درصد از هر ۱۰۰ گرم زردآلو را شامل می شود. بنابراین مصرف این میوه، 5 درصد نیاز بدن به فیبر در روز را برآورده خواهد کرد.
کلسیم و فواید زردآلو در تقویت استخوان:
مقادیر زیاد کلسیم و پتاسیم خواص زردآلو برای تقویت استخوان ها و جلوگیری از مشکلات مربوط به آن ها، مثل پوکی یا درد استخوان را نشان می دهد. پتاسیم و کلسیم به عنوان مواد حیاتی برای سلامت استخوان، اگر به صورت منظم مصرف شوند، علاوه بر کنترل خطر ابتلا به پوکی در مبارزه با اختلالات استخوانی نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
خواص زردآلو؛ همچنین می تواند تراکم استخوان را نیز مدیریت کند. میزان این مواد معدنی با ارزش در هر 100 گرم میوه زردآلو عبارت است از:
- کلسیم
کلسیم سهمی ۱۳ میلی گرمی در هر ۱۰۰ گرم Apricot دارد. یعنی در حدود ۱ درصد از نیاز روزانه بدن به این ماده ارزشمند!
- پتاسیم
مقدار پتاسیم موجود در 100 گرم این میوه، برابر با 259 میلی گرم، یعنی 6 درصد نیاز بدن ما در روز است.
لازم به ذکر است که پتاسیم، با حفظ تعادل مایعات و الکترولیت در بدن، انرژی را در سراسر بدن به طور یکنواخت توزیع کرده، گرفتگی عضلات را کاهش داده و در پمپاژ خون نیز نقش خواهد داشت.
اسید های چرب امگا 3 و خواص زردآلو در رشد موها:
از جمله فواید زردآلو؛ که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 است، رشد بهتر و با کیفیت تر مو است. اسیدهای چرب امگا 3 با محافظت از پوست سر مانع ریزش موها شده و از کاهش خط مو نیز جلوگیری می کند. زردآلو همچنین سرشار از ویتامین E، ویتامین ضروری برای سلامت مو است.
این خاصیت زردآلو، باعث محبوبیت این میوه مفید، در زمینه تولید روغن های مو نیز شده است. این روغن ها با تغذیه پوست سر، از مشکلاتی مانند شوره سر، خارش پوست سر و اگزما جلوگیری می کند. اگر شما فردی هستید که با مشکلات مو رو به رو هستید، زردآلو می تواند به بهترین دوست شما تبدیل شود.
خواص زردآلو در مقابله با بیماری های قلب و عروق:
میوه Armenian plum حاوی مقادیر قابل توجهی پتاسیم، فیبر و ویتامین C است. این ترکیبات با محافظت از قلب در برابر رادیکال های آزاد و کاهش کلسترول بد بدن، سلامت سیستم قلب و عروق رقم می زنند. پیشگیری از تصلب عروق، حملات قلبی و سکته نیز از دیگر موارد خاصیت زردآلو، محسوب می شود.
به علاوه، پتاسیم با کاهش تنش رگ ها، باعث کاهش فشار خون و به دنبال آن کاهش فشار روی قلب خواهد شد. در مجمع کلیه موارد مطرح شده، باعث شده اند تا دانشمندان محافظت از سلامت قلب را به عنوان یکی از خواص زردآلو، معرفی کنند.
انواع روش های مصرف زردآلو:
برای بهره مندی از فواید زردآلو، لازم نیست این میوه تابستانی را فقط به صورت تازه میل بفرمایید. این میوه تابستانی می تواند به صورت خشک شده، مربا، کمپوت، لواشک یا حتی روغن هم مصرف شود. مصرف مغز دانه این میوه تابستانی هم طرفداران زیادی دارد. البته که در مورد سمی بودن یا نبودن مغز هسته زردآلو، بین دانشمندان اختلافاتی هست!
علاوه بر موارد مطرح شده، زردآلو را می توان در پخت و تهیه انواع کیک، دسر و نوشیدنی نیز به کار گرفت. جالب است بدانید که حتی اسانس این میوه مطبوع نیز در صنایع، محبوبیت زیادی دارد.
برای بهره مندی از خواص زردآلو چه کنیم؟
در کنار تمام خاصیت های زردآلو، این میوه سرشار از ویتامین و پروتئین، اگر بیش از حد مصرف شود، مشکلاتی به همراه خواهد داشت. از این میان می توان به مشکلات گوارشی و حالت تهوع اشاره کرد.
- یکی از عوارض جانبی مصرف زیاد زردآلو، احساس تهوع و استفراغ است که به دنبال مصرف خارج از حد اعتدال این میوه، بروز می کند.
- اگر چه زردآلو برای هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش، ضروری است؛ اما خوردن بیش از حد آن منجر به یبوست و مشکلات گوارشی خواهد شد.
جمع بندی و نتیجه گیری درباره خواص زردآلو:
در انتها باید گفت خاصیت زردآلو در برابر اندازه کوچک میوه بسیار فراوان و ارزشمند می باشد. در واقع به خاطر همین خاصیت که از دیرباز پرورش خشک میوه برای استفاده در تمام فصل های سال مرسوم بوده است.
در کنار فواید زردآلو باید گفت که شیرینی ملایم و طعم میوه از کودکی در خاطر بسیاری از ما باقی مانده است. با وجود لذت بخشی مصرف این میوه می توان حظ وافر از ارزش غذایی و سودمندی زردآلو برد.
نظرات و ابهامات خود در مورد خواص زردآلو را برای ما در قسمت نظرات مطرح نمایید.
این مطلب را دوست داشتید؟
نفر این مطلب را پسندیدند
ارسال دیدگاه