راهنمای استاندارد انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.06.29

از نکات اساسی داشتن یک باغ از درختان گلابی، انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی است. درخت گلابی متعلق به خانواده  Rosaceae بوده و از تیره Pyrus به حساب می‌آید. پرورش این درخت به لحاظ تجاری، یک سرمایه گذاری موفق به حساب می‌آید.

در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با جنبه‌های مختلف پرورش درخت گلابی و ارائه نیازهای غذایی آن، شما را در انتخاب بهترین کود برای نهال گلابی آشنا کنیم.

برنامه جامع پرورش و کوددهی درخت گلابی

درختان گلابی سالیان است که کشت می‌شوند و میوه‌های خوشمزه، شیرین و آبدار آن ها طرفداران زیادی برای خود جذب کرده است. در اینجا قصد داریم شرحی جامع اما مختصر بر پرورش درخت گلابی داشته باشیم و در ادامه به شما بهترین کود برای درخت گلابی را نیز معرفی می‌کنیم:

      دما: درخت گلابی به زمانی بین 600-900 ساعت سرما برای رشد به جهت تولید میوه خوب نیازمند است.

      آفتاب: درختان گلابی برای رشد بهینه به 6 تا 8 ساعت نور مستقیم آفتاب نیازمند می باشند.

      خاک: خاک‌های با زهکشی مناسب، برای کاشت نهال گلابی مناسب است.

      نسبت PH: خاک درخت گلابی باید نسبت پی اچی بین 6 تا 7 داشته باشد.

      فاصله: درخت گلابی باید در فاصله 20 فوتی از درخت مجاور خود قرار داشته باشد و در صورتی که گلابی شما کوتوله است می‌توانید این فاصله را به 10 فوت کاهش دهید.

      کاشت همراه: گیاهانی همچون سیر و پیاز، از آفات و بیماری‌ها پیشگیری می‌کنند؛ پس گزینه مناسبی برای کاشت در کنار درخت گلابی بشمار می‌روند.

      پیش از کاشت نهال گلابی: قبل از کاشت، گودالی به عمق ریشه و ساقه نهال اما با پهنای دو برابر حفر کنید.

      مالچ: برای کنترل علف‌های هرز، مالچ پاشی یکنواخت بر سطح خاک اطراف درخت گلابی را جدی بگیرید.

      کوددهی: از کودهای با نیتروژن بسیار پرهیز کنید؛ نکات مربوط به انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی در ادامه برای شما آمده است.

      آبیاری: آبیاری قطره‌ای شیوه آبدهی مناسب برای درخت گلابی به شمار می‌رود؛ در فصل گرما و در زمان خشک‌سالی از رساندن آب کافی به درخت‌تان غافل نشوید. زیرا درخت گلابی یک کشت پر آب است. آبیاری پوشش درخت گلابی در اواخر و حین فصل رشد را فراموش نکنید، چرا که به طور غیر مستقیم بر رشد فصل بعد تاثیر میگذارد و همچنین رنگ و قند میوه از این موضوع اثر می‌پذیرد.

      بیماری‌ها و آفات: بیماری‌هایی همچون سوختگی، دلمه گلابی و آفاتی چون شب پره در این درخت رایج است. باید به طور منظم بر قسمت‌های مختلف درخت‌ نظارت داشته باشید و به محض شناسایی تغییرات آسیب زننده، به جهت درمان و رفع آن‌ها اقدام کنید. توجه کنید که حشراتی چون کفشدوزک‌ها برای متعادل سازی و از بین بردن آفات کمک کننده هستند.

      گرده افشانی: اغلب درختان گلابی، برای تولید میوه به گرده افشانی نیازمند می باشند؛ زنبورها در گرده افشانی به درختان گلابی بسیار کمک میکنند و از طرفی برخی از انواع گلابی، با گرده افشانی متقابل، بارور می‌شوند. توجه داشته باشید که برای گرده افشانی متقابل باید فاصله درختان را به اندازه حداقل 50 فوت از یکدیگر قرار دهید.

توجه داشته باشید که پرورش یک گیاه، به صبر و حوصله فراوان و کسب اطلاعات زیاد، نیازمند است و تنها یافتن بهترین کود برای درخت گلابی، منجر به پرورش یک درخت بی نقص نخواهد شد.

نیازهای غذایی نهال گلابی

همانطور که ما انسان‌ها برای بهره‌مندی از یک تن سالم، پوست و موی شفاف و زیبا، به عناصر مغذی متعدد و متنوعی نیازمندیم، درخت گلابی نیز برای به عمل آوردن میوه‌هایی شیرین و خوشمزه به مواد غذایی مختلفی نیاز دارد.

هر کشاورز و باغدار، در انتخاب کود مناسب درخت گلابی، به نیازهای غذایی این درخت توجه می‌کند و با نظر به این نیازمندی‌ها به انتخاب کود درخت گلابی می‌پردازد.

برای خرید نهال گلابی مناسب با منطقه خود، بر روی گزینه انواع نهال گلابی کلیک نمایید.

نیاز های غذایی درخت گلابی

ریز مغذی و درشت مغذی‌های مورد نیاز درخت گلابی

    پتاسیم: این ماده در ساخت پروتئین درخت گلابی نقش داشته و با فعالسازی برخی آنزیم‌ها، پروتئین سازی در گیاه را سرعت می‌بخشد. پتاسیم مواد فتوسنتزی را در آوندهای آبکشی جابه جا کرده و به تغذیه رسانی در گیاه سرعت می‌دهد.

      نیتروژن: نقشی اساسی در تولید کلروفیل و رشد شاخه و برگ‌های درخت گلابی به وسیله نیتروژن می باشد. تشکیل میوه و گلدهی نیز تحت تاثیر نیتروژن قرار دارد.

      کلسیم: این ماده در فعالسازی آنزیم‌ها در فرآیند تقسیم سلولی نقش داشته و به افزایش اندازه و رشد طولی میوه کمک می‌کند. کلسیم همچنین از تخریب دیواره‌های سلولی میوه گلابی جلوگیری به عمل می‌آورد.

      فسفر: در رشد و نمو میوه گلابی موثر است و به رشد سالم ریشه درخت گلابی کمک کرده و مقاومت خاک درخت را در مقابل فرسایش افزایش می‌دهد.

      روی: از اولین ریزمغذی‌های ضروری رشد گیاهان شناخته شده است. روی به گیاه کمک می‌کند تا به پتانسیل رشدی خود دست یابد.

      بور: یکپارچگی ساختاری دیواره سلولی درخت گلابی را عنصر بور حفظ می‌کند و در انتقال انرژی به قسمت‌های در حال رشد گیاه نقش اساسی دارد.

      منیزیم: جز کلیدی کلروفیل سلولی است که در گیاه با جذب نور خورشید به فتوسنتز بهتر کمک می‌کند. منیزیم در جریان متابولیسم فسفات، عاملی ضروری بوده و به نوعی حامل فسفر در گیاه است.

      آهن: برای حفظ ساختار سلول‌ها و همینطور کلروپلاست سلول‌های گیاهی بسیار مهم است.

      منگنز: در عملکردهای پایه گیاه، نقش پررنگی دارد. در دوره رشد گیاه بسیار مورد نیاز است و به طور کلی در چرخه‌های فتوسنتز، تنفس و مقاومت بر علیه بیماری نقش دارد.

      مولیبدن: این ریزمغذی با شکستن ذرات ترکیبی نیتروژن‌دار، نیتروژن آن‌ها را آزاد کرده و در اختیار درخت گلابی قرار می‌دهد.

      مس: یکی از پررنگ‌ترین نقش‌ها، این ماده مغذی در رشد میوه درخت گلابی است؛ مس در تولید کلروفیل و تبدیل غذای گیاه به انرژی نقش دارد.

انواع بهترین کود برای درخت گلابی

در طی سال و در مراحل رشدی مختلف، ممکن است که خاک درخت گلابی شما از مواد مغذی تهی شود. کوددهی به درخت گلابی، راهی عالی و آزمایش شده برای جبران کمبودهای خاک و تزریق دوباره مواد معدنی و مغذی مورد نیاز درخت به شمار می‌آید.

همیشه پیش از کوددهی، خاک زمین خود را آزمایش و آنالیز کنید تا بتوانید بهترین کود برای درخت گلابی خود را انتخاب کنید. گاهی علائم کمبود عناصر مغذی به دلیل شباهت، با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند؛ به همین دلیل آزمایش خاک، اطمینان خاطری در انتخاب مناسب‌ترین کود برای درخت گلابی شما خواهد بود.

کودهای آلیOrganic Fertilizers

کودهای آلی یا اورگانیک، فرآورده‌هایی طبیعی هستند که برای رشد و پرورش گیاهان و بهبود تغذیه آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ این کودها منشا حیوانی و یا خام گیاهی دارند.

کود آلی به عنوان انتخابی امن می‌تواند بهترین کود برای درخت گلابی باشد، این کود به حاصلخیزی خاک زمین شما کمک می‌کند و در طولانی مدت، خاکی غنی از مواد مغذی برای شما به ارمغان می‌آورد.

شناخت ویژگی‌های کود آلی

کودهای آلی به نسبت کودهای شیمیایی گرانتر بوده و نتیجه‌دهی دیرتری دارند، اما تاثیر آن‌ها پایدار است و کاملا ارزش صرف هزینه و وقت را دارند؛ علاوه بر این کودهای آلی دوست‌دار محیط زیست بوده و بیولوژی خاک را دستخوش تغییرات مضر و آسیب‌زا نمی‌کنند.

استفاده از کودهای آلی در کود درخت گلابی، اکوسیستم خاک را تغییر نمی‌دهد و به دلیل شیمیایی نبودن، تعادل را در خاک بر هم نمیزند.

بررسی انواع کودهای آلی

      کود حیوانی: این ماده را برای ساختن بهترین کود درخت گلابی، می‌توانید با هم و یا با دیگر کودهای آلی ترکیب کنید. آن‌ها عبارتند از کودهای استخوانی، غذای خونی، پودر ماهی، امولسیون ماهی، صدف و پسمانده و دفع حیواناتی نظیر گاو، گوسفند و بز.

      کود گیاهی: این کودها شامل: کمپوست، پنبه دانه، یونجه و کنجاله سویا و همچنین جلبک دریایی می‌شوند.

کودهای شیمیایی

احتمالا هنگامی که در پی انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی خود هستید، به اسامی زیادی از کودهای شیمیایی برخورد کنید؛ کودهای شیمیایی توسط فرآیندهای غیرطبیعی به دست می‌آیند و عمدتا مصرف آن‌ها در مواقع بحرانی و فوری پیشنهاد می‌شود.

شناخت کود شیمیایی

ویژگی‌های کود شیمیایی

کوددهی شیمیایی به درخت گلابی نسبت به کود آلی، مقرون به صرفه‌تر است و همچنین نتایج فوری به شما می‌دهد. این کودها با تاثیر بر میکرو اورگانیسم‌های خاک، آن را حاصلخیزتر می‌کنند. همچنین هدف استفاده از کودهای شیمیایی، غنی‌سازی خاک از یک درشت مغذی و بهبود رشد و نمو گیاه است.

به طور مثال برای غنی‌سازی خاکی که با کمبود نیتروژن مواجه است، به خوبی می‌توان از کودهای شیمیایی نیتروژنی استفاده کرد.

به خاطر داشته باشید که نمی‌توانید در فراهم کردن بهترین کود برای درخت گلابی تنها به کودهای شیمیایی بسنده کنید؛ چرا که استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی می‌تواند میکروب‌های مفید خاک را از بین برده، اسیدیته خاک درخت گلابی را افزایش داده و آن را از مواد آلی تهی کند.

انواع کود شیمیایی

      سولفات آمونیوم: این کود نیتروژن‌دار خاصیت ذخیره‌سازی بالایی داشته و به شکل نمک‌های کریستالی سفید مایل به زرد و محلول در آب است. عمدتا برای خاک درخت گلابی که میزان قلیایی آن بالا رفته است، به جهت متعادل سازی استفاده می‌شود.

      اوره: رایج‌ترین کود نیتروژنی به جهت بهبود و تقویت عملکرد رشدی-و رویشی درخت گلابی است. این کود نسبت به سولفات آمونیم خاصیت اسیدی کمتری دارد.

      دی آمونیوم فسفات (DAP): متداولترین کود فسفری، که منبعی عالی برای تغذیه گیاه از فسفر و نیتروژن است.

      مونوآمونیوم فسفات (MAP): این کود ترکیبی مشابه کود فسفری قبل دارد، با این حال از سطوح نیتروژن کمتر و فسفر بیشتری برخوردار است. MAP به صورت دانه‌ای برای درخت گلابی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

      کود موریات(KCL): موریات پتاسیم یا پتاسیم کلرید، از کودهای پتاس رایج در کوددهی درخت گلابی است؛ کودهای پتاسیم به فتوسنتز و جذب آب و مواد مغذی کمک می‌کنند و عمدتا محلول در آب هستند. موریات در رنگ‌های صورتی، قرمز و سفید و در 5 اندازه استاندارد، استاندارد ویژه، محلول سفید، درشت و دانه‌ای عرضه می‌شود.

کود موریات

نکات ضروری کوددهی به درخت گلابی

      ممکن است شما تشخیص کمبود نیتروژن دهید و کود مناسب درخت گلابی خود را با نیتروژن غنی کنید اما بارش زیاد در منطقه شما و یا خاک شنی درخت، موجب شست و شوی نیتروژن شده باشد. در این مواقع بهتر است از کودهای آهسته رهش استفاده کنید.

      برخی خاک‌ها به طور ذاتی، کلسیم کمی دارند و یا اسیدیته خاک منجر به کمبود کلسیم و اختلالاتی همچون گودال تلخ شده است. در این مواقع باید از اصلاح کننده‌های حاوی کلسیم استفاده کنید و یا با محلول پاشی، کمبود کلسیم خاک درخت گلابی خود را جبران کنید.

      اگر در منطقه‌ای مستعد به آبشویی زندگی می‌کنید و کمبود پتاسیم درخت گلابی، منجر به عمل آمدن میوه‌هایی در اندازه کوچک شده است، از کودهای با پتاس بالا استفاده کنید.

      خاک‌های شنی و کم بور می‌توانند گرده افشانی درخت گلابی را با مشکل مواجه کنند. در این موارد از کودهای حاوی بور و محلول پاشی استفاده کنید.

      در زمانی که تغذیه از طریق خاک به مشکل می‌خورد، به ترکیب کودی که به عنوان بهترین کود برای درخت گلابی، اتخاذ کرده‌اید بسنده نکنید و از کودبرگی درخت گلابی استفاده بهینه را ببرید.

انتخاب زمان مناسب کوددهی درختان گلابی

اگر تحقیقات خود را کامل و خاک زمین خود را آنالیز کرده باشید، خواهید دانست که بهترین کود برای درخت گلابی شما، چه نوع کودی است؛ حال باید یک دستورالعمل زمانی برای کوددهی، آماده کنید که لازمه این کار، آشنایی با مراحل رشد و میوه‌دهی درخت است.

      حرفه‌ای‌ها در کاشت و پرورش درخت گلابی، از دو سالگی شروع به کوددهی می‌کنند.

      میوه‌دهی درخت گلابی نسبت به درختان سیب سخت‌تر است و در فصل گلدهی نسبت به شرایط جوی نامساعد، حساسیت و رنجش بیشتری از خود نشان می‌دهد. به همین دلیل، استفاده از کود و تحریک این درخت پیش از زمان گلدهی به جهت تقویت و تشویق گیاه به جوانه‌زنی پیشنهاد می‌شود.

کوددهی هنگام تولید میوه

      در خیلی از درختان میوه پس از شروع میوه‌دهی، نیاز به نیتروژن افزایش می‌یابد. در صورت نیاز، کمی کود نیتروژن بر سطح خاک درخت گلابی بریزید.

      در فصل پاییز و پس از جمع آوری و چیدن میوه‌ها، از کودهای حاوی بور و روی برای تغذیه خاک استفاده کنید

      پیش از آماده سازی گلابی برای خواب زمستانی، محلول پاشی را جدی بگیرید.

      به طور کلی درختان گلابی در دو مرحله اساسی بیشترین نیاز به نیتروژن را احساس می‌کنند؛ یکی در پاییز و پس از برداشت و به جهت آمادگی میوه‌دهی سال بعد، دیگری در اوایل بهار و به هنگام گلدهی به جهت رشد بهتر در اواخر بهار و تابستان.کوددهی هنگام گلدهی

سخن آخر درخصوص انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی

تغذیه مناسب درخت گلابی، از منابعی چون خاک، ذخایر درخت، کود مناسب و همچنین آب تامین می‌شود. در این مقاله با انواع بهترین کود برای درخت گلابی آشنا شدید، دانستید که نیازهای غذایی این نهال برای باروری و میوه‌دهی هر چه بهتر شامل چه چیزهایی می‌شود.

اگر برای اولین بار قدم در راه پرورش گیاه نهاده‌اید، آموزش و کسب آگاهی از نیازهای درخت گلابی را جدی بگیرید و سوالات خود را در خصوص خرید نهال گلابی با ما مطرح کنید و اگر کارکشته این مسیر هستید، از اینکه تجربیات ارزشمند خود را با ما به اشتراک می‌گذارید، سپاس‌گزاریم.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
0

نفر این مطلب را پسندیدند

بهترین کود برای درخت گلابی
آنچه در این مقاله میخوانید
محصولات مرتبط مقالات مرتبط نظرات کاربران

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “راهنمای استاندارد انتخاب بهترین کود برای درخت گلابی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *