خواص انجیر: برسی 33 مورد از فواید انجیر برای انسان

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1400.08.11

 مقدمه ای بر خاصیت انجیر:

«خواص انجیر» برای من، از آن دسته‌ میوه‌های نوستالژیک است که با دیدن یا خوردن، خاطرات کودکی‌ام زنده می‌شود. به یاد دارم که سال‌های چهارم یا پنجم دبستان، وقتی از مدرسه به خانه باز می‌گشتم، از بقالی که سر کوچه بود، یک دسته انجیر خشک آردی می‌خریدم تا به خانه برسم، کل آن را تنهایی، تمام می‌کردم. بعد از بیست سال هنوز وقتی این خوراکی را می‌بینیم، یاد و خاطره همان روزها برایم زنده می‌شود؛ گویا مزه‌ی شیرین این میوه هیچگاه از زیر دندانم بیرون نخواهد رفت.

اما به غیر از علاقه من، خاصیت انجیر، بسیار است؛ چندی است که به یاد همان روزها و این بار از روی کنجکاوی، به سراغ تحقیق درباره خواص این میوه دوست‌داشتنی رفته‌ام. گفتم حال که علمی را به دست آورده‌ام، بد نیست ذکات آن را نیز بپردازم و با نوشتن مقاله‌ای، خواص انجیر را برای شما نیز مطرح کنم.

نگاهی به درخت انجیر و پیشینه آن:

انجیر یا با نام انگلیسی‌ اش «Fig» یا با نامی که در علم از آن یاد میگردد «Ficus carica»، یکی میوه‌هایی است که اصالتی به شدت خاورمیانه‌ ای دارد. کشورهایی چون ترکیه، ایران؛ مصر، مراکش و الجزایر از جمله بزرگترین تولیدکنندگان انجیر در دنیا هستند و هرساله با صادرات آن، سرمایه‌ای عظیمی را برای کشور، به ارمغان می‌آورند. این میوه در ابتدا درختی خودرو و کوهی به شمار می‌رفته است، اما بعد از کشف میوه آن، افراد شروع به کشت آن کردند.

فواید انجیر

آنچه تاریخ برای ما به جا گذاشته، اینطور ادعا می‌کند که قدیمی‌ترین مناطق کاشت نهال انجیر در ایران، نواحی جنوب خراسان، قهستان و زیبد هستند؛ در دنیا اما، قدیمی‌ترین نواحی کشت این محصول، اطراف دریای‌ مدیترانه و یا مصر باستان عنوان شده است. در سال جاری، شهرستان استهبان در استان فارس، به عنوان بزرگترین تولیدکننده انجیر دیم در دنیا شناخته شده است و از قضا، محصول آن بسیار باکیفیت و پرطرفدار است.

کابرد و موارد مصرف از خواص انجیر:

از آنجایی که فواید انجیر؛ فراوان است، به طبع موارد استفاده و کاربردهای آن نیز زیاد است. امروزه از این میوه می‌توان در هر چیزی و به هر صورتی استفاده کرد. کیک، شیرینی، پای، مربا، مارمالاد، شیره، شربت، سالاد، ترشی، به صورت خشک، به صورت تر، به عنوان طعم دهنده، به عنوان شربت دارویی و هزاران هزار کاربرد و استفاده دیگر. حتی برگ درخت نهال انجیر میوه خود دارای خواص بسیار است و می‌توان از آن به عنوان دمنوش و برای درمان مشکلات بسیار و حتی حفظ سلامت پوست و مو استفاده کرد.

مواد مغذی و معدنی در خواص انجیر:

در اصل خاصیت انجیر؛ و فواید بسیار آن، همگی از مواد مغذی و معدنی موجود در آن سرچشمه گرفته‌اند. پیش از آنکه به سراغ اصل مقاله خود برویم و یک به یک برای شما از خواص انجیر، حرف بزنیم، بهتر است نگاهی به مواد مغذی موجود در آن داشته باشیم:

ارزش غذایی انجیر خام (100 گرم) ارزش غذایی انجیر خشک (100 گرم)
کالری 74 کالری 250
کربوهیدرات 19 گرم کربوهیدرات 63 گرم
پروتئین 0.7 گرم پروتئین 3.3 گرم
چربی 0.3 گرم چربی 0.9 گرم
فیبر 3 گرم فیبر 9.8 گرم
پتاسیم 232 میلی‌گرم پتاسیم 680 میلی‌گرم
منگنز 0.1 میلی‌گرم منگنز 0.5 میلی‌گرم
ویتامین کا 4.7 میکروگرم منیزیم 68 میلی‌گرم
ویتامین ب 6 0.1 میلی‌گرم کلسیم 162 میلی‌گرم
منیزیم 17 میلی‌گرم مس 0.3 میلی‌گرم
کلسیم 35 میلی‌گرم آهن 2 میلی‌گرم
تیامین 0.1 میلی‌گرم فسفر 67 میلی‌گرم
ویتامین آ 3% از نیاز روزانه بدن ویتامین کا 15.6 میلی‌گرم
ویتامین ث 2 میلی‌گرم ویتامین ب6 0.1 میلی‌گرم
تیامین 0.1 میلی‌گرم زینک 0.5 میلی‌گرم

از دیگر فواید انجیر، منبع غنی آنتی اکسیدان:

یکی از دلایل پیری زودرس و یا بروز انواع و اقسام بیماری‌ها در بدن، این است که بدن با افزایش سن، دچار اکسیداسیون می‌شود. راهکار جلوگیری از این عارضه، آن است که از مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان فراوان استفاده کنیم. دقیقا یکی از مهم‌ترین خواص انجیر، غنی بودن از آنتی اکسیدان است. این میوه دارای ترکیبات پلی‌فنول است و همین عنصر، می‌تواند در بروز بسیاری از بیماری‌ها مفید باشد. گفتنی است که این ترکیب در انجیر خشک‌شده، بسیار بیشتر است.

خاصیت انجیر در مبارزه با سرطان:

از دیگر فواید انجیر؛ خواص ضد سرطانی آن است. همانطور که در بخش قبلی گفتیم، این میوه سرشار از آنتی اکسیدان‌ها است و مصررف روزانه آن چه به صورت خشک و چه به صورت خام، می‌تواند در جلوگیری از تشکیل رادیکال‌ها آزاد و در نهایت از ابتلا به سرطان، جلوگیری کند. به علاوه، این میوه دارای ترکیبات بیواکتیو نیز هست. وجود این ترکیبات باعث می‌شوند که پوشش سلول‌ها سرطانی از بین رفته و روند درمان، آسان‌تر شود.

خواص انجیر، ضد باکتری و ضد قارچ است:

خاصیت انجیر؛ این است که می‌توان از آن به عنوان یک خوراکی ضد قارچ و ضد باکتری استفاده کرد. مصرف روزانه این میوه و خوردن آن به کنار، تحقیقات بسیاری اثبات کرده‌اند که شیره انجیر، خاصیت ضدباکتریایی شگفت‌انگیزی دارد و می‌تواند با انواع اقسام قارچ‌ها و باکتری‌ها، مقابله کند. مصرف این میوه باعث می‌شود که سیستم ایمنی بدن بهبود پیدا کرده و بدن، در برابر انواع بیماری‌های مختلف نیز ایمن شود؛ یا کمتر دچار بیماری گردد.

انجیر عملکرد بدن و مغز را بهبود می‌بخشد:

یکی از بهترین خواص انجیر؛ این است که مصرف روزانه آن، عملکرد بدن، سلول‌های آن، و مغز را تا حد زیادی بهبود می‌بخشد. این میوه سرشار از پتاسیم و فیبر است و مصرف آن، می‌تواند تا 20 درصد از نیاز روزانه ما را به این مواد، تامین کند. به علاوه، دارای پتاسیم، منگنز و کلسیم نیز هست و همین مواد مغذی در کنار هم، نه تنها باعث بهبود عملکرد بدن و سلول‌های آن می‌شوند، بلکه در نهایت می‌توانند باعث افزایش ایمنی بدن و البته کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی نیز بشوند.

فواید انجیر برای سلامت قلب مفید است:

یکی از فواید انجیر؛ که آن را تا حد زیادی به محبوبیت رسانده، فایده آن برای حفظ شادای قلب و سیستم عروقی بدن است. مصرف روزانه محصول به صورت مدام، باعث می‌شود تا فشار خون تنظیم شده و سطح چربی در بدن نیز کاهش پیدا کند. همین دو عامل، در نهایت به بهبود سلامت قلب و عروق کمک می‌کنند. با تحقیقاتی که انجام شده است، نتایج به دست آمده حاکی از آن بوده‌اند که مصرف این میوه، می‌تواند کلسترول خوب را افزایش داده و سطح تری گلیسرید در بدن را کنترل نماید.

خواص انجیر برای پوکی استخوان بی‌نظیر است:

این خاصیت انجیر؛ شاید بیشتر از همه، سالمندان را به خود جذب کند. همانطور که پیشتر ذکر کردیم، این انجیر مملو از کلسیم، پتاسیم و البته منیزیم است. این سه ترکیب، مثلث طلایی سلامت استخوان هستند و در درمان پوکی استخوان، نقش مهمی را ایفا می‌کنند. مصرف روزانه این میوه توسط سالمندان و البته کودکان در سن رشد، نه تنها موجب کاهش احتمال شکستگی استخوان می‌شود، بلکه تراکم استخوان را نیز افزایش داده و تاثیر به‌سزایی در سلامت آن دارد. فرق هم نمی‌کند، مصرف آن چه خشک و چه تر، هر دو موثر است.

خاصت انجیر در گوارش:

شاید شناخته شده‌ ترین خواص انجیر؛ خاصیت آن برای بهبود گوارش و تاثیر آن بر سلامت دستگاه گوارش باشد. مصرف روزانه این میوه، روند هضم و دفع را سهولت می‌ بخشد. این میوه ملین طبیعی به شمار می‌رود، استفاده از آن در هر روز صبح، یا هر روز بعد از ظهر، مشکل یبوست را برطرف کرده و بسیاری از مشکلات گوارشی را در افراد، درمان می‌کند. به علاه، از آنجایی که این محصول سرشار از فیبر است، می‌تواند درصد احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را نیز تا حد چشمگیری، کاهش دهد و روده را پاکسازی کند.

انجیر کم‌ خونی را درمان می‌کند:

از دیگر فواید انجیر؛ به تاثیر آن در درمان کم‌ خونی می توان اشاره کرد. کودکان، نوجوانان و البته زنان باردار، از جمله افرادی هستند که بیشتری نیاز را به آهن دارند و باید در رژیم غذایی خود، به اندازه کافی از این ماده مغذی استفاده کنند. این میوه، سرشار از آهن است و مصرف روزانه آن، نه تنها آهن بدن را تامین می‌کند، بلکه در نهایت باعث بهبود کم‌خونی نیز می‌شود. توجه داشته باشید که در انجیر خشک، میزان آهن بسیار بیشتر است. توصیه می‌شود که روزانه حداقل 7 تا 12 عدد از این میوه را استفاده کنید.

خواص های انجیر در بهبود عملکرد جنسی موثر است:

به دلیل خاصیت انجیر؛ در بهبود عملکرد جنسی، توصیه می‌شود که آقایان و حتی خانم‌ها، به صورت روزانه و مداوم، از انجیر استفاده کنند. مصرف حداقل 10 عدد از این میوه در طول روز، سطح تولید هورمون‌های جنسی، نظیر استروژن و تستوسترون را افزایش می‌دهد و باروری را در مردان و زنان، افزایش می‌دهد. به علاوه، از آنجایی که این میوه سرشار از موادی چون کلسیم، آهن، پتاسیم و روی است، می‌تواند به عنوان مکمل باروری و جنسی طبیعی نیز، به حساب آید.

میوه ی انجیر، انرژی‌زا است:

این میوه‌ ی دوست‌داشتنی، به خصوص از نوع خشکش، کالری بسیاری دارد و استفاده از آن در طول روز، می‌تواند تضمینی برای حفظ سطح انرژی و نشاط بدن شما باشد. از زمان قدیم، از جمله فواید انجیر آن بود که افراد همیشه مقداری در جیب خود از آن به همراه داشتند و هر زمان که احساس گرسنگی یا ضعف می‌کردند، مقداری از آن میل می کردند. بله این میوه نه تنها انرژی‌زاست، بلکه با درصد مناسب قند و کربوهیدرات و البته ویتامین‌هایی که دارد، به عنوان میان‌وعده‌ای مقوی، می‌تواند به رشد و سلامت شما و فرزندان شما کمک کند.

خواص انجیر برای گلودرد و آسم مفید است:

به عنوان خاصیت انجیر؛ می‌توان فایده آن برای گلو درد و آسم را نیز نام برد. یکی از ترکیبات شیمیایی موجود در این میوه، موکلیاژ است؛ این ماده، به خصوص در آب طبیعی آن، به وفور یافت می‌شود و مصرف آن به صورت روزانه، برای افرادی که از درد تارهای صوتی و یا گلودرد رنج می‌برند، به شدت توصیه می‌شود. به علاوه، بد نیست بدانید که آب انجیر، برای بهبود آسم نیز کاربرد فراوان دارد. می‌توانید نوع خشک آن را پودر کرده، با پودر دانه ذغال اخته و عسل، به صورت قرص درآورید و روزانه مقداری از آن را مصرف نمایید.

این میوه بی‌ خوابی را کاهش می‌دهد:

کسانی که از بی‌خوابی رنج می‌ برند یا خواب با کیفیتی ندارند و هر شب، تا ساعت‌ ها بیدار هستند، بد نیست که مصرف روزانه انجیر را در برنامه غذایی خود بگنجانند. یکی از محبوب‌ترین خواص انجیر، کاهش بی‌خوابی است و این خاصیت را باید مدیون ترکیبات آمینو اسید تریپوفان در این میوه انجیر باشیم. مصرف این ترکیب، باعث افزایش ترشح ملاتونین می‌شود و ملاتونین نیز برای خواب خوب، عمیق و باکیفیت، عنصری اساسی به شما می‌رود.

خواص انجیر برای سلامت و زیبایی پوست:

همانطور که در اوایل مقاله مطرح کردیم، از جمله بهترین خواص انجیر، می‌توان به خواص ضد پیری آن اشاره کرد. مصرف روزانه این میوه، در جلوگیری از پیری زودرس پوست، بسیار مفید است؛ به علاوه، استفاده از ماسک این میوه نیز می‌تواند جوانساز خوبی باشد. گذشته از آن، عصاره این میوه، پوست را نرم کرده، در کاهش جوش و آکنه نیز تاثیر به‌سزایی دارد. ویتامین ث موجود در این میوه، منبع تغذیه‌ای غنی برای پوست به شمار می‌رود.

خواص انجیر برای سلامت و شادابی مو:

علاوه بر پوست، بلکه فواید انجیر، برای مو نیز بسیار زیاد است. عصاره این میوه یا جوشانده آن، می‌تواند یکی از منابع خوب برای تامین رطوبت مو باشد و مهم‌تر از آن، ریزش مو را کاهش داده و بعد از مدتی به طور کل، متوقف کند. از آنجایی که این میوه درصد زیادی از ویتامین ث و ویتامین ‌ای را نیز داراست، می‌تواند ریشه و ساقه مو را نیز تقویت کرده و در نهایت، رشد مو را نیز افزایش دهد. گفتنی است که عصاره این میوه، گردش خون در سر را بهبود بخشیده و در درمان شوره نیز موثر است.

اما عوارض انجیر چیست؟

خاصیت انجیر؛ فراوان است و اگر بخواهیم همه را تک به تک بشماریم، به سه مقاله دیگر نیز به همین مقدار نیاز خواهیم داشت. اما بد نیست در انتها، اندکی از عوارض انجیر را نیز بدانیم تا حدود احتیاط را نیز به جای آورده باشیم. باید بدانید که استفاده افراطی از این میوه، ممکن است موجب اسهال و استفراغ شود، به علاوه، ممکن است واکنش‌های آلرژیک یا خارش و التهاب نیز به همراه داشته باشد. در نهایت، باید توجه داشته باشید که مصرف انجیر کال، به شدت مضر است؛ زیرا ترکیبات لاتکس در آن، می‌تواند منجر به بروز حساسیت‌های شدید شود.

جمع‌ بندی و نتیجه گیری نهایی خواص انجیر برای انسان:

در این مقاله کوتاه، سعی کردیم تا گوشه‌ای از خواص انجیر را با شما مخاطبان عزیز در میان بگذاریم. به عنوان حسن ختام این گفتار کوتاه، بگذارید نظر شما را جویا شوم؛ آیا شما هم مثل من به انجیر علاقمند هستید؟ شما چه خواص و فواید دیگری از این میوه می‌شناسید؟ با کامنت‌های خود، این اطلاعات را با ما نیز در میان بگذارید!

منابع:

  1. https://www.digikala.com/mag/figs-benefits/
  2. https://fa.wikipedia.org/wiki
برچسب ها:

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
84

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1402.05.18 احمد

    از قدیم گفتند بخور انجیر/ پاره کن زنجیر