خواص فندق چیست؟ 15 رقم از خاصیت و فواید فندق برای انسان
فواید فندق چه می باشد:
امروزه به لطف شبکههای اجتماعی و گشت و گذار در صفحات وب، کمتر کسی است که از خواص فندق، اطلاعی نداشته باشد، اما مسأله این است که این آجیل خوشمزه، لقب گرانترین آجیل را نیز از آن خود کرده است و گویی یک مقداری برای مشتری ایرانی طاقچه بالا میگذارد!
همهی ما خاطره فندقهای آجیل عید را به خاطر داریم که تعدادی از دندانهای شیریمان را بابت بازیگوشی و تلاش برای خنداندن فندقهای لب بسته از دست دادیم! هنوز هم فندق سالی یکی دوبار در شبهای عید و یلدا به خانههایمان میآید و یکی از گرانترین آجیل و خشکبارهای حال حاضر کشور ما محسوب می شود. اگر میخواهید زیستگاه این مغز خوشمزه را بدانید و درباره خواص فندق، اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
خواص فندق برای سلامتی چیست؟
خواص فندق؛ را امروزه کمتر کسی است که نداند. به کرات در شبکههای مجازی با عناوین:
- فندق سالمترین آجیل چند فایده فندق برای سلامتی،
- فندق و کاهش وزن،
و تیترهای این چنینی مواجه شدهاید.
اما شاید تا کنون تمامی خاصیت فندق، را یکجا نخوانده باشید. ما در ادامه درباره تک تک خواص این آجیل، مطالبی را ارائه کردهایم. با ما همراه باشید.
- سرشار از چربیهای سالم
خوب است بدانید که مغز خوشمزه فندق که سنجاب ها زودتر از ما انسانها پی به خوشمزگی و فایده آن برده بودند، سرشار از چربیهای سالم است. چربیهایی که مواد ضروری برای یک رژیم غذایی متعادل به شمار میروند، شما را سیر نگه میدارند و سوخت و ساز بدن را به حداکثر میرسانند.
- منبع ویتامینها
از فواید فندق؛ می توان به منبع ویتامین بودن آن اشاره کرد. این میوه دارای ویتامینهای E، B6، C و K است. این خواص فندق؛ هم با خوردن این آجیل مقوی به دست میآید و هم مصارف متعدد دارویی و آرایشی دارد.
- سرشار از آنتی اکسیدان
در روزگاری که زیبایی و جوان ماندن به گوهری تبدیل شده که بسیاری از صنایع با دست گذاشتن روی آن، مخاطبان بسیاری جذب میکنند، بهتر است مطلع باشید که یکی از خاصیت فندق، آنتیاکسیدان بودن آن است. آنتی اکسیدان ها وظیفه از بین بردن رادیکالهای آزاد بدن را بر عهده دارند و از انتشار بیماری هایی نظیر آلزایمر، پیری زودرس و بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکنند.
- دیگر مواد معدنی موجود در خواص فندق
فیبر، کربوهیدرات، پروتئین، تیامین، منگنز، مس، منیزیم، فولات، آهن، فسفر، نیاسین، کلسیم، زینک، پتاسیم نیز دیگر مواد مهم تشکیل دهنده فندق هستند.
آیا فواید فندق باعث افزایش قدرت باروری در مردان می شود؟
در گذشته های نه چندان دور، طب سنتی برای درمان ناباروری مردان بهره مندی روزانه از مغزهایی قدرت مند مانند گردو، فندق و بادام را تجویز میکرد. امروزه در مجامع علمی به اثبات رسیده است که یکی از مهمترین خواص و فواید فندق، افزایش قدرت باروری در مردان با افزایش تعداد اسپرم است. ازاینرو، نه تنها قرار دادن فندق در رژیم غذایی مفید است، بلکه شرکتهای داروسازی در جهان اقدام به تولید ترکیبات شیمیایی با مواد موجود در این مغز خوشمزه نیز کردهاند.
آیا خواص فندق در مورد لاغری هم صدق می کند؟
از آنجایی که بسیاری از ما علاقمند هستیم تا یک چیزی بخوریم تا لاغر شویم، خوب است بدانید که از خواص فندق، ویژگی لاغرکنندگی آن است. وجود مقادیر قابل توجهی فیبر در فندق سبب می شود تا با خوردن چند دانه از این آجیل خوشمزه برای مدت طولانی احساس سیری کنید.
بنابراین این میوه ضمن اینکه جلوی پرخوری شما را میگیرد، انرژی مورد نظر را تأمین میکند و به جهت خواص آنتیاکسیدانی که دارد، سوخت و ساز بدن شما را نیز افزایش میدهد.
آیا فندق می تواند جایگزین لبنیات شود؟
گروهی از کارشناسان معتقدند، کلسیم موجود در فندق می تواند جایگزین مناسبی برای لبنیات باشد. برخی افراد به خوردن لبنیات و سردیها حساس هستند و آلرژی به پروتئین گاوی، دستگاه گوارشی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
از خواص فندق، مقادیر بالای کلسیم موجود در ترکیبات آن است.
خاصیت جوان کنندگی فندق:
فندق به مثابه یک ضد آفتاب و آبرسان مناسب عمل میکند، بهطوری که از بروز چین و چروکهای پوستی جلوگیری میکند و لکههای تیره را از بین میبرد.ویتامین E موجود در آن خاصیت مرطوبکنندگی و جوانسازی دارد و در برابر نور خورشید نیز از بروز آفتاب سوختگی پیشگیری میکند. این خاصیت فندق؛ هم از طریق خوردن حاصل می شود و هم استفاده از ترکیبات آرایشی و بهداشتی.
آیا با وجود فشار خون و دیابت می توان از خواص فندق بهره مند شد؟
بیماران مبتلاء به فشار خون و دیابت، پرهیزهای غذایی خستهکننده ای دارند. در واقع این بیماران از زمان ابتلا به این عوارض به بعد، ناگزیر هستند تا قید یکسری غذاها را بزنند و برای حفظ سلامت خود، دور خیلی از علایق تغذیهای خود را خط قرمز بکشند.
اما قطعا برای این بیماران، خوشحال کننده خواهد بود اگر بدانند که به علت وجود مقادیر قابل توجهی منیزیم در ترکیب فواید فندق، این آجیل خوشمزه نه تنها از ابتلا به فشار خون و دیابت جلوگیری میکند، بلکه منع مصرفی برای این بیماران هم ندارد. راستی تا یادمان نرفته این را هم اضافه کنیم که مبتلایان به فشار خون نباید فندق شور را برای خوردن انتخاب کنند و باید از فندق ساده در رژیم غذایی خود بهره ببرند.
آیا فندق صد سرطان است؟
از خواص فندق؛ باید به خاصیت ضد سرطانی آن هم اشاره کرد. ویتامین E موجود در این میوه با سلولهای سرطانی مبارزه میکند و امکان ابتلاء به این عارضه را می کاهد. از سوی دیگر این آجیل، مقدار کلسترول خون را کم می کند =و همچنین از بروز سرطان سینه و سرطان پروستات جلوگیری میکند.
خاصیت فندق، داروی ضد اضطراب:
ویتامین E خاصیت آرامبخشی دارد و می تواند نقش تعیین کنندهای در کاهش سطح اضطراب و استرس داشته باشد.از خواص فندق؛ باید به ویژگی ضد انعقادی و ضد التهابی آن نیز اشاره کرد که در ایجاد آرامش مؤثر است.
فواید فندق موجب تقویت حافظه می شود:
حتما لقمه های نان و پنیر و گردویی که مادرها به عنوان میانوعده در کیف مدرسه مان جاساز میکردند را خاطرتان هست. خب، علتش این بود که یک باور در بین عوام وجود داشت که آجیلها و مغزهایی مانند گردو، فندق و بادام، موجب تقویت حافظه میشوند. اما از آنجایی که فندق همیشه گران بوده و البته در نقاط بسیار کمی از کشور ما درخت آن کشت می شود، از مغزهای در دسترستر استفاده میکردند.
جالب است بدانید که امروزه محققان دریافتهاند یکی از خواص فندق، سلامت مغز است.
آیا فندق را می توان خام هم مصرف کرد؟
کودکان گیلانی، خاطرههایی دلچسب از چیدن خوشههای فندق و کندن پوسته سبز رنگ زیبای آن دارند. تنها یک سنگ کافی بود تا روی پوسته خوشرنگ این میوه بخورد و مغز سفید رنگ دو لپهای آن را آشکار کند.
این مغز سفید رنگ توسط یک لایه قهوهای رنگ ضخیمتر احاطه شده که قدری تلخ و گس است، اما مغز فندق شیرین و خوشمزه است.
هیچ گزارشی مبنی بر اینکه میوه تازه این درخت را نمی توان قبل از بو دادن مصرف کرد وجود ندارد.
فندق را خام مصرف کنیم یا بوداده؟
همانطور که ئر بخش های گذشته به آن اشاره شد، مصرف فندق تازه و خام هم رواج دارد و تمامی خواص فندق نیز در این حالت حفظ می شود.البته آجیل بو داده حاوی مقادیر بیشتری تیامین و پتاسیم است و در صورت حرارت دادن، ماندگاری فندق نیز بیشتر می شود.
بهطورکلی انتخاب میوه خام یا بو داده کاملا سلیقه ای است و با توجه به فواید فندق، هر طور که به دستتان رسید از خیر خوردنش نگذرید!
فندق در چه صنایعی کاربرد دارد؟
با توجه به خواص متعددی که برای این مغز پر انرژی ذکر شد، در صنایع متعددی نظیر تولید لوازم آرایشی، شکلاتسازی و تولید دارو کاربرد دارد. همچنین از اسانس و رایحه فندق برای تولید انواع عود، عطر و ادکلن استفاده می شود.از دیدگاه طب سنتی، پوست فندق فواید بسیار مناسبی دارد و برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. از خواص فندق؛ باید به جوشانده پوست آن اشارا کرد که خاصیت تنظیمکنندگی عادت ماهانه زنان دارد.
از این مغز همچنین در صنایع صابونسازی و شمعسازی نیز استفاده می شود و سرمه مغز فندق هم بهعنوان یک ماده آرایشی و هم با خاصیت درمانی، بسیار معروف است.
چگونه فندق را در رژیم غذایی خود قرار دهیم؟
حقیقت این است که بسیاری از شکلات های صبحانه، شیرینیها و شکلاتهای گرانقیمت و کرم برخی بیسکوییتها حاوی مغز یا کره فندق هستند. اما اگر بخواهید رژیم سالمی را دنبال کنید و قصد داشته باشید با توجه با فواید فندق، این مغز خوشمزه را هم در آن بگنجانید، باید چه کنید؟!
ما برای شما چند پیشنهاد غذایی جذاب داریم:
-
سالاد سبز با خردههای فندق
سالاد سبزیجات درست کنید. کاهو، کلم بروکلی، خیار، نخود فرنگی، اسفناج و هر سبزی تازه دیگری که در دسترس دارید را با هم ترکیب کنید. کمیروغن زیتون، یک مقدار تخم کتان، چند قطره آب لیموی تازه و یک مشت فندق خرد شده، چی از این بهتر؟!
-
ماست میوهای با فندق
یک میان وعده جذاب درست کنید که از خواص فندق، هم بیبهره نمانید. کافی است چند عدد توت فرنگی یا بلوبری را به ۶ قاشق ماست اضافه کنید و یک مشت فندق خرد شده را به اضافه مقداری بلغور جو دو سر درون ظرف ماست و میوه بریزید. از طعم فوقالعاده آن شگفتزده خواهید شد.
-
پنکیک رژیمی با فندق
فواید فندق به اندازه ای است که فرقی نمی کند رژیم غذایی شما چه بایدها و نبایدهایی دارد، می توانید یک راهی برای اضافه کردن فندق به آن پیدا کنید. یک پنکیک رژیمی بپزید و یک برگ آناناس نازک کبابی روی آن قرار دهید. به جای آناناس می توانید از چند ورق موز استفاده کنید. تکههای خرد شده فندق را روی آن بریزید و نوش جان کنید.
آیا فندق در ایران هم میروید؟
گیلان را می توان پایتخت نهال فندق در کشورمان ایران دانست و سپس مشخصا اشکورات رودسر را مرکز فندق گیلان دانست. سابقا روبروی ایوان بسیاری از خانههای روستایی درخت فندق کشت میشد. این درخت به علت ارتفاع کم و شاخ و برگ زیاد، از سایه سار خوبی برخوردار است. ۸۵ درصد فندق کشور از گیلان برداشت می شود و مابقی در قزوین کشت می شود. البته با در نظر گرفتن به خواص فندق، امروزه مهندسان کشاورزی تلاش میکنند با اصلاح نژاد، پرورش این مغز خوشمزه را در سایر نقاط کشور نیز توسعه دهند.
اقلیم و آب و هوای مناسب برای کشت فندق:
بررسی زیستگاههای فندق نشان میدهد که این گیاه تحمل گرمای شدید تابستانی را ندارد. بنابراین زمستان سرد و خنک و تابستان معتدل، بهترین شرایط آب و هوایی برای رشد فندق محسوب میشوند.
نهال و درخت فندق به سرما مقاوم است، اما در رطوبت، مستعد بیماری می شود و باید اقدامات حفاظتی لازم را انجام داد. خاک مناسب برای این آجیل هم باید سبک و دارای زهکشی مناسب باشد.
نحوه تکثیر گیاه فندق:
فندق می تواند به خودی خود هم تبدیل به یک باغ بزرگ شود. همانطور که پیشتر نیز گفته شد با توجه به فواید فندق، امروزه طرح توسعه کشت این گیاه در دستور کار قرار گرفته است.
این مغز مفید، می تواند از روشهای زیر تکثیر شود:
- تکثیر با قلمه
قلمه یکی از مرسومترین روشهای تکثیر گیاه است که طی آن شاخههای جوان، سالم و مستعد از بدنه گیاه جدا شده و در شرایط ریشهدار شدن قرار میگیرند.
- تکثیر با روش خوابانیدن شاخه
درخت فندق از آن گیاهانی است که از طریق خوابانیدن نیز قابل تکثیر است. در این شیوه یکی از شاخههای گیاه که هنوز به مادر متصل است را درون خاک قرار میدهند تا ریشهدار شود و بعد از عملیات ریشهدهی آن را از بدنه اصلی جدا میکنند. این روش از تکثیر را اکثر کسانی که در منزل گیاه پتوس دارند، تجربه کردهاند.
- تکثیر با روش ریزازدیادی
این متد را مهندسان کشاورزی با گرایش ژنتیک گیاهی در آزمایشگاه انجام میدهند و به موجب آن بافتهای گیاه در شرایط استریل از ساقه مادر جداشده و با انجام عملیاتی برای تکثیر با حداکثر شانس ازدیاد، آماده میشوند. با توجه به خواص فندق و اقلیم و آب و هوای خاصی که برای رشد آن لازم است، ژنتیک گیاهی می تواند گونههایی برای پرورش و کشت در سایر شرایط آب و هوایی نیز بهوجود آورد.
- تکثیر از طریق پیوند
یکیدیگر از روشهایی که می تواند منجر به تکثیر گیاه فندق شود، پیوند است. کشاورزان قدیمی تبحر خاصی در پیوند زدن گونههای متعدد گیاهی داشتند، امروزه این عملیات نیازمند تجربه و دانش کافی است.
جمع بندی نهایی در رابطه با خواص فندق:
شما چه پیشنهاداتی برای گنجاندن فندق در رژیم غذایی سالم روزانه دارید؟ با ما در بخش نظرات همین مقاله در میان بگذارید.
منابع مقاله ی فواید فندق:
- https://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-pistachios-1507.html
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323807
- https://thegrandhealthcare.com/hazelnuts-healthy-nut
این مطلب را دوست داشتید؟
نفر این مطلب را پسندیدند
از افغانستان هستم چطور بتونم نهال فندق را بدست بیآورم
شما می توانید از نهالستان های معتبر کشور خود در زمان مناسب کاشت آن را خریداری فرمایید.