خواص پسته چه می باشد؟ (برسی تخصصی فواید و خاصیت مغز پسته)
فواید پسته چه می باشد؟
پسته یکی از آجیل های محبوب و خوش خوراک است که خواص فراوانی دارد. انواع پسته ایرانی از جمله پسته دامغان و رفسنجان در سراسر ایران و قاره ی اروپا و آمریکا طرفداران زیادی دارند و افراد زیادی برای خرید این طلای سبز رنگ، هزینه میکنند. این مقاله سعی دارد ضمن ارائه مطالبی درباره درخت پسته و کاشت این محصول مقوی، اطلاعات مفیدی درباره خواص پسته، به شما ارائه کند.
نکات شگفت انگیز درباره تاریخچه خواص پسته:
بر اساس اطلاعات به دست آمده از پژوهش های محققان، مردم از هفت هزار سال پیش از میلاد مسیح، پسته مصرف میکردند. این گزاره از تحقیقات برخی باستان شناسان بر روی شواهد بهدست آمده از ترکیه حاصل شده است. این نهال پسته که حداقل قدمتی بیش از 9 هزار سال دارد، از درخت هایی سفید رنگ به دست میآید که اغلب در مناطق گرمسیر رشد و نمو میکنند. این درخت پسته از نخستین درختهای گلدار آجیل دنیاست که در مناطق وسیعی از ایران و آسیای مرکزی و غربی رشد میکند.
ارزش غذایی بالا، ماندگاری و خواص پسته، باعث شد تا تاجران و مسافران، آن را برای استفاده در طی مسیر ترجیح دهند و همراه داشته باشند. به همین سبب از دیرباز در کنار بادام، پسته یکی از انتخابهای نخست تاجران مسیر چین بود که از جاده ابریشم عبور میکردند.
آمار و ارقام مهم درباره خواص پسته:
شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که یک مشت پسته و یا یک دانه از این خشکبار مقوی چقدر کالری دارد و یا برای مثال میزان فیبر در هر پسته چقدر است؟ در این قسمت از مقاله، پاسخ این پرسش مهم و بهجا به همراه فواید پسته، از منابع معتبر اروپایی آمده است.
هر 30 گرم پسته که در حدود 50 عدد میشود:
- 160 کالری،
- 8 گرم کربوهیدرات،
- 6 گرم پروتئین،
- 32 گرم فیبر
- و 12 گرم چربی دارد که 90 درصد خواص پسته برای بدن مفید است.
از نظر ویتامینها و مواد معدنی، این مقدار پسته قادر است:
- 24 درصد ویتامین B6 روزانه
- و 18 درصد مس،
- 8 درصد پتاسیم،
- 14 درصد فسفر،
- 16 درصد تیامین
- و 17 درصد منگنز را تامین کند.
باید بدانید که ویتامین B6 که به میزان فراوانی در پسته موجود است، عملکردهایی ضروری مثل تنظیم قند خون و تشکیل هموگلوبین (مولکولی که اکسیژن را به گلبولهای قرمز میرساند) را در پی دارد. نکته مهم دیگر درباره خاصیت پسته، آن است که این خشکبار، منبعی غنی از پتاسیم است و میزان پتاسیم موجود در 30 گرم پسته بیش از نصف یک موز بزرگ است!
خواص پسته؛ یک ضد سرطان قدرتمند در بین خشکبارها:
در ادامه فواید پسته؛ که البته پرشمار هم هستند، باید به بحث آنتی اکسیدان بالا در این خشکبار اشاره کرد. حتما میدانید که آنتی اکسیدانها، مواد حیاتی برای حفظ سلامت سلولها و محافظت از آنها در برابر آسیب هستند؛ بنابراین نقش کلیدی در کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان دارند.
آیا فواید پسته برای سلامت چشم هم مفید است؟
بررسی خواص پسته؛ و سایر خشکبارها نشان میهد که این میوه، بالاترین میزان آنتی اکسیدان را در بین مغزها دارد. میزان لوتئین و زآگزانتین موجود در پسته که آنتی اکسیدانهای ضروری برای سلامت چشم هستند، بسیار زیاد است. این نوع از آنتی اکسیدانها از چشمها در برابر اثرات نور آبی و کاهش دید مرکزی که با بالا رفتن سن رخ میدهند، محافظت میکنند.
فواید آنتی اکسیدانهای آسان هضم پسته برای بیماریهای قلبی:
از دیگر خواص پسته که می توان مطرح نمود این است که آنتی اکسیدان ها، توکوفرول ها و پلی فنل ها موجود در این مغز لذیذ در کم شدن امراض قلبی و محافظت از جسم در برابر سرطان موثر می باشد. این خواص پسته به راحتی در معده هضم میشوند و در فرآیند هضم به راحتی توسط بدن جذب میشوند.
پسته، خشکباری کم کالری و سرشار از پروتئین:
در باب فواید پسته؛ و دیگر مغزهای موجود در آجیل مطالب فراوانی نوشته شده است ولی مشکل اصلی آنجا است که اغلب آجیلها با وجود اینکه فواید فراوانی دارند، عموماً کالری بسیار بالایی نیز دارند که همین امر، مصرف آنها را مشکل ساز میکند.
اما در این میان پسته یک استثنا است. هر 30 گرم پسته تنها 160 کالری دارد؛ در حالی که همین مقدار گردو حاوی 186 کالری است. از نظر پروتئین، پسته بعد از بادام بیشترین میزان پروتئین را دارد؛ به طوری که 20 درصد وزن پسته را پروتئین تشکیل میدهد.
کمکی که خواص پسته به بهبود جریان خون میکند:
پسته حاوی اسیدهای آمینه مهمی است که بلوکهای پروتئینی را میسازد. خوب است بدانید که برخی از اسیدهای آمینه باید در رژیم غذایی افراد وجود داشته باشد و متاسفانه بدن قادر به ساخت آنها نیست. آرژنین یکی از این آمینواسیدها است که ۲ درصد آمینو اسید موجود در پسته را تشکیل میدهد. این اسید آمینه در بدن به اکسید نیتریک تبدیل میشود و رگهای خونی را گشاد میکند و بدین ترتیب این خاصیت پسته، جریان خون را بهبود میبخشد.
مشتاقان کاهش وزن بخوانند!
افرادی که مشتاق به کاهش وزن هستند و از اضافه وزن خود رنج میبرند، اغلب از خوراکیهای پر انرژی دوری میکنند. اما به طور کلی، آجیلها اگر چه پر انرژی هستند، اما همیشه در میان غذاهای گیاهی کاهش وزن توصیه میشوند و از جمله این خشکبارها، پسته است؛ چرا که پروتئین و فیبر بالای پسته باعث افزایش احساس سیری و کاهش اشتها میشود.
آثار مصرف خواص پسته در کاهش وزن:
در همین ابتدا باید اعتراف کرد که مطالعات کمی در مورد تأثیر پسته و فواید پسته، بر کاهش وزن انجام شده است، اما نتایج همین مطالعات هم بسیار امیدوارکننده است. نتایج یکی از این مطالعات نشان میدهد که کاهش شاخص توده بدنی افرادی که هر روز بعدازظهر 53 گرم پسته در رژیم کاهش وزن 12 هفتهای به جای میان وعده مصرف کرده اند، دو برابر افرادی است که به همان میزان نان مصرف کردهاند.
تاثیر مصرف پسته بر کاهش اندازه دور کمر:
یک مطالعه دیگر که در بازه زمانی 24 هفته ای روی افراد چاق انجام شده، نشان داد که اگر این افراد 20 درصد از کالری خود را با خوردن پسته مصرف کنند، دور کمر آنها حدود 1.5 سانتی متر بیشتر از کسانی که این کار را نمیکردند، کوچک میشود.
چرا خواص پسته برای کاهش وزن اثرات فراوانی دارد؟
بررسی خواص پسته؛ نشان میدهد که این خشکبار آثار چشمگیری در کاهش وزن دارد. قسمت زیادی از چربی پسته در دیواره سلولی بافت آن ذخیره میشود که امکان جذب آن در روده وجود ندارد. این یکی از عواملی است که پسته را برای کاهش وزن مناسب میکند؛ چرا که چربیهای موجود در پسته به طور کامل جذب نمیشوند.
ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که کندن پوست پسته هنگام خوردن آن به خاطر زمان بر بودن موجب میشود که 41 درصد کمتر از خوردن مغز پسته پوست کنده کالری دریافت کنید.
از جمله خاصیت پسته؛ این است که حاوی مقادیر قابل توجه ای از فیبر بوده که این ماده ی غذایی برای باکتریهای روده مفید واقع می گردد. پس از تجزیه ی فیبر موجود در پسته، پروبیوتیکها آنها را به اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه مانند بوتیرات تبدیل میکنند که فواید متعددی از جمله کاهش خطر ابتلا به مشکلات گوارشی، سرطان و بیماریهای قلبی دارد.
فواید پسته، کاهش دهنده کلسترول و فشار خون:
در بیان خواص پسته؛ به موضوع بیماری های قلبی اشاره شد. در ادامه اما خاصیت پسته، در زمینه کاهش کلسترول به عنوان یک چربی مضر برای بدن مورد اشاره قرار میگیرد. پسته میتواند از شیوههای مختلفی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. یکی از این شیوهها تاثیر مثبت آنتی اکسیدانهای موجود در پسته در کاهش کلسترول خون و نیز تنظیم فشار خون است.
یک نوید ارزنده برای مبتلایان به فشار خون بالا این است که پسته علاوه بر کاهش کلسترول باعث کاهش فشار خون نیز میشود. نتایج 21 مطالعه در مورد تأثیر این میوه در کاهش فشار خون، نشان میدهد که مصرف آن باعث کاهش 1.82 میلی متر جیوه از حد بالایی فشار خون و 0.8 میلی متر جیوه از حد پایین فشار خون میشود.
تاثیر خاصیت پسته در کاهش قند خون:
خواص پسته؛ در مورد کم شدن مقدار چربی و فشار خون بسیار شگفت انگیز و جذاب بود، اینکه یک خشکبار در عین داشتن انرژی بالا برای بیماریهای قلبی مفید باشد، جذاب است. اما این پایان ماجرا نیست و در ادامه بناست درباره فواید پسته، برای کاستن قابل توجه مقدار قند خون نیز مطالبی ذکر شود.
اگر چه اکثر آجیل ها دارای کربوهیدرات و مواد قندی بالایی هستند، اما مقدار گلوکز در خواص پسته رقمی اندک و پایین است. ذکر این نکته لازم است که شاخص گلوکز پایین در پسته بدین معنا است که کربوهیدراتهای موجود در پسته، قند خود را به آرامی در بدن آزاد کرده و در نتیجه قند خون پس از مصرف پسته یکباره و به طور ناگهانی افزایش نمییابد.
نتایج یک مطالعه آکادمیک نشانگر این بود که اگر چنانچه کسی 60 گرم پسته در رژیم غذایی مبتنی بر کربوهیدرات مصرف کند، پس از یک ماه، قند خون در این فرد سالم بین 20 تا 30 درصد کم میشود. این میوه علاوه بر فیبر، سرشار از چربیهای سالم و آنتیاکسیدان است و حاوی مواد مفیدی مانند منیزیم، کاروتنوئیدها و فنولیکها است که همگی این فواید پسته، به کنترل قند خون کمک میکنند.
خواص پوست سبز پسته برای سلامت دهان و دندان:
خواص پسته؛ پرشمار است، از کاهش فشار خون و قند خون تا کمک به کاهش وزن. اما در این میان خاصیت پسته، برای حفظ بهداشت دهان و سلامت دندان هم جالب توجه است. محققان معتقد هستند که پوست سبز پسته بهترین دارو برای رفع بوی بد دهان است و جویدن آن زخمهای دهان را التیام میبخشد. شما میتوانید برای تقویت لثه، این پوست را روی لثه بمالید یا بجوید.
خواص استفاده از روغن پسته برای شادابی پوست و مو:
شمردن فواید پسته؛ در ادامه به بحث روغن پسته می رسد. روغن این مغز جذاب پسته به عنوان یک رطوبت رسان مناسب محسوب می شود که به سرعت جذب پوست می گردد. همچنین انتخاب مناسبی برای ماساژ دادن اجزای صورت و بدن است. اسیدهای چربی که در دانه ی پسته وجود دارد حاوی مقادیر امگا 6 می باشد که در از بین بردن زخم های جراحی مفید است و همچنین جهت بهبود چروک ای دور و زیر چشم و گونه ی صورت نیز مراقبت میکند و از همه مهم تر درخشندگی موها را بیشتر می کند.
زیادهروی در مصرف پسته چه مضراتی دارد؟
زیاده روی در مصرف پسته، مانند هر ماده خوراکی دیگری مضراتی را در پی دارد. به خاطر بیاورید که گرچه خواص پسته، متعدد و پرشمار است اما باید در مصرف این خشکبار مقوی اندازه نگه داشت و زیادهروی نکرد. مصرف روزانه پسته شور نیز خطر ابتلا به فشار خون را افزایش میدهد.
ویژگیهای درخت پسته کدامند؟
پیش از پرداختن به خاصیت پسته؛ بهتر است مطالبی درباره درخت و نحوه کشت آن ذکر شود. پسته یک گیاه بیابانی است که البته در برابر خاک شور بسیار متحمل است. مطابق تحقیقات انجام شده پسته وقتی با آبی که 3000 تا 4000 پی پی ام املاح در آن محلول است آبیاری میشود، قوی میگردد.
نهال پسته در شرایط دمایی مناسب، نسبتاً پایدار بوده و می توانند دماهای متفاوتی از بازه بین 10- درجه در یخبندان ها و روزهای سرد کویری، تا 48 درجه سانتی گراد در تابستان و روزهای گرم کویر را تحمل کنند. این تحمل دمایی بالا بدون شک در فایده پسته، بدون تاثیر نیست.
درخت پسته به خاک با زهکشی خوب و تابش مناسب آفتاب نیاز دارند. این درختان در شرایط رطوبتی بالا، توانایی رشد نداشته و در فصل زمستان در صورت دریافت آب فراوان و همچنین عدم زهکشی کافی خاک، مستعد پوسیدگی ریشه هستند. تابستانهای طولانی و گرم مناطق کویری برای رسیدن میوه و رسیدن آن به شرایط مطلوب، مناسب است.
نتیجه گیری و جمع بندی در رابطه با خواص پسته:
پسته به عنوان یک خشکباری که قدمت مصرف آن بیش از 9 هزار سال است فواید پرشماری دارد. در این مدت دانشمندان متعددی روی فواید پسته، تحقیق کردهاند و ماحصل مطالعات آنها نشان میدهد که پسته یک خوراکی پر انرژی و در عین حال کم کالری است. پسته میزان فراوانی آنتی اکسیدان دارد و به همین علت برای بیماریهای قلبی و کاهش فشار خون بسیار مناسب است.
بهره بردن از خواص پسته، در کاهش وزن هم موثر است و البته به کاهش قند خون و کنترل آن هم کمک میکند. اگر شما هم تجارب ارزندهای در مصرف پسته و استفاده از فواید پرتعداد آن دارید، آن را در قسمت نظرات نوشته و با خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.
منابع:
- https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pistachios
- https://ratinkhosh.com/everything-about-pistachios/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899
این مطلب را دوست داشتید؟
نفر این مطلب را پسندیدند
ارسال دیدگاه