10 روش درمان قارچ درخت گردو که نمیدانستید
آیا میدانستید درخت گردو، از مقاومترین ارقام در برابر انواع آفات و بیماریها محسوب میشود؟ آیا به این نکته توجه دارید که در صورت عدم رسیدگی به نهال؛ احتمال بیمار شدن آن افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد؟ در این مطلب با بررسی برخی از بیماریهای شایع ( نظیر قارچ ) در درختان گردو، دلایل شیوع و درمان قارچ درخت گردو با شما همراه خواهیم بود.
درخت گردو با وجود استقامت در برابر آفات و بیماریها، نیاز به مراقبت و رسیدگی اصولی و منظم دارد. به همین منظور لازم است تا برای نگهداری صحیح از انواع نهال گردو، دانش خود درباره انواع بیماریها و آفات مرتبط با هر گونه را افزایش دهید تا در صورت مواجهه با آفاتی نظیر بیماریهای قارچی، درمان آن را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
انواع بیماریهای قارچی درخت گردو و دلایل بروز آنان
ابتلای درخت به بیماریهای قارچی، یکی از مهمترین مواردی که سلامت و طول عمر درختان گردو را تهدید میکند. در این مطلب قصد داریم تا به شرح مختصری از چند بیماری شایع قارچی در میان ارقام مختلف گردو بپردازیم.
عوامل مهم در ابتلای درخت گردو به بیماریهای قارچی
همانطور که پیشتر مطرح شد، عدم رسیدگی صحیح و مراقبت اصولی از نهالها منجر به بروز بیماری در آنان و همچنین شیوع آفات میشود. به همین دلیل، لازم است تا باغداران پیش از هر چیز نسبت به سلامت نهالها احساس مسئولیت داشته باشند. در ادامه به عوامل موثر در ابتلا درختان گردو به بیماریهای قارچی خواهیم پرداخت؛ برخی از این عوامل عبارتند از:
-
عدم توجه به تغذیه مناسب نهال
-
استفاده از کودهای نامناسب
-
کاشت نهال در خاکهای با کیفیت نامناسب و بدون زهکشی
-
عدم کنترل و تامین رطوبت مورد نیاز نهال
-
آبیاری بیش از حد نهال
-
هرس نکردن درختان
-
عدم توجه به نکات حائز اهمیت در حین کاشت نهال مانند: « فاصله مناسب درختان از یکدیگر و… »
انواع قارچ و نحوه درمان قارچ درخت گردو
برای درمان قارچ درخت گردو، ابتدا لازم است تا نوع قارچ و بیماری را به شکلی دقیق شناسایی کرده و سپس برای رفع آن اقدامات لازم را انجام داد. به همین منظور، در ادامه با معرفی چند گونه از بیماریهای قارچی رایج در درختان گردو، روش کشف و راههای مبارزه با آنان به شما کمک خواهیم کرد تا مانند باغبانان حرفهای به مراقبت صحیح از درختان خود بپردازید.
لکه سیاه یا آنتراکنوز
آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو به عنوان یکی از رایجترین بیماریهای قارچی مربوط به درختان گردو شناخته میشود. عموماً درختان پس از مواجهه با این این نوع از قارچ درخت گردو، در مدت کوتاهی پس از نمایان شدن لکهها، غیرقابل برداشت میشوند. بروز این بیماری با علائم زیر نمایانگر میشود:
- ایجاد لکههایی به رنگ سیاه یا قهوهای تیره روی برگها
- ایجاد لکههای سیاه یا قهوهای تیره روی شاخهها
- ایجاد لکههای تیره رنگ روی میوهها
- ریزش برگهای درخت
مشاهده لیست قیمت خرید نهال گردو
عوامل موثر در ابتلای درخت گردو به لکه سیاه یا آنتراکنوز
درمان بیماری لکه سیاه
یکی از نکات حائز به اهمیت در درمان قارچ درخت گردو، اطلاع از شدت قابل انتقال بودن قارچ است. آنتراکتوز یکی از بیماریهای قارچی است که به شدت قابل انتقال بوده و لازم است تا پس از کشف بیماری، در کوتاهترین زمان ممکن درمان شود. به همین منظور شما لازم است تا ابتداً شاخهها و برگهای آلوده را جدا کرده و دور بیندازید.
همچنین استفاده از داروی مناسب مانند سم اکسی کلرور در درمان بیماری قارچی آنتراکتوز بسیار موثر واقع خواهد بود. عموماً باغداران حرفهای و پرتجربه توصیه میکنند تا برای درمان قارچ در درختان گردو خصوصاً در بیماریهای واگیرداری نظیر لکه سیاه، در جهت رفع عوامل موثر در سرایت بیماری به سایر نقاط درخت و سایر درختان همجوار، سمپاشی در دو مرحله صورت بگیرد.
قارچ ورتیسیلیوم
به صورت کلی، درمان قارچ درخت گردو بر اساس نوع عامل بیماری صورت میگیرد و برای درمان هر یک از بیماریهای قارچی لازم است تا از روشهای درمان متفاوتی بهره گرفته شود.یکی از عوامل مهم در ابتلا به بیماریهای قارچی در گونههای متفاوتی از درخت گردو، قارچ ورتیسلیوم است که وجود آن منجر به فرسودگی و در نهایت از بین رفتن کل درخت میشود.
زرد شدن برگها و پژمردگی آنها و ظهور خطوط تیره رنگ روی شاخهها و تنه درخت از علائمی است که میتوانیم به وجود این قارچ در درخت گردو مشکوک شویم.
درمان بیماری ورتیسیلیومی
مهمترین نکته در درمان قارچ درخت گردو از نوع قارچ ورتیسیلیومی، جدا کردن یا سوزاندن اندامهای آسیبدیده است. در جهت درمان این بیماری لازم است تا تمامی شاخهها و برگهای آلوده را از سایر بخشها جدا شده و از بین رفته شوند. خاک نامناسب یکی از عوامل موثر در ایجاد بیماری ورتیسیلیومی است به همین منظور لازم است که تا اطلاع ثانوی از کاشت ارقام مختلف به خصوص نهال گردو در این خاک خودداری کنید.
درمان قارچ درخت گردو، بیماری رزلینیایی
رزلنیایی بیماری قارچیای منحصر به ریشه درخت گردو است که در صورت عدم درمان، این گونه از قارچ به تمامی اندامهای درخت میرسد و گونه مورد نظر را کاملاً بیمار میکند. ارقامی از درختان که به این بیماری مبتلا میشوند؛ عموماً محصولاتی بسیار کوچک و نامرغوب را به بار میآورند و پس از برداشت، شاخه و برگهای جدید دیگری روی این درختان رشد نمیکنند.
درمان بیماری رزلینیایی
یکی از تواناییهای قارچ رزلینیا، زنده ماندن برای مدت زمان طولانی درون خاک است. به همین جهت در راستای درمان قارچ درخت گردو رزلینیایی لازم است تا درخت آسیبدیده را به همراه ریشه از خاک خارج شود؛ اما این اقدام به تنهایی رزلینیایی را کاملاً از بین نمیبرد.
به همین منظور لازم است تا پیش از کاشت درختان جدید، خاک کاملاً سمپاشی شود و با استفاده از محصولات ضدعفونی عوامل بیماریزا به صورت کلی از بین بروند تا خاک مناسب کاشت مجدد درختان شود.
بیماری سیتوسپورایی
یکی دیگر از بیماریهای قارچی که درختان گردو را درگیر خود میکند؛ بیماری شانکر سیتوسپورایی است. رطوبت بیش از اندازه خاک به واسطه ایجاد بستر مناسب برای قارچ یکی از دلایل اصلی بروز این نوع بیماری قارچی درختان گردو میباشد.
یکی از روشهای شناسایی بیماری سیتوسپورایی مشاهده دقیق برگها، شاخهها و تنه درخت است. یک درخت مبتلا به سیتوسپورایی دارای دانههایی کوچک و برجسته روی برگها و لکههایی تیره رنگ روی شاخهها و تنه درخت است.
از مهمترین عوارض ابتلای درخت به بیماری سیتوسپورایی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- جلوگیری از رشد شاخهها و برگهای جدید
- متوقف شدن رشد درخت
- پوسیده شدن شاخه و برگها
درمان شانکر سیتوسپورایی
اولین اقدام در راستای درمان بیماریهای قارچی در درخت گردو از نوع سیتوسپورایی، جدا کردن نقاط آلودگی از دیگر اندامهای درخت است. شناسایی شاخه و برگهای آلوده در پاکسازی درخت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که اگر اطمینان ندارید که میتوانید عوامل بیماریزا را کاملاً از بین ببرید لازم است تا حتماً از یک متخصص خبره کمک بگیرید.
علاوه بر این، ضروری است تا پس از درمان قارچ درخت گردو؛ به زمان و میزان آبیاری، کنترل میزان رطوبت خاک، کوددهی در زمان مناسب و… توجه ویژهای داشته باشید.
بیماری قارچی فیتوفترا
قارچ فیتوفترا یکی از بیماریهای شایع قارچی است که وجود آن منجر به بیمار شدن ریشههای درخت گردو میشود. در صورت پیشرفت این بیماری، احتمال دارد که درخت به طور کامل از بین برود و دیگر قابل احیا شدن نباشد. ریزش برگها و شکستن شاخههای درخت از رایجترین علائم این بیماری قارچی است.
معمولاً برای درمان قارچ درختان گردو و از بین بردن فیتوفترا نیاز است تا از قارچکشهای مناسب درمان این بیماری مانند « مانکوزب » استفاده شود. پس از درمان قارچ درخت گردو، لازم است تا خاک کاملاً ضدعفونی و برای کاشت مجدد نهال خاک را به خوبی زهکشی شود.
بیماری قارچی بلایت
قارچ بلایت یکی از شایعترین بیماریهای قارچی مربوط به درختان گردو است. معمولاً این نوع از قارچهای درخت گردو از طریق عوامل خارجی مانند: « حشرات، باران، پرندگان و… » به درخت منتقل میشوند و آن را آلوده میکند. متاسفانه این نوع قارچ تمام بخشهای درخت را درگیر میکند و در صورت عدم درمان به موقع، درخت به طور کامل از بین میرود و لازم است تا درخت را از خاک خارج شود.
شاخهها، برگها و میوه از مهمترین بخشهای درخت گردو هستند که قارچ بلایت به آنها حمله میکند. از علائم حضور این بیماری میتوانیم به ایجاد لکههای تیره رنگ شبیه به سوختگی بر روی برگها و میوه گردو، سیاه شدن پوست میوه و… اشاره کنیم.
درمان بیماری قارچی بلایت
یکی از بهترین روشها برای درمان قارچ درخت گردو، سمپاشی درخت در دو مرحله است. به طور کلی باغداران حرفهای، استفاده از سمهای « مس و مانکوزب » را در راستای از بین بردن قارچ بلایت توصیه میکنند.
توجه داشته باشید که پیش از سمپاشی آب و هوای منطقه را بررسی کرده و از احتمال بارش باران اطمینان حاصل کنید چرا که پس از سمپاشی درختان نباید در معرض آب و رطوبت قرار بگیرد. سرعت انتقال بیماری بلایت بسیار بالا بوده و به همین جهت جدا کردن بخشهای آلوده درخت، از اهمیت بالایی برخوردار است.
همچنین توجه داشته باشید تا پیش از کاشت ارقام مختلف درختان در باغ یا زمین زراعی، فاصله مناسب در بین درختان را رعایت نمایید. این بیماری معمولاً در آغاز فصل بهار خود را نمایان میکند؛ به همین منظور لازم است تا همزمان با شروع فصل بهار، درختان گردو را بررسی کنید و از عدم وجود بیماری قارچی بلایت مطمئن شوید.
چگونه از بروز بیماری قارچی درختان پیشگیری کنیم؟
پیش از رسیدن به مرحله درمان قارچ در درخت گردو، باید به روشهایی متوسل شویم که از بروز بیماری جلوگیری میکنند. در واقع میتوان تا با فراهم کردن بستری مناسب از خاک، نور، آب، کود و… سدی مقاوم در برابر بیماریها ساخت و باغی سالم داشت.
در صورت ابتلا درختان به قارچ، باید توجه داشت که اگر درمان قارچ درخت گردو به سرعت انجام نشود، باغ در وضعیت بدی قرار میگیرد و ممکن است که تمامی محصولات موجود بر درختان گردو با سرعتی زیاد از بین بروند.شناخت کامل در رابطه با عوامل موثر در رویش قارچ در درختان گردو میتواند تا شما را از خسارتهای زیانبار در امان نگاه دارد.
برخی از عوامل موثر در ابتلا درختان گردو به بیماریهای قارچی عبارتند از:
-
شناسایی محل مناسب برای رشد قارچ
بسیاری از افراد بر این باورند که قارچها تنها بر روی تنه درخت ایجاد میشوند و سپس گسترش مییابند که این باور کاملاً غلط است. تمامی بخشهای یک درخت همچون برگ، شاخه، جوانه، ریشه و… در معرض ابتلا به بیماریهای قارچی قرار دارند. بعضی از انواع قارچها مانند: « قارچهای بلایت و سیتوسپورایی » روی تنه درخت ظاهر شده و به سایر اندامها سرایت میکنند.
-
سمپاشی حرفهای درختان آسیبدیده
یکی از نکات حائز به اهمیت در هنگام ابتلای درخت به بیماری و درمان قارچ درخت گردو، نحوه سمپاشی آن است که متاسفانه اغلب افراد به آن توجه ویژهای ندارند. برای سمپاشی درخت گردو لازم است تا در ابتدا، نوع بیماری قارچی و نواحی مبتلا شناسایی شوند.
این امر به شما کمک میکند تا سمپاشی را به شکلی اصولی انجام دهید و از آسیب زدن به سایر بخشها سالم درخت بپرهیزید.
-
آبیاری صحیح درختان
خاک بهترین مکان برای رشد و تکثیر قارچها است و عموماً خاک آلوده مسبب اصلی بروز بیماریهای قارچی در درختان سالم گردو است. به همین جهت متخصصان توصیه میکنند تا پس از شناسایی عوامل بیماریزا و از بین بردن آنان، خاک منطقه مورد نظر نیز بررسی شود تا در صورت نیاز اقداماتی نظیر: « ضدعفونی کردن و حذف عوامل بیماریزا موجود در درون خاک » نیز صورت گیرند.
در صورتی که خاک همچنان آلوده باشد؛ با اولین آبیاری، باقی درختان نیز بیمار شده و باغداران با مشکل بزرگتری مواجه خواهند شد.
توجه داشته باشید که روش آبیاری نیز در بروز بیماریهای قارچی تأثیرگذار است. به عنوان مثال روشهای آبیاری کرتی و غرقابی از اصلیترین روشهای کمک کننده به رشد و تکثیر قارچها در سطح خاک هستند.
-
عدم از استفاده از ابزار آلوده
استفاده از ابزار تمیز و ضدعفونی شده یکی دیگر از نکاتی است که لازم است تا به آن توجه ویژهای اختصاص داده شود. در صورتی که ابزار باغبانی آلوده به میکروب یا قارچ باشد؛ با وارد کردن ضربه به تنه یا شاخههای درختان گردو سالم، امکان آلوده شدن آنان نیز وجود خواهد داشت.
به همین جهت اگر از ابزار خود برای حذف شاخ و برگهای آلوده استفاده کردهاید؛ ضروری است تا پس از اتمام کار، آنها را کاملا تمیز و ضدعفونی کنید.
-
جمعآوری برگهای آلوده پس از هرس
پس از درمان قارچ در درخت گردو، از برگهای آلودهای که بر روی زمین ریختهاند نیز غافل نشوید. جمعآوری تمامی برگهای ریخته شده بر سطح خاک از مهمترین اقداماتی است که در جهت جلوگیری از آلوده شدن خاک و سایر ارقام نیاز است تا به آن بپردازید.
پس از جمعآوری برگهای آلوده میتوانید آنها را بسوزانید یا از موادی مانند اوره برای تبدیل آنها به کود بهره ببرید.
-
استفاده از خاک حاصلخیز
یکی از فاکتورهای مهم در کاشت و پرورش ارقامی مانند درخت گردو، فراهم کردن بستری مناسب در خاک و زهکشی آن است. عموماً بهرهگیری از خاک حاصلخیز و انجام زهکشی متناسب با نوع خاک، به رشد بهینه درختان شما کمک میکند و از عدم بروز بیماریهای مختلف قارچی ممانعت به عمل میآورد.
اغلب باغدارانی که به زهکشی خاک باغ خود اهمیت نمیدهند، در طول سال به دفعات متعدد با انواع بیماریهای قارچی درختان گردو مواجه میشوند.
-
کنترل رطوبت خاک
برای درمان قارچ درختان گردو همواره باید رطوبت خاک و همچنین رطوبت محیط را مورد بررسی قرار دهیم. آبیاری بیش از حد و غیر اصولی درختان منجر به افزایش میزان رطوبت به بیشتر از حد مجاز شده و بروز بیماریهای قارچی متنوعی و ایجاد بستری برای رشد و تکثیر آنان را فراهم میسازد. به همین جهت آبیاری ارقام مختلف گردو باید حتماً به صورت اصولی و صحیح انجام شود.
-
خرید نهال گردو
خرید نهال گردو و درخت سالم در کنار بهرهگیری از خاک حاصلخیز، نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام خرید نهال از اعتبار نهالستان یا فروشندهای که قصد خرید از او را دارید؛ اطمینان حاصل نمایید.
کاشت یک نهال مریض یا آلوده به راحتی میتواند باقی درختان موجود در باغ را نیز آلوده کند. به همین جهت، توجه داشته باشید تا در هنگام خرید، نهال سالمی را انتخاب کنید که از مقاومت بالایی در برابر آفات و بیماریها برخوردار باشد.
-
دانش و اطلاعات خود را همواره به روز نگه دارید
پیش از احداث یک باغ دربرگیرنده ارقام مقاوم، سالم و برداشت محصولاتی باکیفیت و مرغوب لازم است تا ابتداً اطلاعات و دانش خود در این زمینه را تکمیل نمایید. در حال حاضر روشها و ترفندهای متنوعی در حوزه باغداری وجود دارد که شما میتوانید دانش خود را با مفاهیم روز دنیا مطابقت داده و از آنها به بهترین شکل بهرهمند شوید.
-
در صورت نیاز از افراد متخصص بهره بگیرید
بهرهگیری از نظر و دانش کارشناسان و افراد خبره در زمینه کاشت و پرورش نهال و ارقام مختلف؛ یکی از گزینههای مناسب و عاقلانهای است که در زمان مواجه با موقعیتهای بحرانی میتوانید از آن بهره ببرید. این دسته از افراد به واسطه داشتن دانش و اطلاعاتی جامع در زمینه باغبانی میتوانند تا تجربه خود در رابطه با مدیریت سلامت درختان گردو را در اختیار شما قرار دهند.
به عنوان مثال برخی از ارقام گردو که در اصطلاح دیر گل هستند در برابر ابتلا به بیماری قارچی بلایت بسیار مقاوم عمل میکنند و این دانشی است که تنها افراد کاربلد و خبره به آن واقف میباشند.
کلام پایانی در رابطه با درمان قارچ درخت گردو
در آخر، توجه داشته باشید که در راستای درمان قارچهای موجود در درخت گردو نباید از هر قارچکشی که در دسترس ما قرار دارد؛ استفاده شود. برای درمان هر یک از بیماریهای قارچی درختان گردو لازم است تا از دستهای از سم یا قارچکشهای مخصوص به همان بیماری بهره برد. امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید.
شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.
این مطلب را دوست داشتید؟
نفر این مطلب را پسندیدند
سلام
خیلی مطالب آموزنده ای داشت
درود بر شما
سپاسگزاریم
عالی بود ممنون از راهنمایی های که انجام میدهید
درود بر شما
سپاسگزاریم.
با سلام.
درختان گردویی که بزرگند جدا سازی برگ و ساقه آلوده از باغ کار دشواری است.
تکلیف چیست ؟
درود بر شما
بهتر است کلیه درخت ها چک شوند و علائم بیماری های درخت جدی گرفته شود. شما پس از مشاهده می توانید از قارچ کش های ارگانیک حتی استفاده نموده و نحوه ی آبیاری و رطوبت گیاهان آلوده را نسبت به درختان سالم تغییر دهید.
این همه زحمت برای نوشتن مقاله ولی سموم مصرفی با میزان دوز و زمانهای مصرف و تکرار آنرا نگفتید
با سلام
در مقاله های دیگر به آن پرداخته شده است.
با سلام خواستار نهالهای مرغوب گردو می باشم لطفاً راهنمایی بفرمایید
درود بر شما
بسته به محل زندگی (گرمسیر یا سردسیری) نهال مناسب انتخاب می شود. با احترام