طبع برگه زردآلو: {هر آنچه از طبع قیسی و زردآلو خشک باید بدانید}

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1400.09.15

مقدمه ای بر طبع برگه زردآلو(قیسی):

در قرن سوم پس از میلاد، پزشکِ مشهورِ طب سنتی در چین به نام دونگ فنگ (Dong Feng)، بیماران خود را رایگان معالجه می‌کرد. اما، تنها شرط او این بود که وقتی کسی از بیماری سختی علاج یافت، باید پنج نهال زردآلو و اگر از بیماری جزئی درمان گردید، باید یک درخت زردآلو، بکارد.

در واقع، هدف او به گونه‌ای رواج طبع زردآلو، در بین مردم و بهره‌مندی آن‌ها از این میوه مغذی و سودمند بود. چندین سال بعد، جنگلی با بیش از صد هزار درخت زردآلو به وجود آمد که هر ساله، زردآلو‌ها بین فقرا توزیع و با غلات آن‌ها مبادله‌ می‌شدند. با این کار، سالانه بیش از بیست هزار نفر از آن سود می‌بردند. امروزه، زردآلو نه تنها به دلیل طعم لذیذ و آبدار بودن آن، به علاوه به عنوان میوه ‌ای بسیار مغذی و سرشار از انواع ویتامین‌ها، معرفی می­شود.

طبع قیسی

تاریخچه زردآلو:

چقدر از طبع زردآلو؛ و فواید این میوه‌ ی ارزشمند آگاهی دارید؟ به نظر شما طبع زردآلو تازه، چیست و در طب سنتی چه موارد، مزایا و کاربردهایی برای آن ذکر شده است؟ آیا طبع قیسی و طبع برگه زردآلو، یکسان است؟ اگر می ‌خواهید با این میوه بیشتر آشنا شوید، لازم است در ابتدا به طور خلاصه، آشنایی بیشتری با تاریخچه، خصوصیات، ویژگی‌ها و کاربردهای آن داشته باشید. پس، همسفر ما در این مطلب علمی ‌باشید!

زردآلو (Apricot) تاریخچه ‌ای جذاب و بسیار طولانی دارد، مورخان اولین کاشت آن را بیش از 3000 سال قبل از میلاد در چین، برآورد کرده­ اند. با این حال، تصور می ‌شود که این میوه، بومی کشور ارمنستان نیز باشد؛ چون از زمان ‌های دور در آنجا کشت شده است.

طبع زردآلو در طب سنتی:

میوه ‌های فصل بهار و تابستان دارای مزه ‌های مختلفی هستند. طبع زردآلو در طب سنتی؛ به عنوان طبعی سرد و مرطوب عنوان می شود. اگر مزاج گرمی دارید، طبع زردآلو تازه، انتخاب مناسب و مطلوبی برای شما در فصل گرم تابستان خواهد بود. هرچه میوه‌ ی زردآلو رسیده‌‌ تر باشد، نسبت به میوه‌ ی نارس مزاج گرم‌تری خواهد داشت. همچنین، زردآلو در طب سنتی، جهت رفع یبوست و پاکسازی دستگاه گوارش بسیار کارآمد است.

زردالو

برگه زردآلو و فواید آن:

با خشک کردن زردآلو به وسیله دستگاه‌های خشک ‌کن و یا قرار دادن آن‌ها در آفتاب، مقدار آب موجود در آن‌ها کاهش یافته و میزان مواد مغذی آن‌ها افزایش خواهد یافت. طبع برگه زردآلو؛ ملین بوده و در التیام عملکرد دستگاه گوارش و درمان یبوست بسیار کارآمد است. از طرفی، مصرف قیسی به جای زردآلو تازه، برای افراد مبتلا به ناراحتی معده، نفخ، رفلاکس و یا یبوست مناسب است و امکان بهره‌ مندی این دسته از افراد را از مزایای بالقوه‌ی این میوه فراهم خواهد نمود.

طبع زردآلو تازه:

زردآلوی خام، منبع متوسطی از ویتامین ‌های A و C می­باشد. هنگامی که زردآلو خشک شود، غلظت نسبی مواد مغذی افزایش یافته و ویتامین ‌های A، E، پتاسیم و آهن در آن دارای مقادیر روزانه‌ی بیشتر از 25٪ خواهند بود. همانطور که با شیرین شدن زردآلو، طبع آن به سمت گرم و مرطوب پیش می‌رود، با خشک شدن و تبدیل آن به برگه زردآلو، طبع آن گرم و متفاوت از طبع زردآلو تازه، خواهد بود. با این کار، استفاده از این میوه‌ ی مغذی، در تمام فصل سال امکان‌پذیر می‌شود.

جهت مطالعه مقاله خواص برگه قیسی، روی عبارت (خواص برگه زردالو) کلیک نمایید.

کشت زردآلو در اروپا:

زردآلو، برای اولین بار، در انگلستان و توسط پادشاه، هِنری هشتم (Henry VIII)، کشت شد که باغبانش آن را از ایتالیا آورده بود. در اروپا، از زردآلو، به عنوان یک داروی غریزه‌ ی جنسی یاد شده و در نمایشنامه ‌ی «رویای یک شب نیمه ‌ی تابستان» نوشته‌ی ویلیام شکسپیر نیز ذکر شده است. بعلاوه، در قرن 17 در انگلستان با بهره مندی از طبع زردآلو به درمان سریع تر زخم، تومور و تورم استفاده گردید.

طبع برگه زردالو

مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در زردآلو:

به ‌طور تقریبی در 100 گرم زردآلوی خام، 48 کالری متشکل از 11% کربوهیدرات، 1% پروتئین، کمتر از 1% چربی و 86% آب وجود دارد. زردآلو، انباشته از مواد معدنی خوب به ویژه پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر و لبریز از ویتامین‌ های A، C، E، تیامین (B1) ، نیاسین (B3) و فیبر است.

مواد شیمیایی گیاهی موجود در زردآلو:

مواد شیمیایی گیاهی زردآلو عبارتند از: کوئرستین، پروآنتوسیانیدین ‌ها، کاتچین ها، اپی‌ کاتچین‌ها، هیدروکسی‌ سینامیک ‌ها، گالیک اسید، کافئیک اسید، کوماریک اسید و فولیک اسید.

فعالیت فارماکولوژیک زردآلو:

برگه زردآلو؛ نه تنها برای جلوگیری از بیماری‌ها، بلکه برای درمان برخی از آن‌ها دارای پتانسیل بالایی است. انواع متفاوتی از اثرات فارماکولوژیک برای زردآلو و هسته‌ ی آن گزارش شده است که شامل فعالیت‌ های ضد انگلی، ضد سرطانی، ضد پیری، ضد تصلب شرایین، ضد آنژینال، محافظت از قلب، محافظت از کبد، آنتی ‌اکسیدان (به ویژه بتاکاروتن)، اثرات آرام‌بخش، ضد اسپاسم، ضد میکروبی، ضد جهش‌زا، ضد سرفه، ضد التهاب، ضد درد و… است.

کاربرد زردآلو در طب سنتی:

طبع زردآلو در طب سنتی؛ نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورها مورد بررسی و تحقیقات قرار گرفته است. در طب سنتی چینی و آیورودا، دانه‌ ها یا هسته ‌ها تا به امروز مهم بوده‌اند و از روغن زردآلو، به صورت منطقه ای برای رفع احتقان ریه و رفع خشکی پوست استفاده شده است. همچنین، برای درمان یبوست، ضدالتهاب و دفع سموم، نمک و اوریک اسید از بدن به کار می‌رود.

مواد تشکیل‌ دهنده‌ی هسته‌ی زردآلو:

با دانستن طبع زردآلو، در هسته ی آن نیز از خواص فراوانی آگاهی می­یابید. از هسته‌ ی زردآلو می ‌توان به طور مستقیم در ترکیب آجیل­ها یا مانند کره‌ی آجیل استفاده کرد. آن‌ها سرشار از چربی ‌های سالم، پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند.

هسته ‌ی زردآلوی شیرین دارای مقدار اندکی ماده‌ ی آمیگدالین می باشد که به عنوان ویتامین B17 مطرح شده است و از زمان کشف آن توسط دکتر یوجین کربس جونیور، بحث و جدل‌های زیادی را به همراه داشته است. درحالی‌که هسته‌ زردآلوی تلخ، حاوی مقدار زیادی از این ترکیب است و استفاده زیاد آن توصیه نمی‌شود.

طبع هسته زردآلو:

هسته ‌ی زردآلو، طبعی گرم و خشک دارد و از آن برای معالجه برخی سرطان‌ها استفاده می‌شود. همچنین ، از هسته ‌ی زردآلو، روغنی تهیه می‌شود که دارای خواص درمانی بالقوه به ویژه در طب سنتی است.

مواد تشکیل‌دهنده‌ی روغن هسته‌ی‌ زردآلو:

روغن هسته زردآلو، سرشار از ویتامین E و گاما لینولنیک اسید است که ضدالتهاب قوی و متعادل‌کننده‌ی هورمون زنانه محسوب می‌شود. طبع برگه زردآلو، در روغن آن نیز تاثیر دارد. مواد مغذی و ویتامین ‌های سالم موجود در روغن، به تغذیه‌ی پوست و عروق خونی تغذیه‌ کننده‌ ی پوست کمک می‌کنند.

کاربرد روغن هسته زردآلو:

طبع زردآلو در طب سنتی، تنها به میوه ی آن محدود نمی ­شود بلکه روغن هسته‌ ی زردآلو، ماده ‌ای نفیس برای ماساژ روغن در آروماتراپی محسوب می‌شود، زیرا جذب روغن ‌های واجب را در پوست افزایش می ‌دهد. همچنین، این روغن می ‌تواند به عنوان مرطوب ‌کننده‌‌ ی بدن و صورت و به عنوان محصولات طبیعی مراقبت از مو استفاده شود.

استفاده‌ ی مستقیم آن بر روی مو و پوست سر، به ‌عنوان نرم‌کننده، خشکی و خارش پوست سَر را تسکین خواهد داد. طبع زردآلو تازه، می تواند در روغن آن نیز کارآمد باشد. استفاده موضعی از آن به عنوان ضد پیری، ضد التهاب، ضد عفونی‌ کننده و آنتی ‌اکسیدان شناخته شده است.

اثربخشی طبع زردآلو بر بیماری‌ها:

همانطور که گفته شد، زردآلو دارای فعالیت فارماکولوژیک زیادی است. اثرات مصرف زردآلو، بر بیماری ‌هایی از قبیل سرطان، قلب و عروق و سیستم تعادلی انعقادی مشخص شده است. همچنین، اثرات متنوع زردآلو بر بازسازی کبد تا خون‌رسانی مجدد ایسکمی میوکارد نشان داده شده است.

در طب سنتی ما، توجه ویژه‌ای به نوع طبع افراد مختلف شده است و بسیاری از افراد سعی دارند تا مواد غذایی که مصرف می‌کنند مطابق با طبع آن‌ها باشد. به نظر شما طبع زردآلو، مناسب چه افرادی است؟

میزان مصرف زردآلو:

هیچگونه شواهد بالینی، مبنی بر ارائه دوز زردآلو یا محصولات حاوی زردآلو در دسترس نیست. اما، متخصصان طب سنتی توصیه می ‌کنند افرادی که دارای طبع سرد هستند و یا افرادی که معده ‌ی ضعیفی دارند، از زیاده‌ روی در مصرف میوه‌‌هایی مثل زردآلو پرهیز کنند چرا که طبع زردآلو سرد می باشد که در طب سنتی، هم به اثبات رسیده است.

همانطور که مصرف روزانه ‌ی زردآلو را به دلیل مزایای آن نباید نادیده گرفته شود، از مصرف بیش از حد  طبع برگه زردآلو هم باید خودداری گردد. دلیل این موضوع این است که، مصرف بیش از حد زردآلو می‌ تواند بر یون ‌های کلسیم اثر گذاشته و باعث تغییر در فعالیت انتقال‌دهنده‌ های عصبی شود.

نتیجه گیری و جمع بندی طبع قیسی یا طبع برگه زردالو:

در این مطلب، سعی گردید به طور ویژه به مزایا و ویژگی‌های زردآلو تازه، طبع زردآلو خشک، و خواص فارماکولوژیک این میوه اشاره شود. امید است، اطلاعات ارائه شده در این مطلب، مورد توجه شما قرار گرفته باشد. منتظر پیشنهادات و سوالات شما در خصوص این مطلب هستیم.

منابع مقاله طبع قیسی:

  1. https://www.researchgate.net/publication/328634678_Medicinal_Value_of_Apricot_A_Review
  2. https://www.ijpsonline.com/articles/medicinal-value-of-apricot-a-review-3531.html
  3. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/apricot
  4. https://www.drugs.com/npp/apricot.html
برچسب ها:

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
105

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1401.04.02 آرمین عسگری

    با سلام مطالب مفیدی بودی نه اکنون که ما رفتیم زیر خط که قادر بخرید میوه نیستیم

    • 1401.04.04 ariyanahal.ir

      سلام و عرض ادب جناب عسگری گرامی. متاسفانه همه در این اوضاع مالی نابسامان هستیم..امیدواریم گشایشی اتفاق بیفتد.

  • 1401.01.11 سجاد تقی زاده

    آخر من متوجه‌ نشدم طبع پر زردآلو گرم هستش يا سرد

    • 1401.01.11 ariyanahal.ir

      در تیتر سوم کامل نوشته شده است که سرد و مرطوب است.

    • 1403.04.08 سارا نیک طلب

      ممنون از راهنمایی هاتون من بیشتر وقتا زردآلو در حد ۳ تا ۵ عدد میخورم ولی گاهی وقتا قیسی هم استفاده میکنم مخام بدونم میوه های دیگ رو هم میتونم همراه با زردآلو بخورم یا ن ممنون از شما

      • 1403.05.17 admin-ariyanahal

        با سلام
        از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید.