مصلح گردو از دیدگاه طب سنتی چیست؟ {برسی کامل}

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1400.11.02

مصلح گردو چیست؟

مغز گردو به عنوان یکی از پرخاصیت‌ترین مغزها، خواص و فواید بسیاری داشته و همواره از سوی متخصصان و کارشناسان مسائل تغذیه و سلامتی توصیه می‌گردد. اما سوال این است که آیا گردو ضرر هم دارد؟ آیا گردو نیز مانند برخی مواد غذایی مصلح دارد؟ طبعش گرم است یا سرد؟ و شاید سؤالاتی از این قبیل برای شما نیز مطرح باشد. پس در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مصلح گردو، با ما همراه باشید.

مصلح به چه معنا است؟

در طب سنتی ایرانی اسلامی، برای مواد غذایی مختلف، ماده ای دیگر را به عنوان مصلح در نظر می‌گیرند و معتقدند که به این شکل طبع آن ماده غذایی متعادل شده و اگر مصرف آن اشکالی در بدن ما به وجود بیاورد، مصرف مصلح همراه با آن ماده غذایی، آن اشکال را برطرف می‌نماید. تقریباً تمام مواد غذایی مصلح دارند؛ مواردی مانند مصرف پنیر با گردو و یا ماست با نعناع و آویشن.

عموماً مواد غذایی که طبعی سرد دارند، دارای مصلح گرم و مواد غذایی با طبع گرم، مصلحی با طبع سرد دارند. در بسیاری از مناطق کشورمان، در خورشت فسنجان که از گردو تهیه می‌شود، از چاشنی رب انار استفاده می‌شود که هم طعم خوبی دارد و هم مصلح گردو، است، یا مصرف انار با گلپر، خصوصاً انار ترش، که این دو ماده دارای طبع متضاد بوده که در نهایت مکمل هم هستند.

مصلح گردو در طب سنتی

مصلح گردو کدام است؟

گردو به عنوان یکی از مغزهای پرخاصیت دارای طبعی گرم است و ممکن است برای افراد گرم مزاج مسائلی ایجاد کند. برخی افراد ممکن است با خوردن گردو، گرفتار حساسیت و جوش یا کهیر و ایجاد زخم در دهان شوند؛ چرا که طبعی گرم دارند و نیاز است در صورتی که می‌خواهند گردو مصرف کنند، آن را با مواد غذایی دارای طبع سرد استفاده کنند.

مصرف گردو طبع گرم را در افرادی که طبع گرم دارند تشدید می‌نماید، به همین دلیل بهتر است در این صورت از مواد غذایی که دافع این طبع و مصلح گردو، هستند استفاده شود. موادی مانند ترشی‌های طبیعی، سرکه، سکنجبین، انار ترش و خشخاش، در مقابل طبیعت گرم و خشک گردو قرار گرفته و معمولاً افرادی را که دارای طبع گرم و خشک هستند، کمک می‌کنند تا بتوانند از این ماده غذایی پرخاصیت بهره‌مند شوند.

ارزش غذایی مغز گردو:

گردو ماده غذایی بسیار سودمندی است که دارای 15% پروتئین و 65% چربی مفید است. کربوهیدرات کمی داشته و مقادیری فیبر دارد. مانند بسیاری از مغزها، کالری مغز گردو از چربی آن حاصل می‌شود و همین موضوع، آن را تبدیل به یک ماده غذایی پر انرژی و پر کالری تبدیل می‌سازد.

30 گرم مغز گردو دارای ترکیبات و مواد مغذی مهمی بدین ترتیب است:

  • پروتئین 3/4 گرم
  • آب 4%
  • فیبر 9/1 گرم
  • کربوهیدرات 9/3 گرم
  • قند 7/0 گرم
  • چربی 5/18 گرم
  • کالری 185

گردو منبع غنی چربی‌ های امگا، مانند اسید چرب امگا 6 یا اسید لینولئیک است. در کنار آن دارای میزان زیادی از اسید آلفا لینولنیک یا اسید چرب امگا 3 است. این دو اسید چرب میزان بالایی از چربی گردو را تشکیل می‌دهند و به همین مناسبت آن را تبدیل به یک منبع غنی چربی‌های امگا ساخته‌اند. این چربی‌ها تأثیرات بسیار فراوانی در سلامتی بدن، رفع التهابات و همچنین بهبود ترکیبات چربی در بدن و در خون دارند.

ویتامین‌ها و مواد معدنی گردو:

مغز گردو منبع سرشاری از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است:

  1. مس: مس تأثیر مستقیم در سلامت قلب، استخوان‌ها و مفاصل، دستگاه عصبی و مغز و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
  2. اسید فولیک: اسید فولیک که به عنوان ویتامین B9 نیز نام گذاری شده است، عملکرد بیولوژیکی داشته و در ساخت گلبول‌های قرمز و اسید‌های آمینه در بدن نقش دارد.
  3. فسفر: یک درصد از بدن ما از فسفر ساخته شده است و این ماده معدنی در متابولیسم چربی‌ها در بدن و سلامت بافت‌های استخوانی و مفاصل نقش ویژه دارد.
  4. ویتامین6 B: این ویتامین نقش اساسی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته و به عنوان محافظ سیستم عصبی و اعصاب شناخته شده است. به دلیل حضور آن در ساخت گلبول‌های قرمز خون، کمبود آن منجر به بروز کم‌خونی می‌گردد.
  5. منگنز: منگنز یکی از مواد معدنی بسیار مؤثر در بدن است که در ساخت بافت همبند و استخوان‌ها و ناخن‌ها و مفاصل نقش داشته و در فعالیت غده تیروئید و فوق کلیوی و هورمون‌های آن‌ها حضور غعال دارد. هورمون‌هایی که تقریباً در تمام فعالیت‌های حیاتی بدن تأثیرگذار هستند.
  6. ویتامین E: مغز گردو غنی از ویتامین E بوده و نوع خاصی از این ویتامین را به نام گاما توکوفرول دارا بوده که از تخریب دیواره سلولی در بافت‌های بدن جلوگیری می‌نماید.

سایر ترکیبات شگفت‌ انگیز موجود در گردو:

خواص گردو دارای ترکیبات پیچیده و بسیار شاخصی است که شاید تمامی آن‌ها و تأثیرات‌شان هنوز کاملاً مشخص نیست. گردو غنی از آنتی‌اکسیدان است، به طوری که از نظر میزان آنتی‌اکسیدان در بین مواد غذایی جایگاه دوم را داراست. در ادامه به طور خلاصه چندین ترکیب را معرفی می‌نماییم:

اسید الاژیک: اسید الاژیک به همراه سایر ترکیباتی که مرتبط با آلاگیتانین هستند در گردو وجود دارد و این ماده در کاهش بیماری‌های قلبی و سرطان‌ها نقش دارد.

کاتچین: این ماده یک آنتی اکسیدان فلاونوئید است که در سلامت قلب، پیشگیری از بروز دیابت نوع 2 و پوکی استخوان و همچنین تعادل وزن بدن تأثیر مثبتی دارد.

ملاتونین: ملاتونین علاوه بر اینکه یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی است، به تنظیم ساعت بدن و ریتم زمانی آن کمک زیادی می‌کند؛ هورمونی طبیعی که خواب را تنظیم می‌نماید.

اسید فیتیک: این اسید اگرچه که ممکن است در مصارف نامتعارف باعث کاهش جذب آهن و روی در بدن شود، اما آنتی‌اکسیدانی قوی و مؤثر است که علاوه بر اینکه ضد سنگ کلیه است، خطرات مواجهه با سرطان، خصوصاً سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد.

معرفی مصارف مغز گردو:

گردو یکی از مقوی ترین و پرفایده ترین مواد غذایی است که دارای ویتامین‌ها، چربی‌های امگا و ترکیبات و املاح سودمند برای بدن است. نهال گردو یکی از کهن‌ترین درختان به حساب می‌آید و هزاران سال است که در مجموعه غذایی بشر حضور دارد.

مغز گردو در تهیه بسیاری از غذاها، شیرینی‌ جات، دسرها و تنقلات به کار می‌رود و علاوه بر آن به صورت میان وعده و خام نیز به تنهایی مصرف می‌شود. همچنین روغن آن نیز خواص بسیاری دارد که تمامی ترکیبات موجود در مغز گردو، روغن گردو، حتی پوسته و برگ درخت گردو هنوز جای بررسی و تحقیق دارد.

درخت گردو که به اشکال مختلف و در مناطق مختلف دنیا کاشت شده و از آن استفاده می‌شود، به روایتی بومی ایران بوده است. البته دو نوع گردو در دو دسته‌بندی اصلی موجود است که شامل گردوی سیاه و گردوی سفید است. گردوی سیاه، بومی آمریکا و گردوی سفید، بومی ایران است که در برخی نقاط به گردوی انگلیسی نیز شهرت دارد. طبع این ماده غذایی، گرم و خشک است.

جمع بندی مقاله مصلح گردو:

هر ماده غذایی دارای طبع سرد یا گرم است که مصرف آن با ماده غذایی دارای طبع مخالف، به ما در متعادل شدن طبع یا طبیعت آن ماده غذایی کمک می‌کند. گردو نیز به دلیل دارا بودن طبع گرم و خشک، توصیه می‌گردد با مواد غذایی مصلح گردو، دارای طبع سرد و مرطوب مانند انار یا سکنجبین، ‌مصرف شود.

البته توصیه بر این است؛ کسانی که دارای طبع گرم و خشک هستند و یا با مصرف گردو دچار آلرژی می‌شوند، در مصرف آن احتیاط کرده و با پزشک متخصص مشورت نمایند.

منابع:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/walnuts#benefits
  2. https://article.tebyan.net
  3. https://www.hidoctor.ir
برچسب ها:

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
36

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “مصلح گردو از دیدگاه طب سنتی چیست؟ {برسی کامل}”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *