راهنمای جامع بهترین کود برای درخت بادام+مقدار و فصل مناسب آن

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.04.10

بهترین کود برای درخت بادام از این جهت اهمیت دارد که هرچه خاکی که این درخت در آن پرورش می‌یابد، حاصلخیزتر باشد، شاهد رشد و محصول بیشتری از آن هستید. در نتیجه برای حاصلخیزی و تقویت خاک به کود نیاز دارید.

برای اینکه بهترین کود برای نهال بادام را بشناسید، باید ابتدا با نیازهای آن آشنا شوید. اگر ماده‌ای که مورد نیاز درخت و دارای ارزش غذایی باشد و سبب حاصلخیزی خاک شود، در کود وجود داشته باشد، آنگاه مناسب ترین کود بادام محسوب می‌شود.

همچنین باید بدانید که انتخاب آن به چه عواملی بستگی دارد. به همین دلیل ما در این مطلب به بررسی ترکیبات موجود در کود و ضرورت وجود آن می‌پردازیم.

عوامل موثر در تعیین بهترین کود برای درخت بادام

لازم است بدانید که عوامل مهمی وجود دارند که می‌توانند در تعیین بهترین کود برای نهال بادام نقش داشته باشند. این عوامل عبارتند از:

  • حجم درخت بادام
  • سن درختان
  • فصل کوددهی

حجم درخت بادام

حجم درخت بادام از عوامل موثر در تعیین بهترین کود برای درخت بادام به شمار می‌رود. هر چه حجم درخت کمتر باشد، به مواد مغذی بیشتری برای رشد نیاز دارد. بنابراین، باید کود این نهال دارای مکمل‌هایی باشد که منجر به افزایش حجم و تولید شاخه‌های بیشتر و در نتیجه محصول بهتر شود.

حجم درخت بادام

سن درخت بادام

برای تشخیص کود درخت بادام، سن درخت نیز از عوامل مهم شناخته می‌شود. هرچه سن درخت کمتر باشد، برای رشد به تقویت بیشتری نیاز دارد. بنابراین کودی که برای آن استفاده می‌شود باید دارای ترکیبات مرغوب‌تری باشد. در مقابل هرچه سن درخت بیشتر باشد، چون به رشد معقولی رسیده است، ترکیبات کود آن بیشتر برای تقویت ریشه و جلوگیری از آفت‌زدگی گیاه می‌باشد.

جهت مشاهده انواع نهال بادام و اطلاع از شرایط کشت و خرید آن ها، بر روی عبارت نهال بادام کلیک نمایید.

فصل کوددهی

برای مشخص‌کردن بهترین کود فصل کوددهی نیز اهمیت بسیاری دارد و اینکه در چه فصلی و چگونه به درختان بادام کود رسانی کنید از اهمیت زیادی برخوردار است که در ادامه به طور مفصل به توضیح آن خواهیم پرداخت.

ترکیبات موجود در بهترین کود نهال بادام

همانطور که گفته شد، برای کوددهی به درخت بادام باید نیازهای غذایی آن را در نظر گرفت. در نتیجه در تعیین بهترین کود برای نهال بادام باید به ترکیبات موجود در کود توجه نمایید. در ادامه به بررسی برخی از مواد مهم در ترکیبات کود این نهال می‌پردازیم.

پتاسیم

اگر مقدار پتاسیم خاکی که درخت بادام در آن پرورش می‌یابد کم باشد، رشد شاخه‌های این درخت کاهش می‌یابد؛‌ همچنین برگ‌های آن کوچک شده و نوک و حاشیه‌های برگ به سمت بالا خم می‌شود و در نهایت بادام‌های کوچکتری حاصل می‌شود. به همین دلیل پتاسیم از ترکیبات اصلی بهترین کود نهال بادام به شمار می‌رود.

ترکیبات ضروری در کوددهی

بور و روی

بور برای تنظیم متابولیسم و روی برای بهبود کیفیت محصول بادام لازم است. هرچه میزان بور و روی موجود در خاک بیشتر باشد، کیفیت نهایی محصول بیشتر است. هرچه خاک نهال بادام بور و روی کمتری داشته باشد و کود حاوی این مواد به آن نرسد، شکوفه‌ها می‌ریزند و در نهایت میزان بادام کمتر و اندازه آن کوچکتر می‌شود. به همین علت، بور و روی از ترکیبات اصلی بهترین کود برای درخت بادام می باشند.

ازته

کودهای ازته در واقع همان کودهای نیتروژن‌دار هستند و به دلیل قلیایی بودن اکثر خاک‌ها از این کود استفاده می‌کنند تا PH خاک را تنظیم نمایند. اگر برگ‌های درخت بادام زرد و رنگ پریده شوند یا اندازه آن ها کوچک شود، باید از کودهای ازته استفاده کرد.

با استفاده از این کود گرده افشانی نهال بادام افزایش می‌یابد، رشد درخت بهبود یافته و در نتیجه محصول بادام کیفیت بیشتری خواهد داشت.

گوگرد

به دلیل اینکه اکثر خاک‌های کشت بادام قلیایی می باشند، جذب مواد غذایی در این خاک‌ها بسیار سخت است. گوگرد علاوه بر اینکه یکی از عناصر ضروری برای رشد نهال بادام می‌باشد، با افزایش فعل و انفعالات شیمیایی سبب کاهش PH خاک می‌شود و در نتیجه میزان رشد این نهال افزایش می‌یابد.

همچنین گوگرد موجود در کود موجب کاهش آفت و کنترل بیماری‌های قارچی می‌شود و به همین دلیل میزان باردهی درخت بیشتر می‌شود و جزء عناصر مهم در بهترین کود برای نهال بادام قرار می‌گیرند.

آهن

اگر برگ‌های تازه و جوان درخت بادام شروع به تغییر رنگ و زرد شدن کردند به طوری که فقط چندین خط سبز رنگ در آن ها باقی بماند، باید سریعا از کود حاوی آهن استفاده کرد. آهن موجود در کود موجب کمک به حرکت اکسیژن از طریق سیستم گیاه می‌شود و بدین ترتیب در تنفس آن نقش دارد.

همچنین، به عمل فتوسنتز و تثبیت نیتروژن کمک می‌کند. علاوه بر این برای تنظیم عملکرد آنزیم ها نیز ضروری است. اما به طور کلی به دلیل مقاومت بالای نهال بادام نسبت به کمبود آهن، معمولا به کودهای حاوی آهن نیازی نیست.

وجود آهن در کوددهی

هیومیک اسید

در مناطقی که پوشش گیاهی ضعیف و بارندگی کم است و تعداد کمتری از گیاهان پس از تجزیه سبب تولید هیومیک اسید می‌شوند، خاک نهال بادام با کمبود هیومیک اسید مواجه است. در نتیجه باید از کودهای حاوی هیومیک اسید استفاده کرد.

این ماده تقویتی با اصلاح خاک و تبدیل عناصر به حالت قابل جذب، سبب رشد بهینه این نهال و افزایش کیفیت محصول می‌شود. همچنین، موجب افزایش جریان هوا و جریان آب درون خاک می‌شود و از تبخیر و کاهش سطح آب درون خاک جلوگیری می کند.

بهترین کود برای درخت بادام در فصل‌های مختلف

چون نیاز گیاه به مواد غذایی و عناصر تقویتی در فصل‌های مختلف متفاوت است، بنابراین بهترین کود برای نهال بادام در فصول مختلف سال نیز متفاوت است. به همین علت در ادامه به بررسی کود مناسب درخت بادام در هر فصل به طور جداگانه می‌پردازیم.

کوددهی در بهار

در فصل بهار برای رشد درخت بادام از بهترین کودها که دارای نیتروژن و نیترات می باشند، مثل نیترات پتاسیم و کلسیم، اوره و آمونیوم استفاده می‌شود. نیترات موجود در کود مخصوصا در زمین‌های مرطوب به راحتی در دسترس این درخت قرار می‌گیرد.

عناصر نامبرده توسط باکتری های خاک به نیترات قابل جذب تبدیل می شوند. با استفاده از این نوع کودها در فصل بهار، رشد رویشی درخت بادام افزایش می‌یابد و در نتیجه میزان محصول دهی بیشتر می‌شود.

تابستان

فصل تابستان می‌تواند زمان خوبی برای کوددهی به درختان بادام باشد. در این فصل، درختان دارای فعالیت رشدی بیشتری هستند و به همین دلیل به مواد غذایی بیشتری نیاز دارند. با توجه به این نیاز، بهترین کود برای نهال بادام با تامین مواد مغذی می‌تواند، برای تغذیه و رشد بهتر درختان استفاده شود.

پاییز

درخت بادام در فصل پاییز در معرض خطر سرمازدگی، ترک خوردن تنه اصلی درخت و خشک شدن شاخه‌ها قرار می گیرد. در نتیجه، در این فصل استفاده از کودهایی که سبب افزایش مقاومت درخت در برابر این آسیب‌ها می‌شود، لازم و ضروری است.

کودهای حیوانی مثل کود گوسفندی، گاوی و مرغی برای این فصل مناسب است و انرژی از دست رفته به دلیل محصول دهی را جبران می‌کند.

کوددهی در پاییز

زمستان

کوددهی در فصل زمستان از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا با کوددهی درست در این فصل می‌توان میزان محصول دهی برای سال بعد و سرعت رشد نهال را افزایش داد. در این فصل یک ماه قبل از جوانه زدن درخت بادام یک چالکود زیر این درخت درست می‌کنند و کود درخت بادام را نزدیک به ریشه درخت و به صورت ساندویچی در میان کودهای دامی میریزند.

مراحل کوددهی به نهال بادام

صرف اینکه بتوانید بهترین کود برای نهال بادام را بشناسید، نمی‌توانید از درختان بادام خود مراقبت کنید. شما باید مراحل کوددهی را به‌صورت صحیح اجرا کنید تا تاثیر استفاده از این کودها را از نزدیک مشاهده نمایید. در ادامه، این مراحل به ترتیب ذکر شده‌اند.

مراحل کوددهی به درخت بادام

اولین مرحله؛ کوددهی زمستانه

اولین مرحله کوددهی به نهال بادام در فصل زمستان و به صورت چالکود انجام می‌شود که به کوددهی زمستانه معروف است که در بخش کوددهی در فصل زمستان توضیح داده شد.

دومین مرحله؛ تورم جوانه‌ها تا باز شدن گل‌ها

مرحله دوم مصرف بهترین کود نهال بادام در زمان تورم جوانه‌ها اتفاق می‌افتد. در این مرحله باید به صورت آبیاری از کودهای فسفر و ازت که حاوی درصد بالای نیتروژن است، استفاده کرد تا رشد و توسعه ریشه افزایش یابد.

از طرف دیگر باید بدانید،  نسبت تعداد شکوفه به محصول بادام ۳۰% می باشد. یعنی از هر ۱۰۰ شکوفه، ۳۰ عدد از آن به بادام تبدیل می‌شود. برای افزایش این مقدار می‌توان از کودهای فروت ست که حاوی عناصر مقوی مانند بور و روی است، به صورت محلول پاشی استفاده کرد.

سومین مرحله؛ ریزش گلبرگ‌ها تا تشکیل میوه

تغذیه مربوط به ریزش گلبرگ‌ها در مرحله بعدی اتفاق می‌افتد. بهترین کود برای نهال بادام در این مرحله کود سه بیست محسوب می‌شود. کود سه بیست در واقع حاوی نیتروژن، پتاسیم و فسفر است که مقدار هر کدام در ترکیب کود ۲۰٪ است.

به دلیل اینکه خاک نهال بادام قلیایی است، باید از کودهای ازته به صورت کود آبیاری استفاده کرد. همچنین بهتر است، برای رشد و تقویت درخت از کودهای محرک رشد به صورت محلول پاشی استفاده کرد.

چهارمین مرحله؛ فندقی شدن میوه

مرحله بعدی مربوط به فندقی شدن میوه است. فندقی شدن میوه ۲ تا ۴ هفته بعد از گلدهی است و بهترین کود برای درخت بادام در این مرحله کودهای سه بیست می باشد که باید به شکل آبیاری استفاده شوند. همچنین استفاده از کودهای حاوی ازت در 2 ماه اولیه رشد موجب استقامت میوه درخت بادام می شود.

پنجمین مرحله؛ تشکیل مغز

در این مرحله حدود سه ماه قبل از برداشت محصول  برای افزایش سایز و حجم میوه از پتاس استفاده می‌شود. همچنین برای تامین انرژی مورد نیاز نهال بهتر است از فسفر به صورت کود آبیاری استفاده شود. علاوه بر آن می‌توان از کلسیم که یکی از عناصر بسیار مهم برای کوددهی درخت بادام است، به صورت محلول پاشی روی خاک استفاده کرد.

ششمین مرحله؛ رسیدن میوه

مرحله رسیدن میوه ها حدود یک ماه قبل از برداشت محصول است که در این شرایط از کود سولوپتاس نیز استفاده می نمایند. این کود به روش آبیاری به میزان ۱۰ تا ۲۰ کیلو در هر هکتار استفاده می‌شود.

کوددهی هنگام میوه دهی

هفتمین مرحله؛ تغذیه پس از برداشت

در این مرحله که آخرین مرحله از کوددهی درخت بادام است، از مونو فسفات پتاسیم به صورت کود آبیاری به میزان ۱۰ الی ۲۰ کیلوگرم در هر هکتار استفاده می‌شود. همچنین، باید پیش از ریزش برگ‌های این درخت از بهترین کود، یعنی فروت ست به صورت محلول پاشی استفاده کرد.

کلام پایانی در ارتباط با بهترین کود برای درخت بادام

در این مطلب به بررسی بهترین کود برای درخت بادام پرداختیم که بسته به نیاز مواد مغذی درخت، سن و حجم و حتی فصل رشد آن کودهای مورد استفاده نیز متفاوت است. بنابراین در ابتدا باید ویژگی‌ها و عناصر مورد نیاز خاک این درخت را خوب بشناسید تا بتوانید با توجه به آن، کود درخت بادام را فراهم کنید.

کارشناسان مجموعه آریا نهال، آماده ارائه هرگونه پشتیبانی در خصوص کوددهی، بیماری و خرید نهال بادام برای شما باغبانان و کشاورزان عزیز می باشند.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
39

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1403.07.20 امیر روشن

    سلام مطالب خوب هستند. باید استفاده کرد بعد ببینیم واقعا تاثیر گزاری است یا نه