راهنمای جامع بهترین کود برای درخت انجیر+افزایش باردهی و مقاومت

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.04.20

انجیر درختی مقاوم و خوشمزه است که نیاز به نگهداری خاصی ندارد و با کمترین میزان آبیاری، میوه‌هایی شیرین و پر از خاصیت به بار می‌نشاند. این درخت که در کتب مقدس نیز از آن نام برده شده است، حتی برگ‌هایش نیز خوردنی می باشند.

با‌این‌حال اگر قصد دارید میوه بیشتری برداشت کنید، باید از تمام مواد مغذی مورد نیاز آن استفاده نمایید. تمام گیاهان و درختان گل‌دار یا میوه‌دار برای باروری بیشتر نیاز به مراقبت و نگهداری و تغذیه با بهترین کود‌ها دارند. بهترین کود برای درخت انجیر، کودی است که خاک را به سمت اسیدی شدن می‌برد. چرایی و نوع این کودها و عملکردی که روی درخت نشان می دهند را در این مقاله بخوانید.

علت استفاده از بهترین کود برای نهال انجیر

با تغذیه درختان از خاک، کم کم مواد مغذی و معدنی خاک کاهش پیدا می‌کند؛ به مرور و با گذر زمان اگر این مواد مغذی به خاک نرسد تا گیاه از آن‌ها بهره مند شود، درخت خشک شده و می میرد. حتی اگر درخت انجیر دارید که در دسته درختان مقاوم قرار دارد باز هم نباید کوددهی را فراموش کنید.

درخت انجیر برای باردهی و رشد و نمو بیشتر نیاز به املاح و مواد معدنی زیر دارد:

  • نیتروژن
  • فسفر
  • آهن
  • مس
  • گوگرد
  • منیزیم
  • سدیم
  • پتاسیم
  • کلسیم
  • بور
  • کلر
  • منگنز
  • روی

حتی اگر یکی از این مواد در خاک کم باشد، ریشه درخت تمام تلاش خود را برای پیدا کردن آن می‌کند. در این زمان سیستم ایمنی درخت انجیر ضعیف می‌شود. این چرخه کاملا شبیه بدن نوزاد است. همان‌طورکه نوزاد برای رشد و نمو به شیر مادر احتیاج دارد و تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را از او دریافت می‌کند. در صورت کمبود هر ماده مهم، نوزاد بیمار می‌شود.

تاثیر مواد مغذی مختلف بر روی درخت انجیر

کودها باید مواد مغذی را به درخت انجیر برسانند. سه ماده مهم در رشد درخت انجیر شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم می شود؛ که این سه عنصر به اختصار NPK نوشته می‌شوند. کودی که روی آن این علامت اختصاری نوشته شده باشد، یعنی هر سه Nutrients را دارد و می‌تواند بهترین کود برای درخت انجیر باشد.

پتاسیم جریان آب را در گیاه تنظیم می کند. فسفر رشد ریشه و میوه دهی را به عهده دارد و نیتروژن برای فتوسنتز و رشد برگ‌ها ضروری است. دیگر مواد مانند گوگرد نیز بر روی رشد درخت انجیر تاثیر دارد. همچنین فقر آهن در درخت انجیر سفیدی برگ‌ها را به دنبال دارد که باید استفاده از کود درخت انجیر حاوی آهن برای درمان اقدام شود.

برای خرید و مشاهده قیمت انواع نهال انجیر کلیک کنید.

نیتروژن؛ کلروفیل ساز درخت انجیر

نیتروژن بر روی افزایش طول و شاخ و برگ گیاه اثر دارد. به عبارت دیگر زمانی که نهال انجیر درحال رشد است، کود نیتروژن این روند را تسریع می‌ بخشد. از طرف مقابل اگر در سال‌های اول و دوم به نهال انجیر کود نیتروژن زیادی داده شود، درخت در مقابل آفات و بیماری ها مقاومت خود را از دست می‌دهد.

نیتروژن روی سبز نگه داشتن برگ‌های انجیر نیز تاثیر دارد. برگ‌های سبز به معنای کلروفیل بیشتر، فتوسنتز بیشتر، جذب نور خورشید و در نتیجه میوه‌های درشت‌تر و شیرین‌تر است.

نیتروژن در انواع کود

فسفر؛ کمک به ریشه زایی درخت انجیر

فسفر بر روی DNA و RNA اثر می‌گذارد و فرآیند میوه دهی را تسریع می می بخشد. فسفر جزو منابع کمیاب در خاک برای درختان انجیر است. به همین دلیل جزو یکی از مهم‌ترین Nutrients هایی است که باید از طریق کود دهی، به درخت انجیر و ریشه آن رسانده شود.

گوگرد؛ برگ های زرد و بی حال نهال انجیر

کود حاوی گوگرد به سنتز اسیدآمینه‌های خاص کمک می‌کند. آنزیم‌های مورد نیاز درخت انجیر را به ریشه می‌رساند و درخت را در مقابل آفات و بیماری‌ها مقاوم می‌کند.

اگر گوگرد در خاک درخت انجیر کم باشد، برگ‌های انجیر به سمت زرد شدن می‌روند. در نتیجه اولین ماده‌ای که باید در زمان زرد شدن برگ‌ها به خاک داده شود، گوگرد است.

آهن؛ جلوگیری از فقر آهن در درخت انجیر

آهن برای رنگ برگ، تشکیل کلروفیل و مقاومت درخت انجیر در برابر بیماری‌ها لازم است. درخت انجیری که دچار فقر آهن شده باشد، ریشه ضعیفی دارد. حتی ممکن است فقر آهن تا آنجا پیش رود که به پوسیدگی و از بین رفتن ریشه درخت منجر شود. درخت انجیری که کمبود آهن دارد به بیماری لکه‌های نکروتیک دچار می‌شود و رنگ برگ‌ها به سمت سفید شدن به صورت لکه لکه می‌رود.

تاثیر آهن در کود

انواع کودهای مناسب برای درخت انجیر

کودهای درخت انجیر را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:

  1. کودهای آلی: با منشا طبیعی مانند کودهای مرغی، گاوی، گوسفندی و اسبی
  2. کودهای شیمیایی: که دارای مواد مغذی اصلی برای درخت انجیر هستند و در آزمایشگاه تولید می‌شوند.

کودهای آلی یا ارگانیک به دلیل تمایل به انتشار آهسته در خاک، با میکروارگانیسم‌های خاک همسو شده و به تدریج از طریق ریشه درخت جذب می‌شوند. این کودها با تنظیم PH خاک محیط مورد علاقه درخت انجیر را به وجود می‌آورند. کودهای دامی می‌توانند خاک‌های سنگین را پوک کنند و اجازه دهند تا آب از بین آن ها عبور کند.

تعیین بهترین کود برای نهال انجیر

درخت انجیر به خاک‌های اسیدی علاقه بیشتری دارد. به عبارت دیگر نهال انجیر در خاکی با PH پایین تر، بهتر رشد می‌کند.

استفاده از کودهای اسیدی، افزودن گوگرد به خاک و سولفات آمونیوم در نزدیکی ریشه، میوه‌های درشت‌تری را به بار می‌نشاند.

بهترین کود برای نهال انجیر باید دارای NPK که مهم ترین مواد مغذی را به درخت می رساند، باشد. برای رشد بهتر درخت انجیر، زمانی که در حال گسترش شاخه‌ها و برگ زنی است، بهترین کود باید ازت بیشتری داشته باشد. همچنین در مرحله میوه دهی این ترکیبات می‌توانند سه بیست یا سه ده باشند.

بهترین کود درخت انجیر پس از آزمایش خاک و برگ باید تعیین شود. بهتر است در طول مدت برداشت و زمان‌هایی که باغدار در حال رسیدگی است، ظاهر برگ، شاخه‌های نو رس و میوه‌ها به دقت بررسی شود تا در صورت وجود هرگونه تغییرات مانند زرد شدن برگ‌ها، ضعیف شدن شاخه‌ها یا کوچک بودن میوه‌ها با نظر کارشناس اقدام به کوددهی و اصلاح کند.

شیوه های گوناگون کوددهی به این گیاه

کوددهی درخت انجیر به سه روش انجام می‌شود. بسته به نوع کود مورد نیاز درخت، ویژگی‌های ظاهر شده روی آن که نشان دهنده نیاز درخت می باشد، روش‌های مختلفی برای کوددهی انتخاب می‌شود.

  • کوددهی به روش آبیاری
  • کوددهی به روش چالکود
  • کوددهی به روش محلول پاشی

به طور مثال برای کود آهن می‌توان از سه روش غرقابی و قطره‌ای که جزو روش های آبیاری می باشند و روش چالکود استفاده کرد. نوع روش کوددهی آهن به درخت انجیر را پیشگیری از فقر آهن یا درمان فقر آهن تعیین می کند.

برای پیشگیری از فقر آهن باید در طول سال 35 گرم آهن به درخت برسانید. برای درمان مشکل کمبود آهن نیز 50 تا 60 گرم کود آهن به درخت انجیر داده می‌شود.

انواع روش های کوددهی

بررسی زمان های کوددهی به درختان انجیر

زمان استفاده از بهترین کود برای نهال انجیر به نوع کود و نیاز درخت بستگی دارد. به طور کلی درختان انجیر به دو بار کوددهی در سال نیاز دارند. همچنین نوع خاک نیز تعیین کننده زمان کود دهی درخت انجیر خواهد بود.

خاک‌های شنی آب را زهکشی کرده و مواد و املاح را همراه با آب خارج می‌کنند. به همین دلیل درختان انجیری که در خاک‌های شنی رشد کرده‌اند نیاز بیشتری به کوددهی دارند.

ازآنجاکه فصل برداشت میوه این درخت در اواخر تابستان است، از اوایل بهار تا اواسط تابستان می‌توانید برنامه‌ریزی کوددهی به درختان را داشته باشید. در ادامه انواع بهترین کود برای درخت انجیر با توجه به زمان و موقعیت درخت همراه با میزان و روش مصرف آن‌ها آمده است.

کودهای زمستانه درخت انجیر

در زمستان باید از سال سوم کاشت درخت انجیر کوددهی آغاز شود. همچنین کودهای نام برده به روش چالکود در اواسط زمستان به درخت داده می شوند.

  1. کود پلت مرغی هیومیک دار بنیفر به ازای هر اصله درخت به مقدار 500 تا 1500 گرم
  2. کود هیومیک گرانول برای هر اصله نهال بین 200 تا 300 گرم
کودهای زمستانه

کوددهی به درخت انجیر در زمان جوانه زنی تا گلدهی

کوددهی در این مرحله نیز به روش محلول پاشی و آبیاری انجام می‌شود.

  1. کود هیومیک اسید و فولیک اسید باید در هر هکتار 10 تا 20 لیتر مصرف شود. این مقدار برای روش آبیاری است.
  2. کود فروت ست را در هر هکتار 2 تا سه لیتر با روش محلول پاشی به درخت انجیر می‌دهند. این دو کود از زمان شروع جوانه زدن تا متورم شدن آن‌ها و رشد جوانه‌ها مصرف می‌شوند.
  3. کود NPK 20 20 20 + TE بنیفر به ازای هر هکتار در آب آبیاری بین 20 تا 30 کیلوگرم حل شده و آبیاری انجام می‌شود.
  4. نحوه مصرف کود کلات آهن و روی نیز به روش آبیاری بین 20 تا 40 لیتر در هکتار است.
  5. کود کلسیم بور را با روش محلول پاشی به ازای هر هکتار بین 2 تا 3 لیتر استفاده می‌کنند. این سه کود نیز زمانی به درخت انجیر داده می‌شوند که گلدهی تمام شده است و میوه‌ها ارزنی شده‌اند.

کودهای مناسب رشد میوه و درشت شدن

از زمانی که میوه‌ها شروع به رشد کرده تا زمانی که کاملا رسیده شوند، فرصت دارید تا با کمک بهترین کودهای درخت انجیر آن ها را درشت تر، خوشرنگ تر و شیرین تر کنید.

  • کود NPK 10 10 40 + TE و 12 12 36 بنیفر به روش آبیاری استفاده می شوند. برای هر هکتار باید بین 20 تا 30 کیلوگرم کود در آب آبیاری حل شود.
  • کود NPK 12 12 36 + TE بنیفر بین 2 تا 3 کیلوگرم در هکتار به روش آبیاری استفاده می شود.
  • کود میکرو کامل و کود فولامین بنیفر، کود سیلیکات پتاسیم و کود نیترات کلسیم را به روش محلول پاشی اعمال می‌کنند. میزان مصرفی در هر هکتار بین 2 تا 3 لیتر است.
  • کود سولفات منیزیم اگر به روش آبیاری باشد باید در هر هکتار 20 تا 30 کیلوگرم مصرف شود. برای روش محلول پاشی بین 2 تا 3 کیلوگرم به ازای هر هکتار کافی است.

همچنین زمانی که قصد دارید میوه‌های انجیر بهتر و زودتر تغییر رنگ بدهند، از کود کلسیم بور و نیترات کلسیم استفاده کنید. این کود به روش محلول پاشی و بین 2 تا 3 لیتر در هکتار به کار می‌رود.

کوددهی در زمان رشد میوه

5 کود برتر برای درخت انجیر و و فواید آن ها

کودهای حیوانی پوسیده یا هوموس تا حد زیادی نیاز درخت انجیر به NPK را رفع می‌کند. توصیه می‌شود هر 2 الی سه سال یک بار کل باغ با این کودها تقویت شود. دیگر کودهای شیمیایی مناسب برای درخت انجیر در زیر آمده است:

  1. کود سه بیست: مقادیر مناسبی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم دارد. از این کود در مرحله میوه دهی با همین ترکیب یا به صورت سه 10 نیز استفاده می‌شود.
  2. کود آهن RNA F1: تمام مواد مغذی مورد نیاز درخت انجیر را در خود دارد. علاوه بر این، ماندگاری بالایی در خاک دارد و مانند کودهای حیوانی به تدریج توسط ریشه درخت جذب می‌شود. به این ترتیب مدت زیادی درخت انجیر از کوددهی بی‌نیاز خواهد بود.
  3. اسپری‌های کود برگی: اصلاح سریع کمبود مواد غذایی از طریق رساندن مواد به برگ‌ها با اسپری. برگ‌ها مواد مغذی را از طریق روزنه‌های خود به سرعت جذب می‌کنند و آن‌ها را به گل و میوه می‌رسانند.
  4. کودهای نیتروژن دار و کود فروت ست پس از زمان برداشت محصول نیز به کار می‌روند. کود فروت ست را بین دو تا 3 کیلوگرم در هر هکتار به روش محلول پاشی استفاده می‌کنند.

4 نکته طلایی برای نتیجه مطلوب از کوددهی

در کنار استفاده از بهترین کود برای درخت انجیر باید نکاتی را نیز رعایت کنید. در غیر این صورت ممکن است درخت آسیب ببیند.

  1. کودهای نیتروژن دار به پربار شدن درخت کمک می‌کنند. نیتروژن باعث انبوه شدن درخت انجیر می‌شود. از طرف مقابل اگر بیش از حد استفاده شود نیز باعث رویش علف‌های هرز شده و رشد میوه را دچار اختلال می‌کند.
  2. کوددهی زیاد مخصوصا در انتهای تابستان توصیه نمی‌شود. چرا که ممکن است درخت دچار تحریک رویشی شود. این اتفاق یخ زدگی و آسیب سرمایی درخت انجیر مخصوصا در اوایل پاییز را در پی دارد.
  3. اسپری‌های کود برگی را باید اوایل صبح یا اواخر غروب زمانی که خورشید مستقیم به برگ‌ها نمی‌تابد استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است باعث سوختگی برگ‌های انجیر شود.
  4. کوددهی به درختان بالغ با نهال‌های انجیر متفاوت است. برای درختان جوان هر ماه دوز کمی کود دهی با بهترین کودها انجام می شود؛ از طرف مقابل ممکن است درختان بالغ نیاز زیادی به کود دهی نداشته باشند. برای درختان بالغ کود دادن در اواخر زمستان، اواسط بهار و تابستان توصیه می‌شود. درحالی‌که که آخرین کود به نهال‌های انجیر قبل از مرداد باید متوقف شود.

جمع بندی نهایی در خصوص بهترین کود برای درخت انجیر

درخت انجیر، درختی ساده زیست است که در هر شرایط آب و هوایی رشد می‌کند. با این حال برای کسانی که کشت و زرع انجیر کسب و کارشان است و کسانی که می‌خواهند درختان انجیرشان تا مدت‌های طولانی میوه دهد، رعایت نکاتی ضروری است.

بهترین کود برای درخت انجیر جهت رشد و نمو بهتر و میوه دهی پربارتر استفاده می‌شود تا نتیجه مطلوب به دست آید. کود درخت انجیر پس از آزمایش خاک و برگ تجویز می‌شود. با این حال برخی علائم هستند که میزان کمبود مواد مغذی در خاک و بدنه درخت انجیر را نشان می‌دهند.

اگر برای کشت و پرورش درخت انجیر و همچنین خرید نهال انجیر مناسب اقلیم خود نیاز به راهنمایی دارید، با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید تا تیم فروش نهالستان آریا نهال شما را راهنمایی کند.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
2

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “راهنمای جامع بهترین کود برای درخت انجیر+افزایش باردهی و مقاومت”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *