شانکر باکتریایی

بیماری شانکر باکتریایی | برسی علت بروز تا مبارزه کامل با آن

بیماری شانکر باکتریایی چیست ؟ چگونه به وجود می اید و نحوه ی مبارزه با آن

آشنایی با بیماری شانکر باکتریایی و راه های درمان آن یکی از نیاز های اساسی در باغداری های امروزی می باشد،با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در خصوص علت بیمای شانکر باکتریایی،علائم بیماری شانکر باکتریایی و میزان خسارت بیماری شانکر باکتریایی در اختیار شما قرار دهیم.

بیماری شانکر باکتریایی :

بیماری شانکر باکتریایی جوانه ها،شکوفه ها و سرشاخه ها را مورد هدف قرار می دهد، و موجب خشکیدگی آنها می شود. از بین انواع درختان معمولا درختان هسته دار،مرکبات و همچنین گیاهان زینتی و برخی علف ها را مورد حمله قرار می دهد. بیماری شانکر باکتریایی بر روی جوانه ها و شاخه های آلوده و یا سالم زمستان را می گذرانند،بیشترین درصد آلودگی درختان در فصل زمستان و پاییز می باشد.

پیش روی باکتری ها از طریق جوانه ها و یا از محل هرس درختان می باشد و از این نقطه ها به شدت صدمه وارد می کند،همچنین بیماری وارد شاخه ها می شود و فعالیت تغذیه خود را آغاز می کند. شانکر باکتریایی در فصل پاییز  زمانی که درختان برگ ریزان می شوند و آماده خواب زمستانی اند شروع به پیشروی می کند،یعنی هوای سرد در رشد این بیماری موثر است و متوقف نخواهد شد و با شروع فصل گرما فعالیت خود را آغاز می کنند.

شانکر باکتریایی در زمان گرما و تابش نور خورشید بزرگ تر شده و پیش روی خود را آغاز می کنند. رنگ شانکر ها قهوه ای می باشد جالب است بدانید در فصل گرما،درخت شروع به تشکیل پینه می کند و با اینکه گرما اوج فعالیت شانکر ها می باشد اما به دلیل ایجاد پینه رشد آنها متوقف خواهد شد در مقابل شانکر هایی که بافت اطراف آنها را پینه پر نمی کند همچنان فعال باقی می مانند و توسعه پیدا می کنند.

هوای مرطوب در روند رشد و گسترش بیماری شانکر باکتریایی موثر است به طوری که در چنین زمانی،به سرعت باکتری ها در  گل نفوذ می کنند و به شاخه و ها و جوانه ها نیز سرایت می کنند و در نهایت میوه ها را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهند.

شانکر باکتریایی

شانکر باکتریایی

علائم و میزان خسارت بیماری شانکر باکتریایی :

بیماری شانکر باکتریایی یک علائم بسیار بارز دارد و آن هم ایجاد صمغ بر روی شاخه ها ،تنه و میوه های میباشد. قسمت هایی که نسبت به این بیماری آلوده می شوند دچار فرورفتگی شده و صمغ در آنجا تشکیل می شود. شانکر عمده فعالیت خود را در پاییز و زمستان انجام میدهد و علائم در اوایل بهار کاملا مشخص می باشد،قسمتی که آلوده به بیماری شده تولید صمغ می کند و زمانی که فصل بهار آغاز شد و جوانه ها آغاز به رویش کردند صمغ های تولید شده از قسمت های آلوده به بیماری شانکر باکتریایی به سمت بیرون تراوش می کند و روی سطح بیرونی جاری می شود.

قسمت هایی از شاخه که درگیر بیماری شانکر باکتریایی می شود برگ های آن به سمت بالا رفته و در نهایت زودتر از موعد مقرر دچار ریزش می شوند. برگ های آلوده تغییر رنگ داده  و بعد از گذشت چند هفته به طور کامل خشک می شوند،توصیه می شود حتما در ابتدای مشاهده شانکر باکتریایی نسبت به کنترل و مهار آن اقدام کرد،زیرا خسارت ناشی از آن را نمی توان نادیده گرفت.

شما زمانی که قسمتی از پوسته بیرونی درخت را که درگیر بیماری شانکر باکتریایی شده را کمی شکاف دهید متوجه باکتری های موجود در آن خواهید شد. این آلودگی همانطور که اشاره شد صرفا برگ ها و شاخه ها را درگیر نمی کند بلکه،روی میوه ها نیز تاثیر مستقیم دارد و صمغ روی سطح میوه ها نیز ایجاد می شود،اثرات این بیماری در برخی ارقام مانند زردآلو بسیار شدید تر است.  علائم بیماری شانکر باکتریایی در زمان گلدهی نهال بیشتر خود را نشان می دهد،به طوری گل ها بعد از آلوده شدن پژمرده شده و به همان حالت روی درخت باقی می مانند.

روش های کنترل بیماری شانکر باکتریایی :

روش های مختلفی برای مبارزه با بیماری شانکر باکتریایی وجود دارد که باغدار می تواند با اقدام به موقع نسبت به مهار این بیماری اقدام کند،انجام هر کدام از روش ها زمانی موثر واقع خواهد شد که کاملا اصولی و به موقع باشد. و اما روش های کنترل بیماری شانکر باکتریایی:

1.انجام هرس به موقع

این روش یک نوع توصیه است که باغداران باید به آن توجه ویژه داشته باشند،زیرا می توانند از آلوده شدن محصول خود جلوگیری کنند،انجام هرس درختان باغ باید بعد از دوره یخبندان باشد زیرا همانطور که اشاره شد در دوره سرما بیماری فعالیت بیشتری دارد.

در زمان هرس شاخه های آلوده به بیماری شانکر باکتریایی می توان شاخه های خشک شده را سوزاند تا آلودگی به طور کامل از بین برود،همچنین در زمان هرس باید قسمت هرس شده را به خوبی ضدعفونی کرد تا بیماری انتقال پیدا نکند.

2.استفاده از ارقام سالم

این روش را باغدار باید قبل از خرید نهال مورد توجه قرار دهد،یعنی ارقامی را به منظور احداث باغ در نظر بگیرد که علاوه بر سالم بودن نسبت به برخی بیماری ها و آفات مقاوم باشد،در این زمان انتخاب نهالستانی معتبر اهمیت زیادی دارد.

3.رعایت نکات بهداشتی

لازم به ذکر است که رعایت نکات بهداشتی از زمان کاشت تا برداشت محصول اهمیت بسیار زیادی دارد،در زمان هرس درختان و استفاده از قیچی و اره باید حتما از ضدعفونی کننده های مخصوص استفاده نمود تا بیماری و آلودگی انتقال پیدا نکند.planetnatural

4.مبارزه شیمیایی

سمپاشی جهت از بین بردن بیماری شانکر باکتریایی باید در چهار مرحله انجام شود تا تاثیر مثبت داشته باشد مراحل سمپاشی این بیماری به شرح زیر است:

*سم پاشی درختان زمانی که تمام برگ های درختان ریخته باشد.

*سم پاشی قبل از تورم جوانه ها.

*سم پاشی بعد از ریزش گلبرگ های درخت.

*سم پاشی بعد از تشکیل میوه بر روی درخت.

تکرار تعداد دفعات سم پاشی بعد از تشکیل میوه بستگی به اثر سم و میزان درگیری ناشی از بیماری دارد،چنانچه نهال درختان باغ نیاز به سمپاشی مجدد داشته باشند باید بعد از سم پاشی اولیه یعنی بعد از تشکیل میوه باید 15 روز یکبار آن را تکرار کرد تا بیماری کامل از بین برود. به عنوان نکته پایانی باید اشاره کرد در برخی موارد می توان شانکر های روی سطح درخت را تراشید البته این برای زمانی است که بیماری در ابتدای رشد می باشد و با تراش کردن  قابل کنترل می باشد. توجه داشته باشید هر کدام از روش های ذکر شده باید کاملا اصولی انجام گیرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =