نکات مهم انتخاب بهترین کود برای نهال زرشک

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.07.21

رابطه بهترین کود برای درخت زرشک و مقدار نیاز آن

زرشک این جواهر قرمز رنگ که در هر دانه داستانی از طبیعت نهفته است و به ما یادآوری می‌کند که زیبایی و طعم در دل زحمت و مراقبت شکوفا می‌شود. برای اینکه این درخت بتواند به بهترین نحو رشد کند و میوه‌های خوشمزه‌ را به ارمغان آورد، نیازمند توجه ویژه‌ای به شرایط محیطی و تغذیه‌ای است.

در این محتوا از بررسی نیازهای نگهداری این نهال گرفته تا جستجوی بهترین کود برای درخت زرشک که می‌تواند به زندگی آن جان ببخشد خواهیم پرداخت.

در پایان با نتیجه‌گیری کاربردی شما را در انتخاب کود درخت زرشک راهنمایی خواهیم کرد، تا بتوانید از ثمرات شیرین و رنگین این درخت لذت ببرید.

درخت زرشک

برای نگهداری درخت زرشک، باید آن را بشناسیم

شهرستان‌های قائن و بیرجند به‌عنوان قطب‌ زرشک‌کاری در ایران شناخته می‌شوند. دمای زمستانی در قائن به -۲۵ و در بیرجند به -۱۵ درجه سانتی‌گراد می‌رسد؛ در حالی که حداکثر دما در این شهرستان‌ها به ۴۱ و ۴۴ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. با میانگین بارندگی سالانه ۱۸۰ میلی‌متر، این مناطق دارای اقلیم سرد و خشک می باشند.

این نهال در ارتفاعات بالای ۱۵۰۰ متر رشد بهتری از خود نشان می دهد، اما در ارتفاعات کم به دلیل بادهای گرم با مشکلاتی مواجه می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که درختان زرشک در ارتفاعات پایین‌تر در مقایسه با درختان ارتفاعات بالاتر کلروفیل بیشتری دارند، اما این میزان با رسیدگی میوه برای مثال استفاده از بهترین کود برای درخت زرشک به سرعت کاهش می‌یابد.

دوره رشد زرشک حدود ۲۳۰ روز است و دمای ایده‌آل برای گل‌دهی تقریبا ۲۰ درجه سانتی‌گراد می باشد. همچنین وزش بادهای گرم می‌تواند تاثیر منفی بر کیفیت میوه بگذارد.

درختان زرشک به طور معمول از سال چهارم به بار می‌نشینند و ویژگی سال‌آوری دارند؛ به‌طوری‌که ممکن است در سال‌های پیش رو با استفاده از کود درخت زرشک پرمحصول، و در بعضی سال ها به طور ‌کلی بار ندهند.

جهت خرید انواع متنوع نهال زرشک، بر روی لینک خرید نهال نهال زرشک کلیک نمایید.

سازگاری با تنش‌های محیطی در این نهال

زرشک به تنش‌های محیطی نظیر شوری و کم‌آبی مقاوم است، اما با بهترین کود برای درخت زرشک می‌تواند مقاوم‌تر نیز شود. شوری می‌تواند رشد را با کاهش فتوسنتز و جذب nutrients مختل کند. در برخی مناطق خراسان جنوبی، شوری آب به بیش از ۱۱ دسی‌زیمنس بر متر می‌رسد، اما زرشک به‌خوبی در این شرایط رشد می‌کند.

در مورد تنش آبی، نیاز زرشک نسبت به سایر درختان میوه کمتر است و در سال‌های خشک می‌تواند با ۳ تا ۴ نوبت آبیاری، محصولی مناسب تولید کند. حتی این درخت قادر است در شرایط بحرانی با اتکا به ذخایر آب محدود به رشد و تولید ادامه دهد.

درخت زرشک در زمستان‌های سرد رشد خوبی دارد، اما گرمای شدید تابستان و بادهای گرم در زمان گل‌دهی می‌توانند تولید میوه را کاهش دهند. دمای ثبت‌شده تا ۴۱ درجه سانتی‌گراد و -۲۷ درجه در زمستان نشان‌دهنده مقاومت این درخت است.

تنش های محیطی در نهال زرشک

کوددهی زرشک براساس دانش بومی کشاورزان

نهال زرشک به خاک‌های لومی و کمی سبک لومی شنی با زهکشی مناسب و مناطق کوهپایه‌ای علاقه دارد. این گیاه در خاک‌های گچی و آهکی نیز به خوبی رشد می‌کند.

در حال حاضر بسیاری از کشاورزان بر این باورند که زرشک گیاهی کم‌توقع است و این دیدگاه به عنوان مبنای اصلی کوددهی و تغذیه به کار گرفته می‌شود. به‌همین‌دلیل در اکثر باغ های زرشک، تنها از کود دامی و ترکیب نامتعادلی از چند نوع کود شیمیایی استفاده می‌شود.

برای رشد سالم و تولید اقتصادی باید از بهترین کود برای درخت زرشک که دارای نیتروژن و فسفر و عناصر غذایی از جمله پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، آهن، منگنز، مس، روی و بور می باشد استفاده کرد. اگر خاک نتواند این عناصر را به میزان کافی فراهم کند، مجبور به استفاده از کودهای حاوی این عناصر خواهیم بود.

به منظور توجیه اقتصادی تولید زرشک، ضروری است که روش‌های تغذیه این درخت اصلاح و تغییر یابند تا کمیت و کیفیت میوه‌ها افزایش پیدا کند. با این حال مشکل اصلی در  پرورش این است که بر خلاف بسیاری از درختان میوه، پارامترهای کلیدی مانند حد بحرانی عناصر غذایی و مقادیر کمبود، مسمومیت برای زرشک هنوز به درستی مشخص نشده‌اند.

در این شرایط، توصیه‌های عمومی در زمینه مصرف بهترین کود برای درخت زرشک، با در نظر گرفتن ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک‌های منطقه خراسان جنوبی و نیازهای فیزیولوژیکی این درخت می‌تواند به پر کردن این شکاف کمک کند و پاسخگوی نیاز کشاورزان باشد.

مصرف کود آلی در زمین های پرورش زرشک

کود گاوی درسته یکی از محبوب‌ترین کودهای آلی به عنوان بهترین کود برای درخت زرشک شناخته می‌شود. این نوع کود، علاوه‌بر تامین عناصر غذایی ضروری، به بهبود نفوذپذیری و تهویه خاک و همچنین افزایش ظرفیت نگهداری آب کمک شایانی می‌کند.

مطالعات نشان می‌دهند که میزان ماده آلی در اکثر خاک‌های کشت نهال زرشک کمتر از ۰.4 درصد است. در این شرایط توصیه می‌شود که برای هر 1000 متر، حدود ۱۵ تن کود گاوی یا ۱۰ تن کود گوسفندی پوسیده در پایان فصل زمستان استفاده شود.

برای افزایش کارایی این کودها، استفاده از روش‌های چالکود پیشنهاد می‌شود. در روش چالکود، حفره‌هایی به فاصله تقریبی یک متر از تنه درخت و در نواحی سایه‌دار ایجاد می‌شود. کود دامی در این حفره‌ها قرار داده شده و سپس با خاک پوشانده می‌شوند.

مصرف کود آلی

کود نیتروژن‌دار به‌عنوان بهترین کود برای درخت زرشک

درختان زرشک با میوه‌های خوش‌رنگ و معطر خود نیاز به مراقبت‌های ویژه‌ای دارند. یکی از عناصر کلیدی در این مراقبت‌ها، نیتروژن است. غلظت نیتروژن بسته به عوامل مختلفی همچون موقعیت جغرافیایی و روش‌های کشاورزی متفاوت است.

زرد شدن برگ‌های پایینی، ریزش میوه‌ها و کوچک بودن آن ها از نشانه‌های بارز کمبود نیتروژن در خاک است. این علائم باید کشاورزان را به فکر فرو برد تا برای بهبود وضعیت اقدام کنند. برای تامین نیتروژن مورد نیاز زرشک، کود اوره به طور ویژه توصیه می‌شود.

مصرف این کود در سه مرحله بهینه‌سازی شده است:

  • فروردین‌ماه: یک سوم از اوره را هنگام آماده‌سازی خاک سایه‌انداز، در عمق 30 سانتی‌متری با خاک مخلوط کنید. این روش بیشتر در دشت‌ها موثر است. در صورتی که در ارتفاعات، محلول‌پاشی اوره با غلظت 4 در هزار بعد از ریزش گلبرگ‌ها پیشنهاد می‌شود.
  • یک ماه بعد: یک سوم دیگر از اوره را به صورت کود آبیاری استفاده کنید تا گیاه به خوبی تغذیه شود.
  • مهرماه: در این مرحله محلول‌پاشی اوره با غلظت 7.5 در هزار نیز می‌تواند موثر واقع شود.

در ارتفاعات به دلیل سبک بودن بافت خاک و احتمال شستشوی کود، نیترات آمونیوم ممکن است انتخاب بهتری به‌عنوان بهترین کود برای درخت زرشک باشد. همچنین مصرف بیش از حد نیتروژن در بهار ممکن است باعث رشد شاخه‌های فرعی و کاهش اندازه میوه‌ها شود.

کود درخت زرشک حاوی عنصر فسفر

میزان وجود عنصر فسفر در ریشه های نهال زرشک سه درصد می باشد. این عنصر نه‌تنها به پیشرفت قوی شدن ریشه ها کمک می‌کند، بلکه دسترسی به آب و عناصر غذایی را نیز تسهیل می‌سازد.

در هنگام احداث باغ، افزودن نیم تا یک کیلوگرم کود سوپرفسفات تریپل در عمق 40 سانتی‌متری از سطح خاک برای هر نهال زرشک ایده‌آل است. این کار نیاز درخت به فسفر را تا سن باروری تامین می‌کند و در سال‌های بعد، با مصرف منظم کود دامی، نیاز به کوددهی فسفر به حداقل می‌رسد.

اگر به استفاده از کود فسفات دی‌آمونیوم علاقه دارید، به یاد داشته باشید که این کود دارای نیتروژن نیز می باشد. بنابراین برای جلوگیری از اضافه‌بار نیتروژن در خاک، باید مقدار کود اوره را تا 25 درصد کاهش دهید.

کودهای حاوی فسفر

زمان و روش مصرف کودهای فسفاتی

بهترین زمان برای مصرف کودهای فسفاتی، بهمن یا اسفند است. این کودها باید به صورت چال‌کود یا کانال‌کود در عمق مناسب و نزدیک به ریشه قرار گیرند تا از تثبیت و از دسترس خارج شدن فسفر جلوگیری شود. همچنین می‌توان از کودهای فسفری محلول در آب به‌عنوان کود آبیاری یا محلول‌پاشی در خرداد یا تیرماه استفاده کرد.

باید به این نکته مهم توجه کرد که مصرف بیش از حد کودهای فسفری می‌تواند به اختلال در رشد گیاه و کمبود عناصر ریز مغذی مثل روی و مس منجر شود. با رعایت این نکات و استفاده هوشمندانه از کودهای فسفری، می‌توانید بهترین کود برای درخت زرشک را داشته باشید.

اهمیت وجود پتاسیم در بهترین کود برای درخت زرشک

یکی از مهم‌ترین عناصر غذایی برای درختان زرشک، پتاسیم است. غلظت پتاسیم در برگ‌ها باید حداقل 2 درصد باشد. این مقدار نشان‌دهنده وابستگی عمیق زرشک به پتاسیم است و اهمیت آن را در مقایسه با دیگر عناصر غذایی مانند فسفر به وضوح نمایان می‌کند.

پتاسیم نه تنها به رشد و توسعه زرشک کمک می‌کند، بلکه در برابر تنش‌های شوری و کم‌آبی که در خراسان جنوبی شایع است، به عنوان سپر محافظ عمل می‌کند. این عنصر با جلوگیری از جذب سدیم، تجمع آن را در برگ‌ها کاهش می‌دهد و از مسمومیت ناشی از آن جلوگیری می‌کند.

مقدار بهینه پتاسیم در خاک می‌تواند به رنگ‌پذیری میوه زرشک منجر شود. پتاسیم در بهترین کود برای درخت زرشک به افزایش مقاومت درخت در برابر آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند و از تجمع نیترات در میوه جلوگیری می‌نماید. pH میوه زرشک در زمان رسیدگی به طور معمول بین 2.5 تا 3 است که پتاسیم به حفظ این تعادل کمک می‌کند.

مقدار پتاسیم مورد نیاز بستگی به عواملی مانند نوع خاک، میزان ماده آلی و تاریخچه کشت دارد. با توجه به شوری بالای منابع آب و خاک درزمین های کشت زرشک، سولفات پتاسیم به عنوان بهترین گزینه برای تامین پتاسیم شناخته می‌شود.

زمان و نحوه مصرف سولفات پتاسیم

بهترین زمان برای مصرف سولفات پتاسیم، اسفندماه است. این کود می‌تواند به صورت چال‌کود یا هنگام بهم‌زدن خاک در سایه‌انداز درختان استفاده شود. همچنین پس از ریزش کامل گلبرگ‌ها یا در اوایل تشکیل میوه، می‌توان از سولفات پتاسیم محلول همراه با آب آبیاری استفاده کرد.

زمان و نحوه مصرف پتاسیم

سخن پایانی در ارتباط با بهترین کود برای درخت زرشک

درخت زرشک، با زیبایی و طراوت خاص خود، نیازمند مراقبت ویژه‌ای است تا بهترین ثمره را به ارمغان آورد. انتخاب بهترین کود برای درخت زرشک، کلید موفقیت در پرورش آن است. کودهای آلی مانند کمپوست می‌توانند به خاک زندگی ببخشند و مواد مغذی لازم را فراهم کنند. از سوی دیگر کودهای شیمیایی نیز در صورت استفاده صحیح می‌توانند به رشد سریع‌ و باردهی بهتر کمک کنند.

اوایل بهار، زمانی است که درخت زرشک به انرژی بیشتری نیاز دارد. با این کار می‌توانید به رشد جوانه‌ها و شکوفه‌ها کمک کنید. آزمایش خاک نیز ابزاری حیاتی برای شناخت نیازهای خاص درخت است. انتخاب هوشمندانه کود درخت زرشک نه‌تنها به رشد درخت کمک می‌کند، بلکه راهی برای بهبود کیفیت خاک و سلامت محیط زیست نیز به شمار می‌آید.

جهت راهنمایی بیشتر در خصوص رفع سوالات و ابهامات خود و نیز خرید بهترین نهال زرشک متناسب با منطقه خود، می توانید با مشاورین فروش مجموعه آریا نهال در ارتباط باشید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
0

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “نکات مهم انتخاب بهترین کود برای نهال زرشک”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *