کاشت درخت لیمو
راهنمای جامع کاشت درخت لیمو:
لیمو، یکی از میوه های پرخاصیت و سرشار از ویتامین است که مصرف آن برای درمان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها توصیه می شود. این میوه به طور گسترده در مناطق مختلفی از کشور کشت می شود. آشنایی با نحوه کاشت درخت لیمو، می تواند یکی از موضوعات مورد پرسش برای افرادی باشد که قصد کاشت نهال این میوه را دارند.
به همین دلیل در این مقاله تصمیم گرفتیم تا در مورد جزئیات کاشت این درخت مطالب جامع و مفیدی را در اختیار شما بگذاریم؛ با ما همراه باشید.
بیوگرافی درخت لیمو:
پیش از هر چیز لازم است تا مطالبی را در مورد پیدایش و خاستگاه اصلی درخت لیمو عنوان کنیم. لیمو یا Lemon میوه ای از خانواده مرکبات است که خاستگاه اصلی آن کشور هند است. پس از پیدایش این گیاه در هند، کاشت درخت لیمو در بسیاری از نقاط جهان که دارای آب و هوای گرمسیری بودند، اتفاق افتاده. از نظر علمی این درخت از خانواده افراسانان به شمار می رود.
میوه این درخت خواص بسیار زیادی دارد که آن را به یک جزء جدایی ناپذیر از برنامه غذایی ایرانیان تبدیل کرده است. آشنایی با نحوه کاشت نهال لیمو، می تواند به تولید گسترده آن کمک کند.
انواع روش کاشت درخت لیمو:
لیمو را می توان به شیوه های مختلفی کشت کرد. بسته به مکان کاشت و تعداد درختان مورد نیاز، روش کاشت آن نیز تا حدودی متفاوت خواهد بود. اولین روش کاشت لیمو، کاشت بذر گیاه است. هسته این میوه را می توان در گلدان مورد نظر کاشت و با آبیاری و کوددهی منظم، انتظار میوه دهی را از آن داشت.
البته باید در نظر گرفت که این روش بیشتر مناسب درختان خانگی است؛ چرا که باردهی درخت حدود 7 سال زمان می برد. برای احداث باغ لیمو بهتر است از نهال آن یا قلمه زنی استفاده کرد. باردهی درخت در زمان کاشت درخت لیمو، نسبت به کاشت هسته زودتر اتفاق می افتد و احتمال بیماری و تلفات گیاه کمتر خواهد بود.
کاشت لیمو چگونه است؟
- برای کاشت نهال لیمو؛ ابتدا باید خاک مناسب جهت کشت آماده شود.
- معمولا برای کاشت این درخت باید اسیدیته خاک بررسی و چنانچه مقدار آن از حد معینی بیشتر بود از کاشت درخت پرهیز شود.
- پس از آماده کردن بستر مناسب برای کاشت درخت لیمو، باید گودال هایی با عمق حدودی 100 سانتی متر یا کمتر، حفر و خاک مناسب مخلوط شده با کود و ماسه در آن ریخته شود.
- پس از آن می توان نهال را در خاک مستقر کرد؛ همچنین می توان پیش از کاشت نهال، ریشه ها را کمی هرس کرد تا ریشه زایی در آن تحریک شود.
فاصله کاشت لیمو چقدر است؟ نکات لازم در کاشت درخت لیمو:
یکی از نکاتی که در مورد کشت هر درخت باید مورد توجه قرار گیرد، فواصل کاشت مناسب بین درختان است تا ریشه و شاخ و برگ درخت بتوانند بدون مزاحمت رشد کنند. بد نیست بدانید که درختان مرکبات در انواع استاندارد، نیمه کوتوله و کوتوله هستند و بسته به نوع آن ها باید در فواصل مختلف از یکدیگر کاشته شوند.
برای کاشت درخت لیمو استاندارد، معمولا فواصلی در حدود 6 متر از هر طرف بین درختان در نظر گرفته می شود. از آنجایی که درختان مرکبات از جهات مختلف به هم شباهت دارند، این فاصله برای سایر مرکبات از جمله پرتقال و نارنگی نیز مناسب خواهد بود.
فصل مناسب کاشت لیمو چه فصلی است؟
بسته به منطقه مورد نظر می توان در فصول مختلفی از سال برای کاشت درخت لیمو اقدام نمود. به طور مثال در مناطقی که آب و هوای سرد دارند بهتر است نهال لیمو را در اواخر زمستان یا اوایل فصل بهار کشت کرد.
اما در آب و هوای معتدل تر، امکان کاشت لیمو، در اواخر پاییز نیز وجود دارد. با این حال، اگر شرایط آب و هوایی شما گرم است، می توانید درختان گلدانی را در تمام طول سال بکارید.
شاید علاقه مند باشی که نهال گردویی با 300 کیلو باردهی در سال بخری!
اونوقت می تونی فقط با کلیک روی عبارت (خرید نهال گردو) لیست 17 رقم نهال گردوی پربار رو مشاهده و جهت تمایل با تماس تلفنی سفارشت رو ثبت کنی!
آیا کاشت درخت لیمو در باغچه ممکن است؟
اگر قصد کاشت نهال لیمو؛ (Planting lemon seedlings) در باغچه را دارید، باید بدانید که این درخت در صورتی که شرایط مناسب برای کاشت را داشته باشد، یکی از بهترین گزینه ها برای کاشت در باغچه است. با توجه به ارتفاع نه چندان زیاد این درخت، می توان آن را در محیط هایی مثل باغچه نیز کشت کرد.
نکته جالب این که درخت لیمو یکی از معدود درختانی است که حتی در گلدان نیز قابلیت رشد و باردهی دارد. با دانستن شرایط لازم برای رشد و کاشت درخت لیمو، می توانید به راحتی آن را در باغچه یا گلدان کشت کنید.
باغ داری و مراقبت های لازم از آفات و بیماری های درخت لیمو چگونه است؟
یکی از مهمترین دغدغه های باغداران در مورد کاشت نهال لیمو، مراقبت از آن در برابر آفات و بیماری ها است. در این خصوص باید بدانید که شانکر مرکبات، پوسیدگی ریشه و کنه ها شایع ترین آفات و بیماری هایی هستند که درختان لیمو را تحت تأثیر قرار می دهند.
اما خوشبختانه این مشکلات را با محلول های ارگانیک و طبیعی می توان به راحتی درمان کرد. البته باید توجه داشت که پیشگیری از بروز بیماری بعد از کاشت درخت لیمو، بر درمان آن ارجحیت دارد. به همین علت بهتر است بازدیدهای دوره ای از درختان انجام شود تا کوچکترین علائم در مراحل اولیه شناسایی و درمان شوند.
خاک مناسب کاشت درخت لیمو چیست و باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
یکی از مهمترین فاکتورها برای کاشت همه درختان، تهیه خاک و بستر مناسب است. نهال از خاک تغذیه میکند و به همین علت این فاکتور می تواند نقش بسیار تعیین کننده ای در رشد و باردهی درختان داشته باشد. هر درخت بسته به نیاز خود، باید از خاک مناسب تغذیه کند.
در مورد کاشت درخت لیمو (Planting a lemon tree) باید عنوان کرد که این درخت تقریباً با هر نوع خاکی به استثنای خاک رس سنگین سازگار است. خاک ایده آل برای این درخت، خاک لومی شنی غنی و با زهکشی خوب است.
لوم زهکشی شده یا لوم شنی، خاکی است که معمولاً برای باغبانی استفاده می شود؛ زیرا مواد مغذی و رطوبت بیشتری تولید می کند که می تواند به رشد بهتر درخت کمک کند.
نحوه آبیاری نهال و درخت بالغ لیمو چگونه است؟
با توجه به این که لیمو یک میوه پرآب است، به نظر می رسد که آبیاری آن باید منظم و به درستی انجام شود تا محصول از کیفیت بالاتری برخوردار باشد. پس از کاشت درخت لیمو؛ بهتر است آبیاری های منظم به مدت حداقل یکبار در هفته انجام شود.
آبیاری باید به صورت عمقی و با آب کافی صورت پذیرد تا نیاز آبی گیاه به خوبی تامین گردد. در فصول باردهی درختان بهتر است فواصل بین آبیاری ها کمتر شود تا در نهایت محصول برداشت شده، کیفیت بالاتری داشته باشد.
قلمه زدن جهت کاشت درخت لیمو چگونه صورت می گیرد؟
یکی از روش های کاشت نهال لیمو؛ قلمه زدن آن است که به علت باردهی زودتر نسبت روش کاشت بذر، طرفداران بیشتری دارد. درختان لیمو را می توان از بهار تا اوایل تابستان از طریق قلمه زنی پرورش داد. برای این کار بهتر است مراحل زیر را به صورت گام به گام دنبال کنید:
- ابتدا یک قلمه 6 اینچی بدون میوه یا گل را انتخاب کنید و ساقه آن را با زاویه 90 درجه با قیچی های ضد عفونی شده ببرید.
- تمام برگ ها را به جز چهار برگ در نوک آن جدا کرده و ته آن را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید.
- قلمه خود را در گلدانی با زهکشی خوب قرار دهید و آن را گرم و مرطوب نگه دارید.
- مطمئن شوید قلمه شما گرم (20 تا 25 درجه سانتیگراد) و مرطوب است، اما بگذارید سطح آن بین دو آبیاری خشک شود.
- قلمه های لیمو، به نور روشن و پراکنده خورشید نیاز دارند، اما نور مستقیم خورشید می تواند باعث استرس آن ها شود.
نحوه کوددهی بعد کاشت درخت لیمو؛ بهترین کودهای شیمیایی و حیوانی کدامند؟
نیاز تغذیه ای گیاهان به طور عمومی از طریق کوددهی آن ها تامین می شود. چنانچه کوددهی به موقع و به میزان کافی صورت نگیرد، زمینه بیماری و کاهش باردهی در گیاه را فراهم می کند. فسفر، ازت و پتاس سه کود اصلی هستند که به صورت دوره ای باید به درختان لیمو داده شوند.
همچنین بهتر از پس از پایان برداشت محصول، کود دامی پوسیده به درختان داده شود تا بتوانند توان از دست رفته خود را بازیابند. نیاز درختان به صورت دوره ای بررسی و در صورت لزوم کود مناسب برای تغذیه گیاه تهیه شود. نحوه کوددهی پس از کاشت درخت لیمو، به این صورت است که کود را در مسیر آبدهی گیاه دفن کرد تا همراه با آب، حل شده و به ریشه برسد.
شایع ترین بیماری و آفات درخت لیمو چیست؟
لیمو و در واقع همه درختان مرکبات، مستعد ابتلا به تعدادی از آفات و بیماری ها هستند. برخی از شایع ترین بیماری ها پس از کاشت درخت لیمو، در زیر ذکر شده است:
- استخراج کننده برگ مرکبات:
این بیماری به صورت دنباله های نقره ای روی سطح برگ شکل می گیرد.
- فلس های مختلف:
این فلس ها به صورت توده های کوچک قهوه ای، سیاه، سفید یا حتی صورتی ظاهر می شوند. این آفات شیره گیاه را می مکند و به میوه ها و برگ ها آسیب می رسانند و به طور کلی بر سلامت گیاه تأثیر می گذارند.
- کاترپیلار یا پروانه بزرگ مرکبات:
این آفت معمولا به قسمت برگ مرکبات آسیب وارد می کند و آن ها را می خورد.
- مگس میوه:
مگس کوچکی است که با حرکت رفت و برگشت بال هایش هنگام راه رفتن روی میوه قابل تشخیص است. انگل های حاصل از این مگس، میوه درخت را غیرقابل خوردن می کنند.
- شته ها:
شته ها نیز از آفات معمول مرکبات هستند که یک لایه چسبناک روی برگ ها باقی می گذارند و کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار می دهند.
چند نوع هرس داریم و هرس بعد کاشت درخت لیمو چگونه انجام می شود؟
هرس درخت لیمو، معمولا سالانه اتفاق می افتد و زمان آن در فصل بهار است. در صورت نیاز، لازم است تا درختان را هرس نمایید تا شکل درختان لیمو خود را حفظ و به این ترتیب سایر شاخه ها را تقویت کنید.
شاخه های خیلی بلند را قیچی کنید و شاخه هایی را که به سمت تنه درخت رشد می کنند به جای دور کردن از آن جدا نمایید. این فرآیند جریان هوا را بین شاخه ها حفظ می کند و اجازه می دهد نور به مرکز درخت نفوذ کند.
انواع ارقام ایرانی و خارجی جهت کاشت درخت لیمو:
درختان لیمو شامل انواع مختلفی هستند. عامل های تعیین کننده تفاوت آن ها در خصوصیات، منشا و خاستگاه آن و نحوه کاشت لیمو، هستند.
- لیمو لیسبون:
این نوع در زمان بلوغ دارای پوستی صاف و زرد روشن با ضخامت متوسط است. لیسبون آبدار است و بوی بسیار خوبی دارد.
- لیمو اورکا:
درخت لیمو اورکا میوه هایی با گوشت صورتی رنگ دارد. مامیلا یا قسمت نوک میوه اورکا نیز بسیار برجسته است و قسمت داخلی پوست آن ضخیم با رنگ سفید است.
- لیمو مایر:
این لیمو ترکیبی از اورکا و لیسبون است. نوع مایر طعم شیرین دارد و رنگ گوشت آن نارنجی کم رنگ است.
- لیمو سورنتو:
لیمو سورنتو که با نام های لیمونه دی سورنتو یا اووال دی سورنتو نیز شناخته می شود، بومی ایتالیا است و همچنین یکی از گونه های مرکباتی است.
کاشت درخت لیمو؛ در ایران نیز بیشتر روی ارقام مازندرانی، راف لیمون و لیسبون تمرکز دارد. با این حال در چند سال اخیر نمونه های مختلفی از درختان این میوه در ایران کشت می شود.
خواص و ویتامین های لیمو چیست؟
همان طور که در ابتدا گفتیم، لیمو میوه ای پرخاصیت است که مصرف آن برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می شود. در این قسمت به معرفی خواص و مواد مغذی موجود در این میوه خوش طعم خواهیم پرداخت که کاشت درخت لیمو، را توجیه می کند.
همانطور که همه ما می دانیم بیشتر از هر خاصیت دیگری لیمو با ویتامین C شناخته می شود. یک لیموی 58 گرمی می تواند بیش از 30 میلی گرم منبع مورد اعتماد ویتامین C را تامین کند. ویتامین C برای سلامتی ضروری است و کمبود آن می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود.
با کاشت درخت لیمو میوه هایی تولید می کنید که خطر سکته مغزی را تا حد زیادی کاهش می دهد. طبق یک مطالعه که در سال 2012 انجام شد، فلاونوئیدهای موجود در مرکبات می تواند به کاهش خطر سکته مغزی در زنان کمک کند. این میوه همچنین می تواند فشار خون را تا حد زیادی کاهش دهد و خطرات ناشی از افزایش آن را در بدن کم کند.
لیمو و آبلیمو، منبع عالی آنتی اکسیدان ویتامین C هستند که می توانند به پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان کمک کنند. کمک به افزایش جذب آهن در بدن و همچنین پیشگیری از آسم، از دیگر خواص مهم این میوه پرخاصیت محسوب می شوند.
جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت درخت لیمو:
در پایان می توان گفت که کاشت لیمو، در شرایط آب و هوایی مناسب می تواند از نظر اقتصادی بسیار به صرفه باشد. این درخت در مقابل آفات و بیماری ها تا حد زیادی مقاوم است و نیاز به مراقبت زیاد ندارد.
با کاشت نهال لیمو مناسب و مقاوم در برابر بیماری نیز می توان تا حد زیادی بهره وری درختان لیمو را افزایش داد. بهتر است برای مدیریت صحیح باغ، از کمک متخصصین این حوزه و گیاه پزشکان استفاده کرد تا در نهایت بتوان محصول خوبی برداشت کرد.
رعایت هر یک از نکات عنوان شده در این مقاله در هنگام کاشت درخت لیمو، می تواند منجر به بهره وری بهتر محصول شود. در مورد برداشت محصول نیز توجه کنید که قرار گرفتن طولانی مدت در دمای سرد می تواند کیفیت میوه را کاهش دهد؛ بنابراین در نظر داشته باشید که میوه را تا حد امکان روی درخت بگذارید و فقط در صورت نیاز، برداشت کنید.
برای آگاهی بیشتر در پیرامون کاشت درخت لیمو و چگونگی خرید نهال با شماره های نهالستان آریا نهال تماس بگیرید.
شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.
این مطلب را دوست داشتید؟
نفر این مطلب را پسندیدند
سلام عمق مناسب گلدان برای کاشت و داشت درخت لیمو و همچنین پرتقال در گلدان چقدر هستش؟
سلام و عرض ادب
به طور کلی بذر پرتقال و لیمو را در عمق یک تا پنج سانتی متر در خاک گلدان کشت می کنند.
سلام وقتتون به خير
شما نهال ليمو سورنتو براي فروش داريد؟
سلام و عرص ادب
متاسفانه موجود نمی باشد.
سلام.ببخشید من یک نهال لیمو چهار فصل دارم خوب رشد نمیکنه تو سطل بزرگ کاشتم هنوز به زمین انتقال ندادم برگاش جمع میشه وبرگ سر شاخه هاش جمع میشه
سلام و عرض ادب
به دلیل اینکه سطل مکان مناسبی برای کشت گیاه نمی باشد. آن را با احتیاط به داخل گلدان و یا باغچه منتقل کنید و نوردهی و خاک مناسب آن را نیز در نظر بگیرید.
سلام
تقریبا ۴ ماه قبل یک نهال لیمو چهار فصل ۱ متری توی باغ کاشتم، خیلی رشدش زیاد شده، تا حالا هیچ گونه کودی بهش ندادم و هیچ گونه سم پاشی نکردم، و همچنان داره رشد میکنه، یک ماهی میشه گل دهی میکنه ولی و تبدیل به لیمو ریز میشه روز بعد میام میبینم میوه ها یا خشک شدن یا ریختن،
لطفا راهنمایی کنید.
با تشکر
درود بر شما
تنظیم نبودن شرایط و ساعات آبیاری از اصلی ترین دلایل خشک شدن میوه روی درخت است. توصیه می شود شرایط آبیاری و کوددهی خود را تغییر دهید.