مضرات درخت گردو در حیاط | (برسی آسیب های درخت گردو برای انسان)

دسته بندی: جدیدترین مقالات مقالات پرورش درخت گردو
1400.09.01

مقدمه ای بر مضرات درخت گردو برای انسان:

نمی‌توان از اهمیت و تفاوتی که درختان بارده و غیر آن در زندگی روستایی دارند، غافل شد. در ایران نیز درخت گردو اهمیت و جایگاه مهمی در اقتصاد خانوارهای روستایی دارد؛ تا آنجایی که بسیاری به تقدس و مبارکی این میوه اذعان می‌کنند. اما از طرفی این سوال مطرح می‌ شود که آیا پرورش درخت گردوی با قدمت، به صورت انبوه ضرورت دارد یا افراد دیگر بسته به موقعیت زندگی خود می‌توانند نسبت به پرورش آن اقدام نمایند.

از این رو به بررسی مضرات درخت گردو در حیاط، خواهیم پرداخت و به چالش‌های پیش رو اشاره خواهیم نمود. از آنجایی که میوه این درخت، بسیار غنی است و می‌تواند جنبه خود مصرفی داشته باشد، کاشت درخت گردو نیز بسیار مقرون به صرفه به نظر می‌رسد.

برداشت گردو

آشنایی بیشتر با درخت گردو:

بهتر است پیش از پرداختن به مقوله مضرات درخت گردو در حیاط، با این درخت و باردهی آن آشنایی یافت. عموماً این گیاه، از نهال آن پرورش می‌یابد. درختی بزرگ و برگریز خواهد بود که دانه‌های آن به صورت چروکیده دیده می‌شود. در بسیاری از منابع، منشا آن از ایران ذکر شده و به نام (Persian Walnut) در بازارهای بین المللی شناخته می‌شود.

ارزش غذایی بالای آن، محبوبیت استفاده از این محصول را به شدت افزایش می‌دهد. ایرانی‌ها از این خوراکی لذیذ در دسته آجیل بهره می‌برند؛ در نتیجه بسیاری تمایل دارند تا به پرورش آن در حیاط خانه خود اقدام نمایند. البته شاید این گفته معروف که درخت گردو حالت سنگینی دارد و بهتر است زیر این درخت استراحت نشود را نیز شنیده باشید؛ دلیل آن می‌تواند بروز سردرد یا سرگیجه و در مواردی مسمومیت نیز عنوان شود.

مضرات درخت گردو در حیاط:

ممکن است بسیاری با این چالش روبرو شوند که آیا کاشت نهال گردو در محیط خانه، اثرات منفی بر سایر گیاهان دارد یا خیر؟ طبق گفته متخصصان این حوزه، ترکیبی با عنوان ژوگلون، در درختان گردو سیاه تولید می‌شود. از این رو تماس این ترکیب شیمیایی با سایر گیاهان می‌تواند عوارضی چون زرد شدن و پژمردگی برگ‌ها و در مواردی خشک شدن آن‌ها را در پی داشته باشد؛ حتی این ترکیب می‌تواند از طریق ریشه‌های گردو به خاک نفوذ نماید.

غلظت این ماده بسته به فصل‌ها و عمر گیاه می‌تواند متغیر باشد. لازم به توضیح است که تمام گونه‌های نژاد گردو، ژوگلون تولید می‌کنند، البته غلظت آن در گردوی سیاه بیشتر از انواع دیگر گزارش می‌شود. علاوه بر مضرات این ترکیب، عوامل دیگری نظیر رقابت برای نور، عدم دسترسی به آب و مواد مغذی نیز می‌تواند به خشک شدن گیاهان دیگر در اطراف درخت گردو منجر شود.

این درخت با انتشار این علف کش طبیعی، گیاهان کمتری را برای رقابت بر سر نور، آب و مواد معدنی خواهد داشت و رشد بهتری را در محیط تجربه خواهد نمود.

زیر درخت گردو

نکات مهم در کاشت درختان گردو:

برای کاهش مضرات درخت گردو در حیاط خانه خود و پرورش سایر درختان در کنار آن، بهتر است به خط قطره‌ ای گردوی سیاه که سخت ترین حوزه برای پرورش نهال است، دقت شود. درخت گردو بیشترین غلظت ژوگلون را زیر تاج خود متمرکز می‌کند. نکته دیگر پاکسازی سریع برگ ها، ساقه‌ها و گردوهای افتاده بر روی زمین است. این مواد نیز حاوی این ترکیب شیمیایی خواهند بود.

به یاد داشته باشید ژوگلون می‌تواند تا سال‌ها در چوب مرده درخت گردو نیز به حیات خود ادامه دهد. برخی گونه‌های مقاوم به ژوگلون را شناسایی نموده و در کنار این درخت بکارید. لازم است تا به فضای مورد نیاز برای رشد درخت گردو توجه شود. در غیر این صورت دستیابی به نور برای سایر گونه‌های گیاهی به سختی همراه خواهد شد.

گرچه رشد این گیاه می‌تواند پرورش سایر گیاهان را با اختلال روبرو نماید اما این درخت مزایای بسیاری از جمله سایه فراوان، مقاومت در برابر خشکی و آفات را نیز به همراه خواهد داشت. البته قبل از کاشت باید به اکوسیستم محیط، برای به حداقل رساندن مضرات درخت گردو در حیاط، اطلاع یافت.

محصولات مناسب کاشت در کنار درختان گردو:

جای بسی امیدواری است که همه گونه‌ های گیاهی نسبت به ژوگلون حساسیت نداشته و برخی نژادها به راحتی با درخت گردو سازگاری می‌یابند. گرچه مضرات درخت گردو در حیاط خانه؛ در هنگام کاشت رویت شده است اما در صورت وجود فضای خالی در کنار درخت گردو می‌ توان نسبت به کاشت بیشتر درختان از جمله:

  • انگورها،
  • درختچه‌ها،
  • گیاهان یک ساله یا چند ساله،
  • خربزه،
  • ذرت،
  • گل های زینتی
  • پیاز،
  • هویج
  • کدو،
  • لوبیا،
  • و چغندر اقدام نمود.

از جمله سایر این موارد می‌توان به افرا قندی، چنار، گیلاس سیاه، بلوط قرمز و سنجد آمریکایی اشاره کرد. تحمل این گیاهان در برابر سم تولیدی درخت گردو بسیار زیاد عنوان می‌شود. سایر گیاهان زینتی نظیر گل بنفش، کاج موگو، نیلوفر و… نیز در برابر آن مقاومت خوبی از خود بروز می‌دهند. گل‌هایی نظیر پامچال، شمعدانی همیشه بهار و نیز بسیاری گل‌های دیگر نیز با آن سازگاری بسیاری دارند.

مسمومیت گیاهان با این سم غیر قابل بازگشت خواهد بود. براساس تحقیقات صورت گرفته این سم، به بسته شدن راه تنفسی گیاه منجر شده و باعث از بین رفتن آن می‌شود؛ از این رو لازم است تا قبل از کاشت گیاهان به میزان مقاومت آن‌ها در برابر این ماده توجه گردد.

معرفی گیاهان ناسازگار با گردو:

برای آنکه مضرات درخت گردو در حیاط، به حداقل برسد، بهتر است از گیاهی استفاده شود که بیشترین میزان سازگاری را با آن داشته باشد.

  1. گوجه فرنگی،
  2. کاهو،
  3. کلم،
  4. سیب زمینی،
  5. فلفل،
  6. بوته‌های سبزی
  7. بادمجان،
  8. و توت فرنگی، مناسب کاشت در کنار این درخت نیستند.

مارچوبه، برخی گونه‌ های گل داوودی، ادریسی، نیلوفرها، یونجه، نرگس، گل صد تومانی و ریواس، هم چنین درختان توسکا اروپایی، توس سفید، صنوبر نروژی یا درختچه یاس بنفش نیز با این گونه گیاهی ناسازگار خواهند بود و دوامی ندارند.

چنانچه مایل به کاشت سبزی در نزدیکی باغ گردوی خود هستید، باید به مضرات درخت گردو در حیاط، نیز آگاهی کسب نمایید و از کاشت گیاه در کنار درختان بزرگ آن خودداری نمایید. چرا که بالاترین میزان غلظت ژوگلون در خط چکه درختان جای گرفته است و منطقه سمی هر درخت بالغ می‌تواند تا شعاع 50 فوتی آن را بالغ شود. از این رو لازم است تا از کاشت سایر گیاهان حساس به این سم در این منطقه خودداری شود.

لازم به توضیح است که با کمپوست برگ‌ های گردو و قرار دادن آن در معرض آب، باکتری و هوا، این ماده تجزیه می‌شود و اثر آن در بازه دو تا چهار هفته کاهش خواهد یافت. کمپوست تراشه‌ های چوب گردو به مدت شش ماه، امکان استفاده از آن را برای گیاهانی که به این ماده نیز حساس هستند، ایمن خواهد نمود.

مضرات درخت گردو برای انسان:

گرچه درخت گردو مزایای بسیاری دارد، اما رعایت برخی نکات در رابطه با این گیاه به سلامتی افراد نیز کمک خواهد نمود. این درخت دارای خاصیت دگرستیزی است؛ بدان معنا که رشد و رویش سایر گیاهان در اطراف خود را برنمی‌تابد. این رفتار فقط به گیاهان دیگر معطوف نمی‌شود بلکه انسان‌ها را نیز هدف قرار می‌دهد. گرچه بسیاری از باغداران بر این باورند که از جمله مضرات درخت گردو در حیاط، یا باغ، ایجاد احساس خفگی و تنگی نفس است، این مشکلات به صورت علمی نیز ثابت شده است.

وجود ماده شیمیایی ژوگلون در درخت گردو اثرات سمی به همراه دارد که روند تنفس در فرد را با اختلال مواجه می‌نماید. تنفس آن برای افراد، حالت تهوع، سرگیجه و در موارد شدیدتر مسمومیت را به همراه خواهد داشت. انتشار مقادیر زیاد آن در درختان بزرگتر و بالغ‌ تر بیشتر روی می‌دهد. حتی خوابیدن طولانی مدت در زیر سایه آن می‌تواند در صورت مسمومیت‌های شدید به مرگ نیز منجر شود.

نتیجه گیری و جمع بندی مضرات درخت گردو در حیاط:

گرچه درخت گردو اهمیت بسیاری در باغداری میان ایرانیان دارد، باید از مضرات درخت گردو در حیاط؛ نیز اطلاع یافت. سایه بسیار، مغز خوشمزه و پرخاصیت آن، پرورش این گیاه را به امری محبوب تبدیل نموده است. اگر از آن دسته افرادی هستید که در محیط خانه خود به پرورش این نهال اقدام نموده اید، توصیه می‌شود تا اقدامات خود مبنی بر کاهش مضرات آن و نحوه کاشت و مراقبت از سایر گیاهان را با دیگران نیز به اشتراک گذارید. این امر به افزایش میزان باروری و رشد سایر گیاهان در کنار درخت گردو منجر خواهد شد.

منابع مقاله مضرات درخت گردو برای انسان:

  1. https://www.extension.iastate.edu/news/2005/jul/070701.htm
  2. https://www.provenwinners.com/learn/landscaping/curse-black-walnut
  3. https://drnahal.ir
جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
37

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1403.08.04 کرم اله عبدی

    من ۸ درخت گردو در حیات دارم با عمر ۲۲سال هنوز مشکلی برام ایجاد نکرده فقط رشد گیاهان اطرافش خیلی کند شده

    • 1403.08.09 admin-ariyanahal

      با سلام
      بسیار عالی، این اتفاق به دلیل تغذیه ریشه درخت گردو از خاک است و اجازه رشد عالی را به دیگر گیاهان نمیدهد.