نکات طلایی پرورش تا کاشت درخت گردو

دسته بندی: جدیدترین مقالات مقالات پرورش درخت گردو
1402.04.30

خاستگاه درخت گردو را نمی‌توان به طور دقیق تعیین کرد. ارمغانی که طبیعت به انسان‌ها هدیه می‌کند، نمی‌تواند زادگاهی دقیق و روشن داشته باشد؛ اما آنچه بارز و مشخص است، این است که درختان گردو از مناطق کوهستانی جنوب غربی آسیا یا به طور واضح‌تر، از کوه‌های هیمالیا یا فلات ایران به تمام نقاط دنیا گسترش یافته اند.

این نهال گردو شگفت‌انگیز با چوبی سخت و مقاوم و میوه‌ای بسیار ارزشمند، در صنایع غذایی و بهداشتی به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. تاریخ انسان با درختان گردو پیوندی عمیق داشته و مطالعات باستان‌شناسی نشان می‌دهد که این گیاه، از هزاره‌های دور تا امروز، مورد توجه و علاقه بشریت قرار داشته است. در این مطلب قصد داریم هر آنچه درباره کاشت درخت گردو لازم است را در اختیار شما قرار دهیم تا به شما در بهره‌برداری هر چه موثرتر از این گیاه کمک کرده باشیم.

تبارنامه درخت گردو

گردو، گیاهی از راسته راش سانان و تیره‌ی گردوییان است. نام علمی این گیاه Juglans است و چندین رقم مختلف از آن وجود دارد. مطالعات زمین‌شناسی نشان می‌دهد که این گیاه از جنوب غرب آسیا به نقاط دیگر جهان گسترش یافته است و نخستین مردمانی که به کاشت آن علاقه نشان داده‌اند، مردم فلات ایران بوده‌اند.

در زمانی که انسان هنوز قادر به طبخ غذا نبود و از مغز، برگ و ساقه گیاهان مختلف تغذیه می‌کرد، مغز گردو یکی از بهترین منابع غذایی برای انسان بود که هم طعمی خوش و هم خواصی شگفت‌انگیز داشت. با این حال، رویش این گیاه در مناطق گرمسیری چالش‌هایی را برای انسان اولیه ایجاد می‌کرد. پس از یکجانشینی و آغاز انقلاب کشاورزی، کشت و پرورش درخت گردو (walnut tree) در سطح گسترده‌تری انجام شد.

در ایران باستان، به گردو جوز یا گیوز (Gyoz) نیز گفته می‌شد. این واژه‌ها هنوز هم در ترکی آذربایجانی و ترکی استانبولی استفاده می‌شوند. طب سنتی از زمان‌های باستان تا به امروز، مغز و پوست میوه درخت گردو را به عنوان یکی از پرکاربردترین گیاهان طبی دسته‌بندی کرده و خواص گردو در درمان بیماری‌های مختلف داخلی و پوستی استفاده می‌شود.

به همین دلیل، بشر از زمان‌های قدیم شروع به کاشت و پرورش درخت گردو کرد و این گیاه ارزشمند به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. در حال حاضر، تنها جنگل طبیعی گردو در جهان در کشور قرقیزستان قرار دارد و سایر جنگل‌های گردو که از شرق چین تا غرب آمریکا در سراسر جهان وجود دارند، همگی نتیجه‌ی دسترسی بشر به آنها هستند.

قدیمی ترین درخت گردو

قدیمی ترین درخت گردو

پرورش درختان گردو در ایران

درخت گردو یک درخت بزرگ و تنومند است و عمر طولانی دارد. در گوشه و کنار ایران، رد پای جنگل‌ها و باغ‌های باستانی گردو را می‌توان یافت. قدیمی‌ترین گردوی زنده و سبز در ایران، در نزدیکی فیروزکوه قرار داردو حدود ۱۴۰۰ سال از عمر آن می‌گذرد! با این حال، می‌توان عمر مفید این درخت را به آسانی ۸۰ سال تخمین زد.

در صورتی که معیار ما بر اساس باردهی اقتصادی نباشد، درختان گردو به آسانی می‌تواند تا ۲۰۰ سال سبز بمانند. همچنین، چوب قوی و با کیفیت درخت گردو به دلیل استفاده در صنایع چوبی، بسیار ارزشمند است. بنابراین، پس از پایان عمر اقتصادی درخت و جایگزین کردن آن با درختان جوان، چوب این درخت به فروش می‌رسد.

اکنون، ایران یکی از کشورهای پیشرو در پرورش گردو در جهان است. از نظر مساحت زیر کشت، ایران در رتبه دوم جهان قرار دارد. با این حال، به دلیل بهره‌وری کمتر و کاشت غیرمهندسی، از نظر تولید پس از چین و آمریکا، در رتبه سوم قرار دارد.

با این وجود، ایران به عنوان کشوری که مهد پرورش گردو بوده و امروزه نیز مرغوب‌ترین گردوها را تولید می‌کند، در جهان شناخته می‌شود. درخت گردوی ایرانی با نام علمی Juglans regia یکی از بهترین و مرغوب‌ترین گردوهای جهان است و چندین رقم مختلف از آن وجود دارد. در سال‌های اخیر، به دلیل خلاقیت باغ‌داران و پیوندهای موثری که شکل گرفته است، باردهی گردو در ایران به مراتب افزایش یافته است.

پتانسیل بالای ایران از نظر اقلیمی و همچنین زیرساخت‌های بالقوه‌ای که در دسترس است، می‌تواند فرصت‌های اقتصادی بی‌نظیری را ایجاد کند. این شرایط به باغ‌داران، زمین‌داران و علاقه‌مندان به کشاورزی این امکان را می‌دهد که با کاشت درختان گردو، به تولید، اشتغال و رشد و توسعه اقتصاد کمک کنند و درآمد قابل توجهی را به دست آورند.

پرورش درختان گردو

پرورش درختان گردو

خاک مناسب برای کاشت درخت گردو

خاک مورد استفاده برای کاشت درختان گردو باید دارای خاصیت نفوذپذیری و هواگریزی مناسب باشد و pH  آن بین 6 تا 7.5 باشد. بنابراین، قبل از کاشت نهال گردو، زمین را آماده کنید و با استفاده از ابزارهای مربوطه، حداقل نیم متر از خاک را بکنید. در صورت تهیه گودال کاشت نهال، این کار الزامی است؛ اما برای تهیه خاک سطحی، تصمیم با شماست. در هر صورت، خاک را برای نفوذپذیری و جذب هوا مناسب کنید. حتی شما می‌توانید خاک زمین را با کود آلی حیوانی ترکیب کنید.

نکته دیگر در مورد خاک مناسب برای کاشت درخت گردو این است که، خاک نباید حاوی مقدار زیادی نمک یا آهک باشد. این دو عنصر ممکن است خاک را برای کاشت گردو نامناسب کنند. همچنین، خاک مناطقی که آب زیرزمینی زیادی دارند، برای کاشت درختان گردو بسیار مناسب می‌باشند.

انتخاب رقم مناسب نهال گردو

یکی از نکات مهم در کاشت درخت گردو، انتخاب رقم مناسب و اقتصادی است. نهال گردو باید با توجه به هدف شما از ایجاد باغ گردو و شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب شود. به عنوان مثال، گردوی چندلر یکی از رقم‌های اقتصادی و با بازده بالا است که برای مناطق سرد و نیمه کوهستانی مناسب است. از طرفی، گردوی تویسرکان یکی از گردوهای مرغوب و معروف در جهان است که از نظر کیفیت و چربی مغزش شهرت دارد.

بعضی از گردوها پوست کاغذی دارند و برای فروش به صورت خام مناسب هستند، در حالی که برخی دیگر با پوست چوبی ضخیم، برای صنایع غذایی و بهداشتی مناسب هستند. بنابراین، انتخاب رقم درخت گردو باید با توجه به بازار هدف، شرایط آب و هوایی، سرمایه و امکانات موجود تعیین شود.

میوه درخت گردو

ویژگی‌های اقلیمی مناسب برای کاشت درخت گردو

زمان کاشت نهال گردو

بهترین زمان برای کاشت گردو در ایران پاییز است، زیرا این درخت، به دمای حدود 15-25 درجه سانتی‌گراد نیاز دارد و این دما باید در طول حدود 2 هفته ابتدایی پس از کاشت حفظ شود.

نحوه آبیاری درخت نهال گردو

در سال اول کاشت، بهتر است هر ده روز الی 2 هفته یکبار، مقداری آب به پای درخت داده شود. مقدار آبیاری نباید زیاد باشد و بهتر است از آبی با میزان نمک ناچیز استفاده شود.

نور مورد نیاز درختان گردو

درخت گردو به نور زیادی برای رشد نیاز دارد. بنابراین، برای کاشت این درخت بخش‌هایی از باغ باید انتخاب شوند که نور خورشید به طور کامل به آن‌ها بتابد. نور کافی همچنین باعث جلوگیری از بروز برخی آفات در این درخت می‌شود.

فاصله کاشت درخت گردو

کاشت نهال گردو، باید در فاصله مناسب حدود 7 متر الی 10 متر در طول و عرض انجام گیرد تا در سنین بالاتر، چتر درختان، مانع از رسیدن نور به درخت‌های مجاور نشود.

شرایط آب و هوایی مورد نیاز برای کاشت گردو

درخت گردو تحمل سرمای بالایی دارد و بیشترین چالش کشاورزان درباره این درخت، مربوط به گرما است. بنابراین، بهتر است درختان گردو را در مناطق سرد و کوهستانی کاشت کرد، زیرا، این درخت تحمل سرمای تا منفی 28 درجه را دارد و این سرمای زمستانی می‌تواند به باردهی بیشتر درخت در فصل تابستان کمک کند.

کود درخت گردو

کود درخت گردو

کود مناسب برای درختان گردو

درخت گردو، یک درخت اقتصادی است که باردهی بسیار زیادی در طول سال‌های متوالی خواهد داشت و با رعایت نکات کاشت و نگهداری، می‌توان برای یک قرن، از آن انتظار محصول داشت. یکی از اصول اساسی برای نگهداری از هر درخت میوه، استفاده مناسب و به موقع از کود است.

ارائه کود کافی و مناسب به درخت، مانند تغذیه برای آن عمل می‌کند و تغذیه مناسب یکی از عوامل مهم برای طول عمر و باردهی درختان گردو است. این درخت در مقایسه با سایر درختان میوه‌ به کودهای حاوی ازت و فسفر بیشتری نیاز دارد.

بنابراین، برای کوددهی نهال گردو، می‌توانید از کودهای آلی زیر استفاده کنید:

  • کود حیوانی
  • کود گوگردی
  • کمپوست
  • کود سبز
کاشت درخت گردو

کاشت درخت گردو

آفات درخت گردو

درختان گردو از جمله درختان آفت‌پذیر و حساس در برابر بیماری‌ها هستند. بنابراین، برای مقابله با آفات و بیماری‌های مختلف این درخت، باید اطلاعات کافی در اختیار داشته باشید. در ادامه، برخی از بیماری‌های رایج این درخت را معرفی می‌کنیم و نحوه مبارزه با آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

کرم ریشه گردو (Juglans regia curculio)

این کرم در زمستان، به صورت لاروی در زیر خاک زندگی می‌کند و در بهار به شکل حشره کامل به بیرون می‌آید و روی گیاه زندگی می‌کند. لارو کرم ریشه برای تغذیه به ریشه‌های درخت گردو حمله می‌کند و برگ‌های شاخه‌ها را به شکل بریدگی‌های نامنظم خشک و زرد می‌کند.

برای مبارزه با کرم ریشه درخت گردو، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  1. روش‌های شیمیایی: استفاده از آفتکش‌ها مانند کلرپیریفوس، فنتیون، لمبدا، دیازینون، کرباریل و غیره
  2. روش‌های مکانیکی: تپیدن (ضربه زدن با دستگاه) به شاخه‌های درختان گردو
  3. روش‌های بیولوژیکی: افزایش حضور پرنده‌ها در محیط کاشت، زیرا پرنده‌ها می‌توانند کرم ریشه را مورد تغذیه قرار داده و در کاهش آسیب‌های ناشی از این کرم مؤثر باشند.
آفت کرم مغزخوار گردو (Cydia pomonella)

کرم مغزخوار یکی از مهم‌ترین آفات گردو است. لارو این حشره برای تغذیه به میوه‌های درخت گردو حمله کرده و منجر به شکسته شدن، گندیدن و خراب شدن آن‌ها می‌شود.

برای کنترل کرم مغزخوار در درختان گردو، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • استفاده از پوشش‌های محافظ مانند پارچه‌های نایلون یا شبکه‌های محافظ برای جلوگیری از ورود کرم مغزخوار به میوه‌ها.
  • استفاده از کنه‌های مفید مانند Euseius spp که به عنوان آفتکش طبیعی علیه کرم مغزخوار عمل می‌کنند.
  • استفاده از کودهای پوسته میوه‌های سفید به عنوان جاذب عطر میوه، می‌تواند به کاهش آسیب‌های کرم مغزخوار کمک کند.

کنه گالی گردو (Eriophyes tristriatus)

این نوع کنه معمولاً بر روی برگ‌های درخت گردو دیده می‌شود و به صورت نقاط کمرنگی بر روی برگ شکل می‌گیرد که پس از مدتی برجسته شده و در نهایت منجر به سوختگی برگ یا به اصطلاح گالی شدن آن می‌شود.

سمپاشی به موقع و استاندارد بر روی برگ‌های درختان گردو می‌تواند تا حدودی شما را از شر این آفت دور نگه دارد. اما به یاد داشته باشید که این کنه بیشتر بر روی شاخه‌های بالایی درخت دیده می‌شود؛ بنابراین، سم پاشی خود را با دقت و بر روی تمام قسمت‌های درخت انجام دهید.

کنه گالی درخت گردو

کنه گالی درخت گردو

سوسک گردوخوار (Curculio nucum)

سوسک گردوخوار حشره‌ای است که با تغذیه از برگ‌ها و میوه‌های درخت گردو، باعث تغییر رنگ و ساییدگی برگ‌ها و ریزش میوه‌ها می‌شود. برای مبارزه با سوسک گردوخوار، از سموم آفت کش بازدارنده رشد سوسک استفاده می‌شود.

کرم جگری یا کرم خراط درخت گردو (Goat Moth)

کرم جگری، کرم خراط یا کرم نجار، نام حشره‌ای به رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری است که اندازه آن با بال‌های باز نهایتاً به ۸۰ میلی‌متر می‌رسد. این آفت معمولاً در آب و هوای متعدل و مرطوب دیده می‌شود و به شاخه‌های جوان درختانی مانند سیب، گلابی، به و بسیاری از درختان فاقد میوه و جنگلی حمله می‌کند. درختان سیب بیشترین آسیب را دریافت می‌کنند و درخت گردوی مناطق معتدل و مرطوب نیز از گزند این حشره در امان نیست.

رژیم غذایی این آفت شامل چوب درختان زنده و جوان است. کرم خراط از پوست، کامبیوم و چوب درخت میزبان تغذیه می‌کند. جالب آنکه این آفت، درخت میزبان خود را از بین ضعیف‌ترین‌ها انتخاب می‌کند و باعث ضعف بیشتر درخت می‌شود و در نهایت با حمله سایر حشرات چوب‌خوار، منجر به نابودی کامل درخت می‌شود. بنابراین، بهترین راه برای پیشگیری از نفوذ این حشره به باغ، تقویت و قوی نگهداشتن درختان از طریق کوددهی و آبیاری مناسب است.

کرم خراط گردو

کرم خراط گردو

آفت پروانه فری گردو (Zeuzera pyrina)

این آفت به شکل لارو در دل درخت گردو لانه می‌کند و حشره‌ای کوچک به رنگ قهوه‌ای روشن است و از برگ درختان تغذیه می‌کند. پس از شفیره شدن در فصول گرم، به رنگ سفید و خاکستری در می‌آید.

برای مبارزه با آفت پروانه فری در درختان گردو، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • استفاده از دشمنان طبیعی: از مورچه‌های شکاری که تخم‌های آفت را می‌خورند، به عنوان دشمنان طبیعی آفت استفاده کنید.
  • رعایت اصول نگهداری درخت: هرس و سوزاندن شاخه‌های خشک و آلوده به آفت، می‌تواند از رشد و تکثیر آفت جلوگیری کند و درخت را از آفت پروانه فری دور نگه دارد.
  • روش مکانیکی: در مواردی که تعداد درخت گردوی آلوده محدود است، می‌توان از روش مکانیکی استفاده کرد. با فرو کردن مفتولی به داخل سوراخ‌های ورودی، لاروهای آفت را در همان سنین ابتدایی از بین ببرید. این کار باید در زمستان که لارو هنوز کوچک و غیرفعال است، انجام شود. در فصل بهار که لارو شروع به تغذیه از چوب و برگ درخت می‌کند و فرآیند شفیره شدن آغاز می‌شود، روش مکانیکی جوابگو نخواهد بود. بنابراین، مهم است که اقدامات مبارزه را در زمان مناسب انجام دهید.
آفات درخت گردو

آفات درخت گردو

بهترین ارقام وارداتی درخت گردو در ایران

ایران اقلیم‌های گسترده‌ای را برای کاشت انواع ارقام گردوی گرمسیری و سردسیری دارد. به همین دلیل، در زمینه مساحت کشت گردو، جایگاه دوم جهان را به خود اختصاص داده است. البته، این نشان می‌دهد که برای کاشت و ایجاد باغات گردو، پتانسیل بسیار بیشتری در ایران وجود دارد. تنها کاری که باید انجام دهیم، شناخت بهترین ارقام گردوی مناسب اقلیم خودمان است و با توجه به امکانات و اهداف خود، بهترین گزینه را انتخاب نماییم. در اینجا قصد داریم بهترین ارقام وارداتی گردو در ایران را به شما معرفی کنیم:

معرفی درخت گردوی چندلر

نهال گردوی چندلر، از جمله محبوب‌ترین و معروف‌ترین ارقام گردو در ایران است که از آمریکا به ایران وارد شده است. با توجه به بازدهی بسیار بالا، میوه دهی فراوان و طول عمر اقتصادی بالا، این رقم گردو مورد توجه بسیاری از باغ‌داران ایرانی قرار می‌گیرد.

میوه درخت گردوی چندلر پوستی کاغذی و نازک دارد و مغز آن درشت و سفید است. این رقم گردو برای مناطقی با ارتفاع بالای 800 متر تا حداکثر 1500 متر مناسب است و برای به دست آوردن بهترین نتیجه، به آب و هوای سرد کوهستانی و کوهپایه‌ای نیاز دارد.

گردوی چندلر تحمل سرمای بالایی دارد ولی تحمل گرمای آن، چندان زیاد نیست. بنابراین، برای مناطقی که تابستان‌های سخت و زمستان‌های نسبتاً ملایم دارند، مناسب نمی‌باشد. درخت گردوی چندلر، به عنوان یکی از محبوب‌ترین نهال‌های گردویی، در سال‌های اخیر تقاضای بسیار زیادی داشته است.

مشخصات نهال گردوی فرنور پیوندی

اگر قصد ایجاد باغ گردو در مناطق مرتفع و کوهستانی را دارید و زمین شما در ارتفاعی حدود 1200 تا 2300 متر از سطح دریا قرار دارد، کاشت نهال گردوی فرنور مناسبتر از گردوی چندلر است. گردوی فرنور از فرانسه وارد ایران شده است و اخیراً به شدت مورد استقبال قرار گرفته است.

این درخت گردو باردهی بسیار مناسبی دارد و تحمل سرمایی آن بسیار زیاد است. همچنین، از میان ارقام مختلف، این رقم گردو، مقاومت بالایی در برابر آفات و بیماری‌ها از خود نشان می‌دهد. به همین دلیل، باغ‌داران مناطق سرد و کوهستانی به خرید نهال گردوی فرنور علاقه‌مند هستند.

نهال گردوی فرنور

نهال گردوی فرنور

آشنایی با درخت گردوی لارا

گردوی لارا از آمریکا به ایران وارد شده و بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. این رقم گردو برای مناطق گرم و معتدل مناسب است. شکوفه‌های  این درخت در ابتدای بهار ظاهر می‌شوند. با این حال، اگر در مناطق کوهستانی یا کوهپایه‌ای کاشته شود، ممکن است در برابر یخبندان بهاری آسیب ببیند و باروری آن تحت تأثیر قرار گیرد.

گردوی لارا باردهی بسیار مناسبی دارد و نیازی به کاشت رقم گرده افشان ندارد. با این حال، باید توجه داشت که این نوع گردو مقاومت کمتری در برابر باکتریوز دارد، بنابراین در صورت کاشت این نهال گردو در مناطق مرطوب، باید مراقب باکتریوز شدن برگ‌های این درخت نیز بود.

معرفی گردوی فرانکت

یکی از ارقام وارداتی گردو که در ایران بسیار مورد استقبال قرار گرفته است، گردوی فرانکت است. این درخت گردو اغلب به عنوان رقم گرده افشان برای گردوهای دیگر استفاده می‌شود و از آمریکا به ایران آمده است. رقم گرده افشان به گردویی گفته می‌شود که به دلیل گرده افشانی زیاد، می‌تواند درختان اطراف خود را بهتر بارور کند.

ایجاد باغی از گردوی فرانکت نیز می‌تواند بهره‌وری اقتصادی خوبی داشته باشد. این درخت گردو برای ارتفاعات 500 تا 1500 متری از سطح دریا مناسب است و به دلیل دیرگل بودن، مقاومت خوبی در برابر یخبندان‌های بهاری دارد.

مشخصات درخت گردو ژنوتیپ برتر آریا

گردوی ژنوتیپ یکی از ارقام گردوی اصلاح شده است که توسط مهندسی ژنتیک به وجود آمده است. این گردوی اصلاح شده ویژگی‌های خاصی را که برخی ارقام دیگر گردو به صورت مجزا دارند، یکجا از خود نشان می‌دهد.

در زیر به برخی از این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم:

  • این گردو دارای تحمل سرمایی بالا است و قادر به رشد در شرایط سرد و نیمه سرد می‌باشد.
  • رشد طولی و قطری درخت گردوی ژنوتیپ به صورت متناسب و مستقیم است،
  • گردوی اصلاح شده دارای باردهی بسیار بالا است، به این معنی که توانایی تولید میوه‌های فراوان را دارد.
  • میوه این گردو دارای پوست کاغذی و مغز سنگین و چرب است. مغز آن به رنگ شیری روشن و با طعم خوبی است.

این ویژگی‌ها باعث شده است که درخت گردوی ژنوتیپ به عنوان یک گزینه مناسب برای باغ‌داران باشد. این گردو در مناطق معتدل و گرمسیری قابل کشت است.

نهال گردوی پدرو

گردوی پدرو نیز یکی دیگر از ارقام محبوب گردو در ایران است که از آمریکا وارد شده است. یکی از ویژگی‌های جالب این رقم گردو این است که رشد طولی آن نسبتاً کمتر است و به همین دلیل، می‌توان تعداد بیشتری از درختان را در مساحت کمتری کاشت. این امر برای افرادی که زمین با مساحت محدودی دارند و می‌خواهند تعداد زیادی درخت گردو را در باغ خود کاشت کنند، بسیار مهم است.

گردوی پدرو در مناطق سرد کوهپایه‌ها رشد می‌کند و به عنوان درختی دیر گل محسوب می‌شود، بنابراین یخبندان بهاری تأثیر زیادی بر روی شکوفه‌های آن ندارد. میوه گردوی پدرو تقریباً درشت، خوش مغز و دارای پوست کاغذی است. در این رقم گردو، نسبت پوست گردو به مغز آن حدودًا 70% از جرم گردو را تشکیل می‌دهد.

نهال گردوی پدرو

نهال گردوی پدرو

گردوی کانادایی

گردوی کانادایی همانطور که از نامش پیداست، تحفه‌ ای از کشور کانادا است و مناسب اقلیم‌هایی است که همانند زادگاه این نهال گردو، سرد و کوهستانی باشند. این درخت گردو، دیرگل است و مقاومت سرمایی بالایی دارد. ویژگی بارز گردوی کانادایی این است که از سال دوم کاشت، باردهی خود را آغاز می‌کند.

البته سن آغاز باردهی اقتصادی این درخت 8 سال است؛ اما پس از رسیدن به این سن، باردهی بسیار شگفت‌انگیزی خواهد داشت گردوی کانادایی در زمره گردوهایی با پوست کاغذی و مغزی درشت و روشن به شمار می‌آید.

درخت گردوی شیلی

گردوی شیلی یکی دیگر از ارقام وارداتی گردو در ایران است که از کشور شیلی به ایران و سایر نقاط دنیا و منتقل شده است. این رقم گردو، از حیث باردهی و درشتی مغز، یکی از بهترین گردوهای جهان به شمار می‌آید. نسبت وزن پوست چوبین میوه این درخت به مغز آن 80% است و این یعنی گردوی شیلی گردویی با پوست نازک و خوش مغز است.

مغز این گردو به رنگ کهربایی روشن است و پوسته چوبین نازک آن سطحی نسبتاً صاف دارد. گردوی شیلی در زمره درختان گردو دیرگل محسوب می‌شود. از این رو، این درخت برای کاشت در مناطق کوهستانی و کوهپایه‌ای با زمستان‌های سخت و بهارهای دارای یخبندان، مناسب خواهد بود.

ارقام گردوی ایرانی

ارقام گردوی ایرانی

معروف‌ترین ارقام درخت گردوی ایرانی

ایران به عنوان یکی از نخستین کشورهای میزبان گردو در جهان، ارقام با کیفیت و معروفی دارد که می‌توانند برای کاشت نیز بهترین گزینه به شمار بیایند. همچنین ارقام گردوهای ایرانی به خوبی می‌توانند به عنوان پایه درخت گردو، برای پیوند با ارقامی که پیش از این به آن‌ها اشاره کردیم، استفاده شوند.

درختان گردوی ایرانی تنوع بسیاری دارند و بعضاً گردوهای هر شهر را به عنوان ارقام مربوط به آنجا می‌شناسند. در ادامه قصد داریم برخی از ارقام گردوی ایرانی که در شهرهای مختلف کاشته می‌شوند و بعضاً از شهرت جهانی بسیار خوبی هم برخوردار هستند را به شما معرفی کنیم:

درخت گردو تویسرکان

یکی از معروف‌ترین شهرهای جهان از نظر گردوخیز بودن، شهر تویسرکان واقع در همدان است. گردویی که در این منطقه رشد می‌کند، به گردوی تویسرکان یا گردوی همدانی معروف است. گردوی تویسرکان، گردویی با مغز پر روغن و لذیذ است که هم در سراسر ایران و هم در کشورهای دیگر به عنوان گردویی مرغوب شناخته می‌شود و طرفداران بسیاری دارد.

همچنین این درخت گردو از نظر باردهی، طول عمر اقتصادی و نگهداری نیز یکی از بهترین گزینه‌ها برای ایجاد باغ گردو است. نهال گردوی تویسرکان، رشد طولی زیادی به حدود 18 متر دارد و چتر این درخت نیز چتری بزرگ است.از این رو، هنگام کاشت گردوی تویسرکان باید به فاصله درختان از یکدیگر توجه کنید تا در زمان بلوغ، درختان مانع از رسیدن نور به یکدیگر نشوند.

معمولاً فاصله طولی و عرضی بین درختان گردوی تویسرکان به‌جای 7 متر، 10 متر در نظر گرفته می‌شود. بنابراین، برای کسانی که در مساحتی اندک در پی کاشت تعداد زیادی درخت گردو باشند، شاید تویسرکان گزینه ایده‌آلی به شمار نیاید.

درخت گردوی تخم مرغی

گردوی تخم مرغی یکی از ارقام گردو است که نام خود را از شکل میوه خود وام گرفته و فرمی کاملاً بیضی شکل دارد. این گردو مغزی ریز به رنگ شیری روشن دارد و در زمره گردوهای زودگل قرار می‌گیرد. بنابراین می‌توان انتظار داشت که این درخت گردو در مناطق گرمسیری بازدهی بهتری داشته باشد.

نهال گردوی تخم مرغی رشد طولی بسیار سریعی دارد و در زمانی کوتاه به سن باردهی می‌رسد. همچنین اگر شرایط نگهداری از این درخت مناسب باشد، تا سنین بالا نیز به باردهی ادامه خواهد داد. بسیاری از باغ‌داران مناطق غیر کوهستانی این رقم گردو را به خاطر طول عمر اقتصادی بالا و باردهی زیاد آن انتخاب می‌کنند.

درخت گردوی تخم مرغی

درخت گردوی تخم مرغی

درخت گردوی اسرائیلی

رقمی که در میان مردم عامه تحت عنوان گردوی اسرائیلی یا گردوی فلسطینی شناخته می‌شود، در حقیقت نژادی از گردو است که در جهان به عنوان گردوی ایرانی شناخته شده و خاستگاه آن را فلات ایران می‌دانند. این گردو، فرمی بیضی شکل دارد و مغز آن در ابعاد متوسط اما بسیار پر چربی است. به همین خاطر از این گردو هم در صنایع غذایی و هم در صنایع بهداشتی به وفور استفاده می‌شود.

از نظر آب و هوایی، درخت گردوی اسرائیلی، دیرگل است و مقاومت گردوهای چندلر و فرنور را ندارد. به همین دلیل، این درخت، در دشت‌های کوهپایه‌ای بهترین بازدهی را خواهد داشت.

نهال گردوی خوشه‌ای

گردوی خوشه‌ای به اصطلاح یک رقم خاص از گردو نیست، بلکه به ارقام مختلفی از گردوها گفته می‌شود که باردهی آن‌ها به صورت خوشه‌ای و دسته‌ای است. اگر قصد خرید درخت گردوی خوشه‌ای را داشته باشید، احتمالاً به شما دو نوع اصلی گردوی خوشه‌ای گرمسیری و سردسیری معرفی خواهد شد. با توجه به اقلیم منطقه خود، باید تصمیم بگیرید کدام نوع گردوی خوشه‌ای برای شما مناسب است.

همچنین باید به خاطر داشته باشید که کوددهی گردوهای خوشه‌ای کمی متفاوت از دیگر ارقام است و این نوع درخت گردو برای باردهی حداکثری نیاز به کودهای حاوی فسفات در مقادیر بالاتر دارد.

نهال گردوی دماوند

در فهرست ارقام محبوب گردوی ایرانی، گردوی دماوند نیز جایگاه خوبی دارد. این درخت گردو به عنوان یکی از ارقام با بازدهی بالا برای شمال استان تهران و البرز محسوب می‌شود و در تمام مناطق جنوبی رشته کوه البرز باردهی عالی دارد.

این گردو مغزی درشت به رنگ قهوه‌ای روشن دارد که میزان روغن آن نیز مطلوب است. با توجه به باردهی بالا در این رقم (3 تن در هکتار)، گردوی دماوند برای بسیاری از باغداران مناطق شمال و مرکز ایران، یکی از بهترین انتخاب‌ها است. با این حال، باید توجه داشت که گردوی دماوند در برابر بیماری بلایت مقاومت زیادی ندارد، بنابراین در فهرست نکات نگهداری آن، مراقبت از باغ در برابر این بیماری نیز ذکر می‌شود.

درخت گردوی دماوند

درخت گردوی دماوند

درخت گردوی مراغه

گردوی مراغه یکی از ارقام ایرانی است که در کشورهای دیگر نیز به طور گسترده کشت می‌شود. علاوه بر این، میوه و مغز این گردو به سایر کشورها نیز صادر می‌شود. گردوی مراغه برای اقلیم‌های کوهستانی و کوهپایه‌ای مناسب است و میوه‌ای درشت با پوست کاغذی و پر روغن دارد. باردهی این گردو در مناطق سردسیری به شرط مراقبت و کوددهی مناسب، مطلوب و اقتصادی است.

گردوی سجنو

گردوی سجنو یکی دیگر از ارقام گردوی ایرانی است. این گردو توانایی تحمل سرما را دارد و مرتفع‌ترین و سردترین باغ‌های گردوی ایران از این رقم استفاده می‌کنند. درخت گردوی سجنو حتی در ارتفاعاتی که درختان دیگری بار نمی‌دهند، باردهی اقتصادی دارد. بنابراین، اگر قصد دارید در باغی مرتفع و اقلیمی سرد گردو بکارید، می‌توانید روی گردوی سجنو حساب کنید.

پیوند درخت گردو

پیوند درخت گردو

پیوند درخت گردو و کاشت گردوی پیوندی

هدف از پیوند درختان، ترکیب ویژگی‌های دو یا چند رقم مختلف می‌باشد. در این فرآیند، شاخه‌ای از یک درخت به عنوان پیوندک بر روی شاخه‌ای از یک درخت ریشه در خاک، به عنوان پایه قرار می‌گیرد. به این ترتیب، حاصل این پیوند درختی خواهد بود که تلفیقی از ویژگی‌های رقم پایه و پیوندک را با خود دارد.

به عنوان مثال، می‌توانید یک رقم پر بار را بر روی پایه یک رقم مقاوم در برابر سرما پیوند بزنید تا درخت حاصل، تلفیقی از هر دو ویژگی را با خود داشته باشد. عمل پیوند درخت گردو، فرآیندی است که باید با دانش، تخصص و تجربه انجام شود و در صورت عدم رعایت نکات مربوطه، این پیوند موفقیت آمیز نخواهد بود.
به طور کلی، روش‌های مختلفی برای پیوند درختان گردو وجود دارد که هر یک از آن‌ها در شرایط خاصی استفاده می‌شود و ویژگی‌های خاص خود را دارند. در ادامه به برخی از روش‌های پیوند اشاره می‌کنیم:

  • پیوند T یا پیوند شکمی
  • پیوند اسکنه
  • پیوند وصله‌ای
  • پیوند امگا
  • پسوند اسکنه علفی

هر یک از این روش‌ها،، شیوه و ویژگی‌های خاص خود را به همراه دارند. در زیر به نکات مهمی که باید در پیوند زدن درخت گردو رعایت شوند، اشاره می‌کنیم:

  1. انتخاب هوشمندانه رقم پیوندک و رقم پایه
  2. در نظر گرفتن اقلیم آب و هوایی
  3. رعایت نگهداری درست و اصولی در مدت ۲ هفته پس از پیوند
  4. آبیاری به موقع و مطابق با نیازهای گیاه
  5. رعایت سایر نکات مربوط به تغذیه، حفاظت در برابر آفات و بیماری‌ها، و کنترل علف‌های هرز

با رعایت این نکات، می‌توانید راندمان و موفقیت در فرآیند پیوند را بالا ببرید.

باردهی درختان گردوی پیوندی

باردهی درختان گردوی پیوندی

تأثیر پیوند درختان گردو بر روی باردهی

تاثیر پیوند گردو بر روی باردهی به شرح زیر است:

  • کاهش سن باردهی: پیوند یک شاخه یک ساله از گردوی قدیمی بر روی پایه تازه پرورش یافته، می‌تواند سن باردهی درخت را کاهش دهد. باردهی اقتصادی درخت گردو معمولاً پس از ۶ الی ۸ سال رخ می‌دهد. اما در صورت انجام پیوند اصولی، درخت می‌تواند از سال سوم به باردهی اقتصادی برسد. این امر برای کشاورزان و باغدارانی که به دنبال سود و جبران هزینه‌ها هستند، بسیار مفید است.
  • باردهی بیشتر: با استفاده از پیوند درخت گردو، می‌توانید ارقامی از گردو با باردهی بیشتر را بر روی پایه‌هایی که در آن منطقه به خوبی رشد می‌کنند، پیوند بزنید. این کار باعث می‌شود درختان مقاومت بیشتری در برابر تغییرات آب و هوایی داشته باشند. همچنین در صورت پیوند گردو، باردهی 2 تا 6 برابر افزایش می‌یابد و منجر به افزایش بهره‌وری باغ می‌گردد.

به عنوان مثال، درخت گردوی چندلر در سال پنجم ممکن است 15 کیلوگرم بار بدهد. اما با پیوند اصولی و استفاده از پایه‌های سازگار، می‌توان در سال چهارم به باردهی حداقل 90 کیلوگرم رسید. بنابراین، پیوند گردو تاثیر قابل توجهی بر باردهی درختان دارد و می‌تواند از نظر اقتصادی بسیار سودمند باشد.

پیوند درختان گردو

پیوند درختان گردو

رقم گرده‌افشان درخت گردو

در فصل بهار، شکوفه‌های درختان گردو به دو شکل مختلف دیده می‌شوند:

  1. شکوفه‌هایی که شبیه خوشه هستند: این شکوفه‌ها به صورت جمعی و متراکم روی شاخه‌ها ظاهر می‌شوند.
  2. شکوفه‌هایی که گرد و برجسته هستند: این شکوفه‌ها دارای گلبرگ‌های کوچک سفید هستند و به صورت تاجی شکل و برجسته می‌باشند.

علت این تفاوت آن است که گردو، یکی از درختان نر و ماده است و شکوفه‌های نر با گرده‌افشانی باعث بارور شدن شکوفه‌های ماده می‌شوند. از این رو، هرچه گرده‌های شکوفه‌های نر بیشتر باشد، گرده‌افشانی بیشتر و باروری درخت نیز بیشتر خواهد بود. به همین سبب در باغ‌های گردو، بسته به رقم گردوی کاشته شده، در میان هر ۱۰ الی ۱۵ درخت گردو، یک رقم گرده‌افشان (رقمی از گردو با گرده‌افشانی بالا) کاشته می‌شود تا افزایش گرده‌افشانی در فضا باعث افزایش باروری باغ گردد.

نکات مهم برای انتخاب رقم گرده افشان درخت

برای انتخاب بهترین درخت گردوی گرده‌افشان و موفقیت در افزایش باردهی، به موارد زیر توجه نمایید:

  • زمان گل‌دهی: انتخاب ارقامی که زمان گل‌دهی آن با ارقام گردوی موجود در باغ شما مشابه است، می‌تواند منجر به همزمانی گل‌دهی و جوانه‌زنی شود.
  • سازگاری اقلیمی: رقم گرده‌افشان باید با شرایط اقلیمی محیط شما کاملاً سازگار باشد. در نظر داشته باشید که مقاومت در برابر سرما، تناسب با ارتفاع کاشت، وضعیت گرمسیری و سردسیری درخت گردو و سایر عوامل اقلیمی، نقش مهمی در عملکرد گرده‌افشانی دارند. انتخاب رقمی که با شرایط آب و هوایی منطقه شما سازگاری بیشتری داشته باشد، موجب موفقیت بیشتر در رشد و تولید می‌شود.
  • فاصله مناسب: فاصله کاشت سایر درختان با درخت گرده‌افشان را کم نکنید. درخت گردو نیازمند نور آفتاب بسیار است و کاشت درختان گردو با فاصله کم، باعث محدود شدن نور و آسیب به درختان می‌شود. بنابراین، حتماً فاصله مناسب حدود 7 تا 10 متر در طول و عرض را رعایت کنید تا درختان مجاور از نور محروم نشوند.
رقم گرده افشان

رقم گرده افشان گردو

نتیجه‌گیری نهایی در رابطه با درختان گردو

درخت گردو، یکی از درختان بومی منطقه و یکی از بهترین گزینه‌های اقتصادی برای کاشت در ایران است. هزاران سال است که اجداد ما به کاشت و پرورش این درخت در مناطق کوهستانی ایران مشغول هستند و امروزه نیز ایران سومین کشور تولید کننده گردو در جهان به شمار می‌آید. به همین دلیل، احداث باغ گردو و کسب سود اقتصادی قابل توجه از این طریق، پتانسیل بسیاری دارد.

امروزه، استفاده از روش‌های پرورش بذری و قلمه و… برای ایجاد باغ گردو، دیگر جوابگو نیست و بهترین روش برای این کار، خرید درخت گردوی پیوندی است. نهال گردو، اگر به صورت اصولی پیوند شده و با اقلیم و شرایط زمین شما نیز سازگار باشد، می‌تواند بازدهی باغ شما را تا 6 برابر افزایش دهد. به عبارتی دیگر، با خرید نهال پیوندی می‌توانید زحمت و هزینه‌ی یکسان، سود شش برابری به دست آورید.

بنابراین، اگر قصد ایجاد باغ درخت گردو را دارید، بهترین و هوشمندانه‌ترین انتخاب را انجام داده و سعی کنید بهترین گردوی پیوندی را خریداری کنید. با این تصمیم، یک بار برای همیشه از سود بالا و بازدهی بهتر باغ گردو خود بهره‌مند خواهید شد. در صورتی که قصد خرید این نهال را دارید، می‌توانید به صفحه خرید نهال گردو در این سایت مراجعه نموده و نسبت به خرید اقذام نمایید. همچنین، در صورت نیاز به مشاوره می‌توانید با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کنید.

منبع مقاله درخت گردو:

https://en.wikipedia.org/wiki/Walnut

https://www.thespruce.com/walnut-tree-species-3269725

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
23

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “نکات طلایی پرورش تا کاشت درخت گردو”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *