آشنایی با کاشت درخت کیوی:

در سال 1354 برای اولین بار میوه کیوی وارد کشور ما ایران شد و از آن زمان به بعد باغداران از کاشت این نهال استقبال کردند. مهمترین دلیل این استقبال، به صرفه بودن کاشت درخت کیوی، از نظر اقتصادی بود. این میوه قابلیت نگهداری در انبار برای مدت زمان سه تا چهار ماه را داشته و همچنین با حفظ رطوبت و کنترل دمای مناسب، امکان انبار کردن آن برای 9 ماه نیز وجود دارد.

آشنایی با کاشت درخت کیوی

بیوگرافی درخت کیوی:

میوه کیوی بر روی درخت هایی کوچک که در اصطلاح به آن ها درختچه می گویند، رشد می کند. زادگاه اصلی میوه پر خاصیت کیوی  به کشور چین برمی گردد. در ابتدای پیدایش و کاشت، این درخت بیشتر در مناطقی از شمال چین رشد می کرد. با گذشت زمان کشت کیوی به استان های جنوبی کشور چین نیز رسید.

یکی از مهمترین شاخصه های این درخت، وجود گل نر و ماده به صورت مجزا در درخت است. به این معنا که گل های نر در یک درختچه و گل های ماده در درختچه ای دیگر می رویند؛ به همین جهت باغداران برای رسیدن به محصولی مطلوب، برای کاشت درخت کیوی در باغ خود چند رقم را با هم انتخاب می کنند.

ریشه های این درخت بسیار قوی بوده و از ضخامت قابل توجهی برخوردار هستند. در اصطلاح به ریشه های این درختچه، ریشه گوشتی می گویند. از دیگر نکات مهم در ارتباط با درختچه کیوی، نحوه محصول دهی آن است. شما نمی توانید از این درختچه انتظار باردهی بسیار خوب در هر سال را داشته باشید. به این دلیل که اگر این درخت تنها در یک سال قابلیت باردهی تولید محصول در حجم بسیار بالا را دارد.

در صورتی که یک سال درختچه کیوی باردهی خوبی داشته باشد، در سال های بعد میزان باردهی کاهش پیدا خواهد کرد.

شاید علاقه مند باشی که نهال گردویی با 300 کیلو باردهی در سال بخری!

اونوقت می تونی فقط با کلیک روی عبارت (خرید نهال گردو) لیست 17 رقم نهال گردوی پربار رو مشاهده و جهت تمایل با تماس تلفنی سفارشت رو ثبت کنی!

کاشت درخت کیوی چگونه است؟

رایج ترین روش برای کاشت کیوی، کشت به صورت بذری است. برای این منظور انتخاب نوع بذر برای کاشت اهمیت بسیاری دارد. به این ترتیب پیش از کاشت نوع کیوی مورد نظر خود را انتخاب کنید. هر کدام از انواع کیوی کیفیت منحصربه فردی داشته و به آب و هوای متفاوتی برای رشد نیاز دارند.

بذر این میوه در واقع همان دانه های سیاه رنگی هستند که شما پس از برش دادن کیوی آن ها را مشاهده می کنید. برای کشت بذری ابتدا باید این دانه های سیاه رنگ را از میوه جدا کرده و درون یک پارچه یا دستمال خیس قرار دهید؛ بذرها برای رشد به محیطی گرم احتیاج دارند.

به این ترتیب پارچه حاوی دانه های سیاه را درون ظرف یا محفظه ای قرار داده و درب آن را بسته و در محیطی گرم جای دهید.

شاید این سؤال پیش بیاید که چرا باید بذرها را درون پارچه ای خیس قرار دهیم. در این مرحله رطوبت مهمترین اصل در رشد بذر بوده و تا زمان جوانه زدن دانه ها نیز این رطوبت باید حفظ شود. در مرحله بعد که بذرها جوانه زدند، شما باید محیطی با دمای بین 1 تا 28 درجه سانتی گراد را برای قرار دادن بذر درون خاک انتخاب کنید.

در واقع در این مرحله شما می توانید بذرها را به همراه پارچه مرطوب درون خاک باغچه یا گلدان قرار دهید.

فاصله کاشت درخت کیوی چقدر است؟

بهترین فاصله کاشت نهال کیوی، نسبت 4 در 4 یا 5 در 5 است. البته این امکان نیز وجود دارد که نهال ها را به فاصله 4 متری از یکدیگر در ردیف هایی با فاصله 5 متری کاشته و پرورش دهید.

نکات لازم در کاشت کیوی:

نکته مهم در کاشت درخت کیوی، حساسیت آن نسبت به دمای پایین است. از آنجا که این نهال در برابر سرما آسیب پذیر بوده شما می توانید در سال های اولیه رشد درخت آن را در محیطی گرم در فضایی بسته نگهداری کنید. پس از یک الی دو سال امکان منتقل کردن نهال به فضای آزاد وجود دارد.

از دیگر نکات مهمی که هنگام کاشت کیوی، باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید، روند رشد شاخه های این درخت است. شاخه های این درختچه در مسیر رشد به یک نیروی کمکی مانند یک چوب یا داربست احتیاج دارند تا به عنوان راهنما از آن استفاده کرده و بالا بروند.

نکات کاشت نهال کیوی

فصل مناسب کاشت درخت کیوی چه زمانی است؟

بهترین زمان و فصل مناسب برای کاشت نهال کیوی، اوایل پاییز در ماه مهر و اواخر تابستان در ماه شهریور است. همان طور که اشاره کردیم هر کدام از انواع کیوی باید در شرایط آب و هوایی متفاوتی کشت شوند. با این حال بهترین موقعیت آب و هوایی برای رشد این میوه، مناطق معتدل یا سردسیر است. این درختچه قابلیت کشت و رشد در مناطق گرمسیری را ندارد.

خاک مناسب برای کاشت درخت کیوی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

خاک های شنی، بهترین نوع خاک برای کاشت نهال کیوی، هستند. توجه داشته باشید که خاک های شنی باید دارای هوموس کافی باشند. هوموس یا بقایای باقی مانده از موجودات زنده خاک، در رشد بهینه درختانی همچون کیوی، نقش مؤثری دارد. به همین جهت خاک شنی که برای کاشت درخت کیوی، انتخاب می کنید باید دارای هوموس فراوانی باشد.

در صورتی که خاک شنی دارای هوموس را برای کاشت کیوی، انتخاب نکردید، می توانید مخلوط کودهای دامی پوسیده و ماسه بادی را جایگزین گیاخاک یا هوموس کنید. نکته مهم در ترکیب کود دامی و ماسه بادی، نسبت یکسان مقدار آن ها با یکدیگر است؛ این نسبت باید پنجاه به پنجاه باشد.

از دیگر نکات مهم در ارتباط با خاک مناسب برای کاشت درخت کیوی، زهکشی خاک است که باید به خوبی انجام شود. همچنین رطوبت کافی و اسیدی بودن خاک نیز باید در نظر گرفته شود. میزان اسیدیته یا PH خاک برای گیاه کیوی  باید بین 6 تا 6.5 باشد.

نحوه آبیاری نهال و درخت بالغ کیوی چگونه است؟

این درختچه برای رشد بهتر به آبیاری زیادی احتیاج دارد؛ البته نه بدین معنا که آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن ریشه ها و از بین رفتن نهال شود. بهترین روش آبیاری برای این درختچه روش های قطره ای و میکرو جت و همچنین آبیاری متداول است.

همان طور که اشاره کردیم خاک مناسب جهت کاشت درخت کیوی، باید مرطوب باشد. به همین جهت آبیاری مناسب به منظور حفظ رطوبت خاک اهمیت بسیاری دارد.

این نهال از استقامت کمی در برابر خشک برخوردار بوده و آبیاری منظم و کافی در رشد و پرورش آن نقش مؤثری دارد. بسیاری از باغداران با مشکل نفوذ آب به عمق خاک مواجه هستند. از آنجا که آبیاری مناسب در کاشت کیوی، امر مهمی تلقی می شود، فراهم کردن شرایط لازم برای رسیدن آب به عمق خاک اهمیت زیادی دارد.

کاشت درخت کیوی با قلمه زدن چگونه صورت می پذیرد؟

انتخاب قلمه مناسب برای رسیدن به نتیجه ای مطلوب در تکثیر این نهال، از مواردی است که باید همواره آن را در نظر داشته باشیم. باغداران حرفه ای معمولا قلمه را از شاخه هایی انتخاب می کنند که حدود یک سال عمر دارند. بهترین ابعاد برای انتخاب قلمه، طول 1 تا 15 سانتی متر و قطر 1 تا 7 سانتی متر است. البته امکان جدا کردن قلمه تا طول 2 سانتی متر نیز وجود دارد.

هنگام جدا کردن قلمه از شاخه از ابزاری استفاده کنید که هنگام برش زدن به قلمه آسیب وارد نشود. اگر قصد تکثیر این نهال را دارید، نیمه دوم ماه های دی و بهمن، بهترین زمان برای انجام قلمه زنی محسوب می شود.

پس از جدا کردن قلمه و آماده کردن برای کاشت، آن را درون خاکی شامل مخلوطی از پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت قرار دهید. با حفظ رطوبت خاک، ریشه قلمه ها پس از مدت زمانی برابر با 6 تا 8 هفته رشد کرده و آماده انتقال به خاک گلدان می شوند.

توجه داشته باشید که برای محافظت از گیاه در برابر سرما باید قلمه ها را در محیطی گرم مانند گلخانه نگهداری کنیم.

تا زمانی که ارتفاع نهال به اندازه استاندارد زمان کاشت درخت کیوی فرا نرسیده است و امکان انتقال آن از گلخانه وجود ندارد. بهترین شاخص برای این منظور، رسیدن نهال به ارتفاعی بین 110 تا 120 سانتی متر است.

نحوه کوددهی درخت کیوی؛ بهترین کودهای شیمیایی و حیوانی کدامند؟

ازت یکی از مهمترین عناصر برای رشد بهینه و کاشت درخت کیوی، است. در صورتی که در کوددهی از ازت به میزان کافی استفاده نشود، رشد نهال شما با کاهش قابل توجهی روبرو می شود. همچنین پتاسیم، نیتروژن، منگنز، منیزیم و سولفات روی نیز از دیگر مواردی هستند که به هنگام کوددهی باید به آن ها توجه داشته باشیم.

کمبود پتاسیم در خاک مناسب برای کاشت کیوی، بر روی کیفیت محصول و میزان باردهی درخت تأثیرگذار خواهد بود. شما می توانید کوددهی نهال را هر پانزده روز یک بار در بازه زمانی بین فروردین و شهریور ماه همراه با آبیاری انجام دهید.

کوددهی برای پرورش پر ثمر درخت کیوی

بعد از کاشت درخت کیوی شاهد چه بیماری ها و آفاتی هستیم؟

یکی از رایج ترین آفات نهال کیوی، یک نوع قارچ است که با عنوان کیک خاکستری شناخته می شود. وجود این آفت بر روی کیفیت محصول تأثیرگذار بوده و منجر به پوسیده شدن میوه می شود. نوع دیگری از قارچ نیز وجود دارد که به ریشه های درخت حمله کرده و آن ها را در معرض آسیب قرار می دهد.

برای جلوگیری از آسیب های ناشی از قارچ ریشه می توانیم عواملی مانند رطوبت کافی، زهکشی مناسب و حاصلخیزی خاک را در نظر داشته باشیم.

نوعی بیماری باکتریایی نیز در گروه بیماری های مربوط به درخت کیوی وجود دارد که باعث ایجاد لکه های قهوه ای رنگ بر روی گلبرگ ها می شود. همچنین هر زمان که لکه های قهوه ای رنگ بر روی پوست درخت مشاهده کردید، به وجود بیماری قارچی شک کنید.

در حالت کلی درختچه کیوی نسبت به وجود بیماری ها و آفات مقاوم بوده و کمتر درگیر عوارض و آسیب های ناشی از این موضوع می شود. در صورتی که هنگام کاشت درخت کیوی، خاک مناسب برای گیاه فراهم شود و آبیاری به صورت اصولی انجام شود، جای نگرانی برای ایجاد بیماری و آفات وجود نخواهد داشت.

چند نوع هرس داریم و هرس درخت کیوی چگونه انجام می شود؟

درختچه کیوی، رشد قابل توجهی داشته و همین امر باعث می شود تا با مشکلات متعددی در فرایند رشد آن مواجه شویم. همان طور که اشاره کردیم برای راهنمایی شاخه ها باید از ابزاری مانند چوب یا میله استفاده کنیم تا شاخه ها به هنگام رشد دور آن پیچیده و بالا بروند.

گاهی اوقات بعد از کاشت درخت کیوی، رشد زیاد شاخه ها و پیچیدن دور میله یا چوب، شاخه ها را از مسیر درست خود منحرف کرده و در نهایت باعث خشکی آن ها می شود.

به همین جهت معمولا باغداران در طول یک هفته چندین بار روند رشد شاخه ها را بررسی کرده و در صورت نیاز شاخه ها را در مسیری صحیح (به شکل افقی بر روی تکیه گاهی مانند داربست) قرار می دهند. در این فرایند تمام شاخه های فرعی که از مسیر اصلی خود خارج شده و در معرض آسیب قرار گرفته اند باید هرس شوند.

انواع ارقام ایرانی و خارجی برای کاشت درخت کیوی؟

درختچه کیوی نیز همچون درختان دیگر به ارقام مختلفی دسته بندی می شود که در ادامه به بعضی از ارقام کیوی اشاره کوتاهی خواهیم داشت.

  • کیوی ماتوا
  • نهال ابوت
  • کیوی تاموری
  • نهال برونو
  • کیوی آلیسون
  • نهال مانتی
  • نهال گرین سیل
  • کیوی هایوارد
  • و غیره

خواص و ویتامین های کیوی:

این میوه خوش طعم دارای مقادیر زیادی ویتامین C بوده و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مؤثری دارد. شاید از این موضوع اطلاع نداشته باشید که میزان ویتامین C موجود در کیوی از پرتقال بیشتر است. از جمله ویتامین های این میوه A، K و E همچنین از مواد معدنی، پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و غیره را می توان نام برد.

همچنین این میوه، خاصیت آنتی اکسیدانی نیز داشته و از بدن در برابر ابتلا به بیماری های التهابی و انواع سرطان محافظت می کند. تقویت عملکرد قلب، کمک به جذب آهن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کنترل فشار خون بالا و غیره  از دیگر خواص این میوه جذاب هستند.

خواص کیوی

جمع بندی نهایی در رابطه با کاشت درخت کیوی:

کیوی، میوه ای مخصوص مناطق معتدل است که از مقاومت نسبتا خوبی در برابر سرما نیز برخوردار است. این نهال برای رسیدن به مرحله باردهی نیاز به زمان قابل توجهی داشته و معمولا بین یک تا سه سال شما باید برای مشاهده نتیجه صبر کنید.

این گیاه برای رشد بهینه به نور کافی آفتاب احتیاج داشته و در صورت کمبود این عامل مهم، امکان بروز اختلال در روند رشد گیاه وجود دارد. آبیاری مناسب نیز از دیگر فاکتورهایی است که برای کاشت درخت کیوی در این مطلب به آن اشاره کردیم. توجه داشته باشید که زمان آبیاری باید به صورتی برنامه ریزی شود که خاک کاملا خشک نشده باشد.

ایتالیا، نیوزلند، شیلی و چین از کشورهایی هستند که درصد زیادی از کاشت کیوی به آن ها تعلق می گیرد. این درختچه با قدرت رشد بالا، این توانایی را دارد که بیش از 4 سال عمر کرده و سالیان طولانی از محصول خود باغداران را تأمین کند. یکی از مهمترین عواملی که باغداران کاشت نهال کیوی را  انتخاب می کنند، مقاومت بسیار بالای آن در برابر بیماری ها و آفات است.

کیفیت محصول و رشد بهینه در کاشت درخت کیوی، به متغیرهایی مانند سن نهال، هرس کردن، کوددهی، نوع درخت و… بستگی دارد. تمامی این عوامل در کنار یکدیگر بر روی رشد و باردهی مطلوب گیاه تأثیر قابل توجهی دارند.

سوالات جا مانده در مورد کاشت درخت کیوی و شرایط خرید را از طریق شماره های ما جویا شوید.