هر آنچه از کاشت نهال انبه و پرورش درخت آن نیاز دارید در این مطلب بخوانید:

انبه از آن دست میوه‌ هایی است که حرف و حدیث، پشت سرش بسیار است؛ عده‌ای آن را بسیار دوست دارند و هر دم از آن تعریف می‌کنند، عده‌ای دیگر اما حتی دست زدن به آن و یا چشیدنش نیز ابا دارند. البته من به شخصه بین این دو دسته قرار دارم و از قضا، میوه ی نهال انبه یکی از میوه‌های مورد علاقه‌ی من است. حتی خیلی اوقات آرزو می‌کردم که‌ ای کاش یک درخت انبه در خانه داشتم و هر سال، با میوه‌هایش، دلی از عزا در می‌آوردم.

همین آرزوی کوچک جرقه‌ ای شد تا به سراغ جمع کردن اطلاعات درباره این موضوع و یادگیری کاشت انبه، بروم. هرچند که در فضای جستجوی آنلاین، به اندازه‌ی کافی نمی‌توان در این باره اطلاعات کسب و کرد و باید مسقیم به سراغ باغدارن رفت، اما من توانستم حداقل برای این مقاله، به اندازه کافی اطلاعات جمع‌آوری کنم و اکنون می‌خواهم تا رمز و راز کاشت نهال انبه را با شما در میان بگذارم.

عکس نهال درخت انبه

عکس نهال درخت انبه

آشنایی با زادگاه نهال انبه:

همانطور که خود می‌ دانید، میوه انبه و درخت انبه، اصالتا برای مناطق گرمسیری هستند؛ کشورهای آسیای شرقی، به خصوص هند و پاکستان و به تازگی در چند سال اخیر، حتی سیستان و بلوچستان خودمان، از جمله مناطقی هستند که کاشت درخت انبه در آن‌ها، بسیار رواج دارد. این میوه در چند سال اخیر، با استقبال فراوانی رو به رو شده است و ارزش اقتصادی بالایی پیدا کرده است؛ زیرا نه تنها برای مصرف داخلی، بلکه برای صادرات نیز بسیار ایده‌آل است.

انواع نهال انبه کدام است؟

درست مثل تمام میوه‌ها، Mango نیز انواع مختلفی دارد. از انواع رقم‌های انبه، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • انبه Ngowe: کیفیت بسیار بالایی داشته، رنگ انبه زرد و میوه آن کشیده بوده و برای صادرات مناسب است.
  • انبه Boribo: درخت آن باردهی زیادی دارد، میوه آن بزرگ و نارنجی رنگ است و مناسب کنسرو است.
  • انبه Batawi: میوه‌های آن بسیار بزرگ است و گرد است، رنگ آن سبز است و کیفیت مطلوبی دارد.
  • انبه Apple : از دیگر نژادهای مناسب برای صادرات، که میوه گرد، با رنگ نارنجی یا قرمز دارد.
  • انبه Dodo: این نژاد نیز بسیار پرمحصول است، اما میوه آن چندان خوش طعم نیست.
درختچه انبه

رشد درختچه انبه چگونه است:

همانطور که قبل‌ تر ذکر کردیم، کاشت انبه تنها در مناطق گرمسیری و مرطوب می تواند صورت پذیرد؛ به عبارت دیگر، این آب و هوا برای این درخت، ایده‌آل است. رشد درخت انبه هرچند آهسته، اما بسیار زیاد است؛ به‌ طوری که درخت بالغ انبه ممکن است حتی تا 35 الی 40 متر ارتفاع داشته باشد و قطر تنه آن به 8 تا 10 متر برسد!

برای اینکه بتوانیم شاهد بالاترین میزان باردهی بعد از کاشت نهال انبه باشیم، حداقل باید 8 سال صبر کنیم. بعد از آن، میوه‌ها بسته به خاک، می‌توانند زرد، نارنجی، قرمز و حتی سبز باشند. وزن هر میوه نیز بین نیم کیلو تا 2 کیلو، متغیر است.

انواع روش کاشت انبه:

کاشت انبه، به دو صورت امکان‌پذیر است؛ اول با کاشت هسته، دوم کاشت نهال انجام می شود. برای استفاده از روش اول لازم است که هسته را از میوه جدا کنید، آن را شسته و خشک کنید و بعد برش بزنید و در نهایت تحت شرایط خاص و با دقت و ظرافت، صبر کنید تا جوانه بزند و آماده کاشت شود. این روش مکافات بسیاری دارد. استفاده از روش دوم، یعنی کاشت نهال انبه، می‌تواند کار شما را بسیار راحت‌تر کند؛ زیرا نگهداری از آن به نسبت هسته، آسان‌تر است.

شرایط مناسب کاشت نهال انبه:

به طور کلی، همانطور که قبل‌تر نیز به آن اشاره کردیم، برای کاشت درخت انبه، بهترین اقلیم، اقلیم گرم و مرطوب است. اما خب کاشت آن در مناطق دیگر نیز بلامانع است؛ منوط به آنکه شرایط لازمه را برای رشد گیاه، فراهم کنید. کاشت انبه در سایر مناطق، بهتر است که در محیط گلخانه‌ای صورت بگیرد. البته گفتنی است که این درخت را می‌توان در خانه نیز پرورش داد و به عنوان درختچه‌ای زینتی نیز از آن استفاده نمود.

بهترین زمان برای کاشت نهال انبه:

بنا بر ادعای متخصصان، بهترین زمان برای کاشت نهال انبه، در شروع فصول پرباران است؛ از همین روی، شاید بتوان پاییز و یا بهار را بهترین فصل برای کاشت ایت درخت در نظر گرفت. البته باید توجه داشته باشید که بسته به هر منطقه، فصل باران می‌تواند متفاوت باشد؛ اما به هر حال، اصل همان ابتدای شروع فصل باران است.

نهال درخت انبه

بهترین خاک برای کاشت انبه:

به باور متخصصان، بهترین و مناسب‌ترین خاک برای کاشت نهال انبه، آن نوع خاکی است که در ترکیبات خود، دارای کوکوپیت، پیت ماس، پرلیت خاک برگ،و خاک معمول باغداری باشد. البته از آنجایی که این درخت چندان حساس نیست، می‌توانید فقط از خاک معمولی نیز استفاده کنید؛ اما برای رشد و نموی هر چه بیشتر، لازم است که ترکیبات ذکر شده را نیز فراهم کنید.

نکته‌ی مهم دیگر آنکه خاک مناسب برای کاشت درخت انبه، باید به خوبی زهکشی شده باشد. بهترین PH برای این درخت نیز بین 5.5 تا 7 است.

فاصله مناسب کاشت درختان انبه:

تعیین فاصله به هنگام کاشت نهال انبه، اهمیت بسیاری دارد. اول از همه اینکه فاصله، تعیین‌کننده تعداد درخت مورد نیاز است؛ اگر فاصله کم باشد، به طبع تعداد درخت بیشتر خواهد بود، ولی به بدان معنا نیست که محصول هم لزوما افزایش پیدا کند. فاصله کم می‌تواند درختان را در برابر شرایط بد محیطی، مثل طوفان محافظت کند، اما از طرف دیگر، همین عامل ممکن است باعث شود درختان برای جذب مواد مغذی و آب، با یکدیگر رقابت کنند.

از آنجایی که محصول نیز در نوک شاخه رشد می‌کند، ممکن است اگر فاصله کم باشد، نور به اندازه کافی به درخت نرسیده، و محصول کاهش یابد. حد معمول فاصله، بین 3.5 الی 9 متر است؛ هر چند که برای کاشت درخت انبه، بهترین فاصله از نظر ما، 5 متر است. البته گاها این مقدار 12در 12 متر، یا 14 در 14 متر نیز می‌رسد.

مبارزه با آفات در درخت انبه:

آفت در بین تمامی درختان و گیاهان شایع است و نمی‌توان از آن جلوگیری کرد؛ اصلا طبیعت درختان اینگونه است که بالاخره روزی به نوعی آفت دچار خواهند شد؛ بعد از کاشت انبه نیز باید انتظار آفت را داشت. از جمله متداول‌ترین آفت‌ های این نهال انبه، می‌توان به آفت:

  •  Scale،
  • Mealybugs
  • Hoppers اشاره کرد. متداول‌ترین بیماری‌ها در بین این درختان نیز، بیماری آنتراکنوز، سفیدک پودری و بیماری Malformation است.

برای پیشگیری از بروز آفت و آسیب به درخت، لازم است که خاک و برگ‌ها مرتبا بررسی شوند و در صورت بروز هر یک از آفات و بیماری‌های بالا، سریعا برطرف شوند. البته هرس کردن نیز موثر است.

نحوه هرس کردن درخت انبه:

هرس کردن جت بهبود رشد و نمو بعد از کاشت نهال انبه، و البته در برخی از موارد برای جلوگیری از آفات، امری اجتناب نا پذیر است. به طور کلی، از آنجایی که این درخت حالتی گنبدی شکل دارد، نیاز چندانی به هرس در آن احساس نمی‌شود. هرس در درختان انبه باید به گونه‌ای باشد که تاج درخت باز شود.

برای نهال‌های تازه کاشته شده، میزان هرس باید حداکثر تا 1.5 متر و به صورت طولی انجام شود. برای درخت‌های بین 2 الی 3 ساله نیز، هرس باید کمی بیشتر از این مقدار و مجددا به صورت طولی انجام شود؛ این کار باعث افزایش باردهی خواهد شد. فراموش نکنید که هرگز بیشتر 33 درصد از حجم درخت را نباید هرس کرد.

میزان آبیاری نهال انبه:

آبیاری نهال های انبه، بیشتر از هر چیز دیگری، با آب و هوا و اقلیم منطقه‌ای که در آن کشت شده است، بستگی دارد. بعد از گذشت دو تا سه ماه از کاشت درخت انبه، آبیاری باید 3 بار در هفته صورت پذیرد. با گذشت زمان، در فصل تابستان میزان آبیاری 1بار در هفته و در فصل زمستان، هر دو هفته یکبار خواهد بود. اگر درخت به بار نشسته باشد، آبیاری به 2 تا 3 بار در ماه کاهش پیدا می‌کند.

درختان مسن اگر در منطقه پربارش باشند، شاید اصلا نیاز به آبیاری نداشته باشند. و نکته‌ی مهم دیگر اینکه، بعد از کاشت انبه و فرا رسیدن زمان گل‌دهی، از حدود 2 ماه قبل، باید آبیاری را متوقف کرد. بعد از شروع گلدهی آبیاری باید سبک، و پس از به وجود آمدن میوه، آبیاری باید به روال قبل بازگردد.

نحوه کوددهی درخت انبه:

استفاده از کود شیمیایی بعد از کاشت نهال انبه، هرساله به صورت مستمر باید انجام شود. بعد از کاشت، بلافاصله باید به نهال کود بدهیم و در سال‌های بعدی، این کار باید با شروع فصل باران، مجددا انجام شود. بعضی از متخصصان توصیه می‌کند که تا دو یا سه سال اول، کوددهی اصلا ماهی یک مرتبه صورت پذیرد. بهترین کودها برای بهبود رشد، بعد از کاشت درخت انبه، کودهایی هستند که دارای ازت، نیترات آمونیوم، کلسیم و پتاسیم باشند.

زمان برداشت میوه ی انبه:

به طور معمول، از 4 الی 5 سال بعد از کاشت انبه، می‌توان انتظار باردهی داشت؛ بعد از گذشت 8 سال زمان، درخت به بلوغ رسیده و باردهی آن بسیار زیاد می‌شود. حداکثر باردهی را اما، در سال بیستم شاهد خواهید بود. باردهی هر درخت، به کیفیت نهال و نگهداری از درخت در طول سال بستگی دارد. میانگین تعداد میوه در هر درخت، حدود 200 تا 500 عدد است. بعد از اینکه فصل گل‌دهی درخت آغاز شد، 6 بعد از آن نیز زمان برداشت میوه فرا می‌رسد.

نحوه برداشت و نوع نگهداری از درختان انبه:

برای چیدن این میوه، 5 تا 10 سانتی‌متر از دم آن (شاخه متصل به میوه) را نگه داشت؛ سپس برای حمل نقل، این مقدار به 2 سانتی‌متر کاهش پیدا می‌کند. برای نگهداری میوه، باید آن شست تا سم باقی مانده بر روی آن، از بین برود. توصیه می‌شود که عمل برداشت و چین، درست یک روز قبل از رسیدن میوه به صورت کامل، انجام شده و سپس در کارتن مخصوص به آن، بسته‌بندی شود. دمای مناسب برای نگهداری میوه نیز حدود 9 درجه است.

موارد استفاده و کاربردهای نهال انبه:

هم  میوه ی انبه و هم برگ درختان آن، کاربردها و استفاده‌های فراوانی دارند. از میوه آن، بیشتر از هر چیز برای مصارف خوراکی، چه به صورت خام، چه به صورت مربا و کیک و شیرینی و چه به صورت آب‌ میوه استفاده می‌شود. حتی این میوه به عنوان وسیله تزیینی نیز استفاده می‌شود.

از دیگر کاربردهای آن می‌توان به استفاده از صنعت عطرسازی و رنگرزی نیز اشاره کرد. گفتنی است که طول عمر این درخت بسیار زیاد است و تا 300 سال نیز می‌رسد؛ از همین روی، پرورش آن می‌تواند سوددهی بسیاری حتی برای چند نسل داشته باشد.

خواص و ویتامین‌ های انبه:

خاصیت‌ های فراوان، ارزش غذایی بالا و سودمندی آن برای سلامتی، یکی از بزرگترین دلایل کاشت انبه است. میوه ی انبه سرشار از پتاسیم است و برای کسانی که فشار خون بالا دارند، بسیار مناسب است. برگ درخت آن نیز برای سلامت مو، پوست سر و صورت، بسیار مفید است. این میوه دارای آنتی‌اکسیدان است و از سرطان جلوگیری می‌کند، سطح کلسترول را کاهش می‌دهد، با دیابت مبارزه می‌کند، گوارش را بهبود می‌بخشد، سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و… .

جمع‌بندی نهایی در رابطه با کاشت و پرورش نهال انبه:

Mango یکی از محبوب‌ ترین میوه‌ هاست و هر ساله، تقاضا برای آن بیشتر و بیشتر می‌شود. این میوه خواص فراوانی دارد و از آن مهم‌تر، استفاده‌های بسیاری نیز از آن می‌شود. به علاوه، این میوه، میوه‌ای صادراتی هم به شمار می‌رود و پرورش آن می‌تواند بسیار سود بسیاری را برای باغدار به همراه داشته باشد.. با تمامی این اوصاف، کاشت نهال انبه را می‌توان به راحتی توجیه کرد.

در این مقاله، سعی کردیم تا اطلاعات لازم درباره این میوه و البته اطلاعات مربوط به کاشت درخت انبه و نگهداری از آن را به شما خواننده عزیز، ارائه کنم. در این مقاله با انواع انبه، میزان آبیاری، نحوه برداشت، هرس، کوددهی و… آشنا شدید. به عنوان حسن ختام این گفتار، از شما خوانندگان دعوت می‌کنیم که اگر نکته‌ی تازه‌ای درباره‌ی پرورش درختان انبه می‌دانید، در قالب کامنت با ما در میان بگذارید.

منابع محتوا کاشت نهال انبه:

  • https://www.agric.wa.gov.au/mangoes/spacing-soil-preparation-and-planting-mangoes
  • https://empressofdirt.net/grow-mango-seed/