راهنمای جامع بهترین کود برای درخت پسته+مقدار مناسب

دسته بندی: جدیدترین مقالات
1403.04.15

با شروع فصل برداشت پسته، قطعا به فکر باردهی بیشتر محصول خود هستید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب، باید در طی زمان باروری تا محصول‌دهی به درخت خود کود مناسب بدهید تا درخت پسته باکیفیت‌تر شود.

سوال اینجاست که بهترین کود برای درخت پسته چیست؟ چه زمانی باید کود دادن را شروع کنید؟ و چطور می‌توان کود مناسب پسته را تشخیص داد؟ در این مقاله به پاسخ این پرسش ها خواهید رسید.

شناخت بهترین کود نهال پسته و علت کوددهی

همانطور که بدن انسان برای رشد و نمو بهتر نیاز به تقویت و مکمل دارد، درخت پسته نیز برای باردهی بیشتر به مواد مغذی نیازمند است. به طور معمول درخت پسته پس از گذشت 5 سال از زمان کاشت شروع به باردهی می‌کند. همچنین در سن 12 سالگی نیز به بالاترین حد باردهی خود می‌رسد.

طی این مدت مواد مغذی مورد نیاز خود را از خاک دریافت خواهد کرد. به همین دلیل نیاز است تا همواره مواد مغذی مورد نیاز نهال را تا زمان بلوغ و باردهی، از طریق کود رسانی تامین کرد.

اگر کوددهی نباشد، به مرور و با تغذیه درخت پسته از خاک، مواد مغذی تمام می‌شود و درخت تامین مواد مناسب را دریافت نمی‌کند؛ به این ترتیب بار کمتری می‌دهد. وقوع عوامل مختلف نیز لزوم کوددهی به درخت پسته را چند برابر می‌کند:

  • تغییرات دمایی
  • خشک شدن بیش از حد خاک
  • سیل در زمین‌ها و باغ‌ها و در نتیجه از بین رفتن املاح خاک
  • مناسب نبودن خاک مانند خاک‌های آهکی و قلیایی

مزایای استفاده از بهترین کود برای نهال پسته

کوددهی در تولیدات آجیل مخصوصا درخت پسته اهمیت زیادی دارد. مزایای بهترین کود برای نهال پسته در ادامه آمده است:

  1. کود مناسب ریشه‌های نهال پسته را تقویت می‌کند و با محکم و ضخیم شدن ریشه درخت، جذب آب و مواد مغذی بهتر صورت می‌گیرد. به این ترتیب درخت در مقابل آفات و بیماری‌ها مقاوم می‌شود.
  2. بهترین کود نهال پسته، درخت نوجوان را قوت می‌بخشد و به رشد سریع‌تر آن کمک می‌کند.
  3. با کود دادن مناسب به درخت پسته، هم باردهی بیشتر و هم مغز پسته پرتر می‌شود. علاوه بر این کود مناسب، لایه های بیرونی مغز پسته را ضخیم‌تر می‌کند که زیباتر شدن ظاهر پسته را در پی دارد.
  4. کوددهی درختان پسته که محصول مناطق گرم و خشک می باشند و در گرما محصول بهتری می‌دهند، مقاومت آن‌ها را در برابر سرما بالا می‌برد.

به همین دلیل مهندسان علوم کشاورزی توصیه می‌کنند، از زمان کاشت پسته تا زمان برداشت، به فواصل منظم و مرتب، کوددهی انجام شود.

نحوه تشخیص کود خوب از کود نامناسب

برای آن که بتوانید بهترین کود برای درخت پسته را پیدا کنید، نیاز است تا از خاک و برگ پای درخت نمونه بگیرید تا وضعیت اولیه درخت مشخص شود. به عبارت دیگر آزمایش دوره‌ای و در فواصل مناسب است که مشخص می‌کند درخت در چه وضعیتی قرار دارد.

از اواخر آذر تا اوایل پاییز از زیر شاخه‌های سایه‌گیر درخت و نهال پسته نمونه خاک گرفته می‌شود. این نمونه‌گیری باید از سه عمق متفاوت باشد.

  • از روی سطح روی خاک تا عمق 40 سانتی‌متر یک نمونه
  • عمق 40 تا 80 سانتی متر یک نمونه
  • یک نمونه هم از 80 تا 120 سانتی متری

جهت مشاهده انواع نهال پسته و اطلاع از شرایط کشت و خرید آن ها، بر روی عبارت نهال پسته کلیک نمایید.

در اواخر تیر تا اوایل مرداد که زمان پر شدن میوه‌ها است نیز از سرشاخه‌های بدون بار، برگ‌هایی برای برنامه کود‌دهی سال آینده به عنوان نمونه به آزمایشگاه می‌رود تا بهترین کود مناسب برای درخت پیدا شود.

نکته مهم: کود مناسب نباید ناخالصی داشته باشد یا در حداقل‌ترین میزان ناخالصی‌ها قرار بگیرد.

  1. بذر علف‌های هرز
  2. شن
  3. خاک
  4. اسپور قارچ
  5. تخم و لارو حشرات

همچنین بهتر است کود اگر حیوانی است در بالاترین میزان از پوسیدگی باشد. چرا که پوسیدگی باعث از بین رفتن ناخالصی‌ها مخصوصا عوامل بیماری‌زا می‌شود.

تشخیص بهترین کود

معرفی روش های مناسب کوددهی به درخت پسته

سه روش برای کوددهی درخت پسته وجود دارد.

  1. محلول در آب آبیاری: کودهای مایع یا پودری در هنگام آبیاری درختان، ترکیب شده و به همراه آبیاری وارد خاک می‌شود. در این روش استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار به‌دلیل پخش کردن یکنواخت کود در خاک بهتر است.
  2. محلول پاشی: کود با آب در حجم کمتری نسبت به آب آبیاری ترکیب شده و با دستگاه‌های سم‌پاش یا پمپاژ روی درختان پاشیده می‌شود. محلول پاشی برای خاک‌های خشک و نیمه خشک، خاک‌های آهکی و همچنین در مرحله زایش درخت، تاثیر بهتری دارد.
کوددهی با محلول پاشی
  1. چالکود: این روش برای کودهایی که نیاز به نزدیک بودن به ریشه دارند و همچنین کودهای حیوانی استفاده می‌شود. ابتدا یک کانال به عمق 50 تا 60 سانتی متر در مسیر درختان حفر می شود. سپس کود در این کانال تخلیه، و پس از ترکیب کردن خاک و کود، کانال را پر می کنند.

آشنایی با انواع کود درخت پسته

همانطور که گفته شد بهترین کود برای نهال پسته از زمان کاشت تا برداشت باید توسط آزمایشات دوره‌ای خاک و برگ تشخیص داده شود؛ باید میزان مواد و املاح موجود در خاک سنجیده شود. سپس باتوجه‌به نیاز خاک و درخت، کود‌دهی انجام شود.

  • کودهای شیمیایی: در محیط آزمایشگاه و پس از آزمون و خطاهای بسیار تولید می‌شوند.
  • کودهای آلی: مانند کودهای گیاهی و حیوانی که منشاء طبیعی دارند.
  • کودهای بیولوژیک: کودهای مدرن و دارای میکروارگانیسم‌های مناسب برای تقویت خاک و گیاه هستند.

هر یک از این نوع کودها را می‌توان با آزمایش درست برای نهال پسته به کار برد. در ادامه بهترین کودهای شیمیایی و عناصر مهم برای درخت پسته جهت باردهی و رشد بهتر در هر دسته معرفی می‌شود.

نیتروژن؛ بهترین کود برای تولید پروتئین های گیاهی

هنگامی که نیتروژن در خاک نهال پسته کم می‌شود، رشد درخت دچار اختلال می شود. نیتروژن به تشکیل اسید آمینه‌های پروتئین‌ساز کمک می‌کند، اما تشخیص کمبود آن در خاک چندان راحت نیست. به همین دلیل باید نمونه برداری هر چند وقت یک بار انجام شود.

برخی ویژگی‌های درخت پسته‌ای که در خاک کم نیتروژن تقلا می‌کند در زیر آمده است:

  • اگر در اوایل فصل رشد نیتروژن خاک کم باشد، برگ درخت زرد و رنگ پریده می‌شود.
  • در اواسط فصل رشد با کمبود نیتروژن، برگ‌های درخت از حد معمول دیگر نهال‌های پسته، کوچک تر می شوند.
  • با رسیدن به اواخر فصل رشد، در صورتی که نیتروژن خاک کم باشد دانه‌هایی کوچک و سبک را روی شاخه‌ها می‌بینید.

همچنین در درختی که نیتروژن خاک آن کم باشد، کم کم برگ‌ها چروکیده می‌شوند، شاخه‌های نو رس نازک و بی‌حال هستند و تعداد دانه میوه روی هر خوشه کمتر از حد معمول خواهد بود.

نیتروژن در کوددهی

زمان و نحوه کوددهی نیتروژن در باغ پسته

کودهای نیتروژن‌دار مهم ترین و بهترین کود برای درخت پسته می باشند. چرا که رشد و باردهی درخت را تضمین می‌کنند. کودهای شیمیایی نیتروژن‌دار را می‌توان در تمام فصول سال از طریق آبیاری یا محلول پاشی استفاده کرد.

با این‌حال برای رشد میوه‌ها و باروری بهتر درخت پسته، کودهای نیتروژن دار را زمانی استفاده کنید که درخت شروع به گل دادن کرده است. در نتیجه در سه زمان می‌توانید به درخت پسته کود نیتروژن دهید.

  • اواخر اسفند، اواسط اردیبهشت و آخر تابستان در شهریور ماه

در این سه قسط یک هکتار باغ پسته به حدود 200 کیلوگرم نیتروژن نیاز خواهد داشت. این میزان نیتروژن در قسط باید 50 کیلو خالص باشد. در ترکیب کودهای نیتروژن دار باید اوره و فسفات نیز به کار رود.

نکته: اگر زمین شور باشد بهتر است از کود سولفات آمونیوم استفاده شود.

فسفر؛ کودی مهم برای محصول درخت پسته

مانند نیتروژن، فسفر نیز نقش اساسی در رشد و گل‎دهی نهال پسته دارد. فسفر در ساختار RNA-DNA ذخیره می‌شود و به تقسیمات سلولی کمک می‌کند. این ماده معدنی باید در نزدیکی ریشه گیاه استفاده شود. چرا که سرعت حرکت کمی در خاک دارد و ذرات خاک نیز به کندتر حرکت کردن و ثابت شدن آن دامن می‌زنند.

میزان PH خاک مقدار فسفر در آن را تعیین می‌کند. هر چقدر خاک خنثی‌تر باشد یا به سمت اسیدی شدن برود، فسفر بیشتری را در دسترس درخت پسته قرار می‌دهد. فسفر خاک در چند سال نخست رشد درخت مصرف می‌شود و پس از مدتی این ماده مهم در خاک کم و دیگر در دسترس درخت نخواهد بود.

شرایط ظاهری زیر نشان دهنده کمبود فسفر در خاک درخت پسته می باشد.

  • برگ‌های پیر، تیره شده و برگ‌های جوان زودتر از موعد پیر و زرد می‌شوند.
  • گل دادن و خوشه‌بندی ضعیف می‌شود و میوه‌های تشکیل شده کیفیت خوبی ندارند.
  • شاخه‌های نوزاد و گل ها دیر رشد می‌کنند.

چگونه به درخت پسته کود فسفر دار دهیم؟

هر اصله درخت پسته به طور متوسط 600 گرم فسفر در طول کاشت، داشت تا برداشت نیاز دارد. این میزان در استفاده از کودهای شیمیایی اندازه‌گیری می شود. هنگامی که قصد دارید با کودهای آلی و دامی به درخت پسته فسفر برسانید، مقدار آن تا 300 گرم برای هر درخت کاهش می‌یابد.

برای رساندن فسفر کافی به درخت می‌توانید از کود ماکرو کامل پتاس به عنوان بهترین کود برای درخت پسته استفاده کنید. برای محلول پاشی باید یک تا 3 کیلوگرم کود را در 1000 لیتر آب مخلوط کرده و استفاده کنید. در روش آبیاری نیز برای هر هکتار، سه تا 5 کیلو کود کافی خواهد بود.

برای اثرگذاری بهتر کود فسفردار از کود پوسیده، کود مرغی و همچنین کودهای شیمیایی فسفاته استفاده کنید.

  • کود سوپر فسفات ساده و تریپل
  • کود فسفات آمونیوم
  • کود اوره فسفات
وجود فسفر در کود

کلسیم؛ کود مهم در شروع مغز بستن پسته

مهم‌ترین نیاز درخت پسته در اوایل بهار و هنگامی که پوسته استخوانی پسته تشکیل می‌شود، کلسیم است. همانطور که استخوان‌های نوزاد برای محکم و قوی شدن به کلسیم نیاز دارد، درخت پسته نیز برای تشکیل پوسته استخوانی میوه به کلسیم نیاز پیدا می‌کند.

کلسیم به صورت کاهش در خاک پای درخت مشخص نمی‌شود؛ در واقع کمبود کلسیم در نتیجه برهم کنش عناصر دیگر در پوسته درخت و نرسیدن آن به میوه‌ها اتفاق می‌افتد. به همین دلیل کود‌های کلسیمی بهترین کود برای درخت پسته هنگام میوه بستن می باشند.

کمبود کلسیم خاک را می‌توان پس از کارشناسی با کودهای گچی و به روش آبیاری حل کرد. از زمان میوه بستن و با دیده شدن علائم زیر کلسیم دهی باید مستقیما روی میوه‌ها اتفاق بیفتد:

  • چروک شدن برگ‌ها در راس به طوری که لبه برگ‌ها لوله می‌شود.
  • دیدن ضایعه‌های اضمحلال پوسته استخوانی که به آن بیماری لکه بینی پوسته استخوانی می‌گویند.
  • حمله آفات مکنده

کوددهی کلسیم به درخت و نهال پسته

اگر پس از مرحله اول کود کلسیم به خاک داده نشود، در مرحله دانه بستن میوه باید به صورت محلول پاشی باشد. به طور کلی کودهای کلسیم از منابعی مانند کلات کلسیم و آمینوکلات کلسیم درست می‌شوند. زیرا آمینو کلات‌ها در جذب سریع تر کلسیم به روش محلول پاشی بهتر عمل می‌کنند.

در دو زمان می‌توان به درخت پسته از زمان ارزنی شدن دانه‌ها کود کلسیمی داد:

  1. نیمه دوم فروردین و در مرحله ریشه‌زایی اول که گرده افشانی اتفاق می‌افتد.
  2. در اواخر شهریور و مهر که برداشت تمام می‌شود.

زمانی که میوه‌ها ارزنی شدند در سه مرحله با بازه هر 15 روز می‌توانید از کود آمینوکلات کلسیم استفاده کنید. غلظت محلول ساخته شده باید یک و نیم در هزار باشد.

کود پتاسیم؛ مهم ترین کود برای جذب آب نهال پسته

عملکرد درخت پسته را پتاسیم تعیین می‌کند. کود پتاسیم مهم ترین کود درخت پسته است که در مهرماه و پس از برداشت محصول به طور ناگهانی کاهش پیدا می‌کند. اگر پس از برداشت درخت را به حال خود رها کنید، بزرگترین اشتباه است. در صورتی که باید با کوددهی مناسب، آن را برای رشد و باردهی مجدد آماده نمایید.

پتاسیم کافی در خاک درخت پسته باعث پر بار شدن میوه‌ها، خندان شدن، بالا رفتن وزن خشک، خوشه‌بندی بیشتر و در نتیجه فروش بهتر خواهد شد. از طرف مقابل درختی که پتاسیم کافی نداشته باشد، علائم زیر را خواهد داشت:

  • شاخه‌ها و برگ‌ها پراکنده و بی حال رشد می‌کنند.
  • برگ‌های درخت در راس حالت سوختگی و قرمزی خواهند داشت.
  • میوه‌های به دست آمده درصد خندانی کمتری دارند.
  • درخت به نور حساس شده و برگ‌ها خشک می‌شوند.

کودهای پتاسیمی کمک می‌کنند تا درخت پسته در مقابل تنش‌های شوری، خشکی و سرمایی مقاوم شود. علاوه بر این پتاسیم کمک می‌کند تا درخت پسته در مقابل انواع آفات و بیماری‌ها نیز مقاومت خوبی پیدا کند.

کود کلسیم

کودهای پتاسیمی درخت پسته و نحوه کار با آن‌ها

آزمایشات نشان می‌دهند که غلظت پتاسیم در زمان‌های مختلف در اندام‌های درخت پسته متفاوت است. در بهار به کمترین میزان خود و تا کمتر از یک درصد می‌رسد و با رسیدن به فصل تابستان افزایش می‌یابد؛ به طوری که مرداد و شهریور که مغز میوه پر می‌شود، پتاسیم در بالاترین حد خود قرار می گیرد. در پایان رشد و اواخر مهر که برداشت انجام می‌شود، غلظت پتاسیم مجدد کاهش پیدا می‌کند.

برای تعادل بخشید به میزان پتاسیم در درخت پسته می‌توان از کودهای پتاسی مانند:

  • سولفات پتاسیم به صورت چالکود
  • نیترات پتاسیم به صورت محلول پاشی و آبیاری با غلظت 3 یا 4 به هزار در 2 مرحله
  • سولوپتاس به روش آبیاری و محلول پاشی در مرحله مغز بستن به اندازه 80 تا 100 کیلو در هر قسط آبیاری استفاده کرد.

بهترین کودهای آلی برای نهال پسته

کودهای آلی آن دسته از کودها با منشاء طبیعی هستند. کودهای حیوانی مانند کود گوسفندی، گاوی و مرغی به عنوان بهترین کود برای نهال پسته در دسته کودهی آلی قرار دارند. نکته مهم حین استفاده از این کودها، کاملا پوسیده بودن آن ها است. چرا که در این کودها احتمال وجود باکتری های مضر بیشتر است.

بهترین کود حیوانی برای نهال درخت پسته کود مرغی است. این نوع کود در مقایسه با دو نوع دیگر نیتروژن، فسفر، کلسیم، منیزیم، سدیم، گوگرد، روی، مس و منگنز بیشتری دارد. کود گوسفندی پتاسیم بیشتری دارد و کود گاوی نیز بین این دو قرار می گیرد.

ذکر این نکته نیز اهمیت دارد که کودهای آلی به تنهایی برای باغ پسته کافی نیستند و همواره باید از کودهای شیمیایی نیز در کنار آن ها استفاده کرد.

کود آلی

به کار بردن کودهای حیوانی برای درخت پسته؛ مقدار و زمان

بهترین زمان کوددهی به درخت پسته با کودهای حیوانی در زمستان و به هنگام خواب رفتن درخت است. اگر قصد دارید بهترین نتیجه را از کودهای حیوانی بگیرید از چالکود استفاده کنید. زیرا بهترین روش کوددهی برای این کودها می باشد. روش سنتی پخش کردن در زمین و مخلوط کردن با ماشین‌های شخم زن، اثرات مفید کود‌دهی را کاهش می‌دهد.

کود مرغی را می‌توان در تمام فصول سال استفاده کرد، اما بهترین زمان آن اواخر زمستان تا اوایل پاییز سال بعد است. در این بازه کود مرغی به باردهی محصول کمک می‌کند. مقدار مورد نیاز کود مرغی بر اساس دمای هوا، میزان آبی که به درخت داده می شود، سن، مقدار باری که درخت در آن سال داده است و مقدار ازت که برای خاک تامین شده است، دارد.

نکته: زیاده روی در استفاده از کود مرغی شاید در ابتدا باردهی را زیاد کند، اما به مرور باعث تخریب خاک می‌شود. به همین دلیل بهتر است طبق نظر کارشناس و برای خاک‌های با بافت سبک تا متوسط این کود را استفاده کنید.

بهترین کود درخت پسته در فصول گرم

پسته میوه تابستان است. میوه‌ای که در مناطق خشک و گرم با تابستان‌های طولانی و کم رطوبت بهتر رشد می‌کند. در تابستان پر شدن مغز داخلی پسته اتفاق میفتد و آفت شیره خشک کن به جان درختان پسته آسیب می‌زند. به همین دلیل باید کوددهی در تابستان نیز انجام شود.

مهم ترین عناصر برای بهترین کود درخت پسته در تابستان نیتروژن، پتاسیم و بور هستند. این سه عنصر در پر شدن مغز پسته، بالا رفتن کیفیت ظاهری و طعم آن اهمیت دارند. ضمن آن‌که پتاسیم در بالا بردن مقاومت نهال پسته در برابر تنش و استرس نقش مهمی ایفا می‌کند.

مناسب ترین کود برای نهال پسته در فصول سرد

بهترین زمان تغذیه و تقویت نهال‌های درخت پسته زمانی است که درخت به خواب زمستانی می‌رود. کوددهی اصلاحی و تقویتی در این زمان، باردهی و محصول سال بعد شما را تضمین می‌کند. در فصول سرد سال نیاز درخت پسته به تغذیه شدن با ریزمغذی‌هایی مانند فسفر و پتاس با کودهای حیوانی و سولفاته بیشتر می‌شود.

در زمستان به دلیل قلیایی و سنگین شدن خاک درخت باید از کودهای حیوانی برای جلوگیری از سرمازدگی استفاده شود. این کار با روش چالکود بهتر نتیجه خواهد داد. همچنین به کمک سولفات کلسیم که یک نوع گچ کشاورزی است می‌توان خاک را برای محصولات خندان، پر مغز و بدون پوسیدگی سال بعد اصلاح کرد.

کود حیوانی درفصل سرد

جمع بندی نهایی در ارتباط با بهترین کود برای درخت پسته

پسته امروزه یکی از گرانترین آجیل‌هایی است که در کشور ما کشت و صنعت خوبی دارد. کوددهی مانند آبیاری یک رکن مهم و اساسی در روند کاشت تا برداشت پسته است. اگر می‌خواهید محصول نهایی خندان و سنگین مغزی داشته باشید، بهترین کوددهی برای درخت پسته را فراموش نکنید.

با خرید نهال‌های پسته از آریا نهال می توانید کسب و کار خود را گسترش دهید. انواع نهال پسته را تنها با چند کلیک می توانید در شهر خود تحویل بگیرید. کافی است در وب سایت آریا نهال وارد بخش نهال‌های پسته شوید و تنوع نهال های پسته‌ها را مشاهده کنید.

جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
5

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “راهنمای جامع بهترین کود برای درخت پسته+مقدار مناسب”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *