بهترین راهنمای آبیاری درخت گردو در پاییز، زمستان، تابستان و بهار

دسته بندی: جدیدترین مقالات مقالات پرورش درخت گردو
1400.10.09

مقدمه ای بر نحوه آبیاری صحیح درخت گردو:

همه ما می‌دانیم که درختان برای بقا به میزان مشخصی آب احتیاج دارند. درصورتی‌که درخت آب کافی را دریافت نکند، خشک می‌شود و میوه‌های باکیفیتی به باغدار نخواهد داد. یکی از درختانی که مقام و منزلت ویژه ای در میان کشاورزان ایرانی دارد، درخت گردو است. به نظر شما روش صحیح آبیاری این درخت، چگونه باید باشد؟

همه ما فکر می‌کنیم که هرچه درخت بزرگ‌تر باشد، نیاز آبی بیشتری دارد. این موضوع از جهاتی صحیح و از جهاتی ناصحیح به نظر می‌رسد. در این نوشتار سعی داریم تا شما را با نحوه آبیاری صحیح درخت گردو یا نهال گردو، آشنا سازیم؛پس تا انتهای این نوشتار همراهمان باشید.

ابیاری درخت گردو

آبیاری درخت گردو به روش اصولی:

درخت گردو در گروه درختان بلند قامت قرار دارد و به همین دلیل میزان مصرف آب بیشتری به نسبت درختان هم سن و سال خود خواهد داشت. یکی از اساسی ترین اصول نگهداری درخت گردو، آبیاری صحیح و کافی آن است. در صورتی‌ که آبیاری بیشتر از اندازه نیاز درخت یا کمتر از آن صورت گیرد، قطعاً به‌ سلامت آن لطمه می‌زند.

برخی از نژادهای درخت گردو اگر که آب لازم به آن‌ها نرسد، میوه‌هایی بدرنگ و بدطعم را به ثمر می‌رسانند. همچنین اگر آب مکفی به نهال گردو نرسد، امکان دارد که میوه دهی آن به تعویق بیفتد.

یکی از زمان هایی که آبیاری درخت گردو باید مورد ارزیابی قرار گیرد، زمانی است که میوه‌ های کوچک و سبزرنگ گردو خودنمایی کردند. باغداران از این زمان تا زمان پر شدن میوه‌ ها باید آبیاری درخت گردو، را به‌صورت اصولی و کافی انجام دهند.

از آنجایی ‌که اغلب درختان گردو نیاز سرمایه مشخصی دارند و در مکان هایی سردسیر یا معتدل کشور کاشته می‌شوند، نیاز آبی آن‌ها اغلب با بارش‌های فصلی تأمین می‌شود. در حالت کلی گردو از جمله درختانی می باشد که نیاز میانه به آبیاری دارد.

به خاطر داشته باشید که اگر باغ شما در مناطقی با آب شور قرار دارد باید میزان استاندارد شوری را برای گردو اندازه گیری کرده و پس‌ از آن، اقدام به آبیاری کرده.

آبیاری صحیح درخت گردو

نحوه آبیاری صحیح درخت گردو:

درخت گردو نیاز میانه ای به آبیاری دارد، اما این موضوع مستلزم این نمی باشد که به روش آبیاری حساسیتی ندارد. اتفاقاً گردو جزو درختانی است که در مقابل کم و زیاد بودن میزان آبیاری واکنش نشان می‌دهد. توصیه می‌کنیم قبل از این‌که نهال گردو را بکارید، در مورد انواع نژادهای نهاد گردو اطلاعاتی به دست آورید. . با کسب این اطلاعات، بهترین نهال را با توجه به ویژگی های محل خود شناسایی خواهید کرد.

درصورتی‌که درخت گردو قدیمی در باغ خود دارید، باید شرایط آبیاری برای فصول گرم و سرد سال را در نظر بگیرید. در ادامه سعی داریم به انواع روش‌های آبیاری درخت گردو، بپردازیم تا شما بتوانید بهترین روش را برگزینید.

انواع روش‌های آبیاری درختان گردو:

ابتدا شما را با چند قانون باغداری برای انتخاب روش درست آبیاری این درخت آشنا می‌کنیم. شاید این سؤال به ذهن شما هم خطور کرده باشد که درخت گردو چند روز یکبار آب می‌خواد ؟ قانون اول می‌گوید که هر درخت گردو برای ثمر دهی مناسب، نیاز به متوسط ۱۲۷۰ میلی‌متر باران در فصل بارش سالیانه دارد. قانون دوم می‌گوید هر درخت گردو برای بقا، حداقل به بیش از ۵۰ درصد میزان دریافت آب در فصل بارش در تابستان نیاز خواهد داشت که رقمی حدودی بین ۶۳۰ میلی‌متر است.

اگر درختان شما فصل بارش خوبی را پشت سر گذاشته باشند، شکوفه دهی بهتری خواهند داشت و حداکثر رشد میوه در آن‌ها دوران از انتظار نیست. در ادامه به سه روش متداول آبیاری درخت گردو، اشاره می‌کنیم.

کرت بندی؛ روش اول آبیاری درخت گردو:

کرت بندی یکی از قدیمی‌ترین شیوه آبیاری مرسوم در میان باغداران است. معایب این روش به نسبت مزایای آن، بسیار بیشتر به باغ و منابع آبی آسیب می‌رساند. برای انجام آبیاری به روش کرت بندی  کرت ‌ها را به صورتی حفر می‌کنیم که در زمان جاری شدن آب از بروز طغیان جلوگیری کند. پس از کندن شیارها در زمان آبیاری جریان آب را به ورودی کرت‌ها انتقال داده و آب با گذر از کانال‌ها در زمین نفوذ می‌کند.

راندمان آبیاری این روش بسیار پایین است؛ چون آب در حین گذر از کانال فرصت کافی برای نفوذ به زمین را نخواهد داشت. علاوه بر آن، از دست رفتن آب در این روش بسیار بالاست. به باغداران عزیز پیشنهاد می‌کنیم از این روش برای آبیاری درخت گردو، استفاده نکنند چرا که کشور ما در ناحیه ای خشک قرار دارد و حفظ منابع آبی بسیار مهم است.

یکی دیگر از معایب آبیاری به روش کرت بندی، رشد غیرقابل‌کنترل علف‌های هرز در مسیر آب است. همچنین در صورتی ‌که جریان آب ناقل بیماریهای قارچی درختان باشد، با گذر از کانال آبی ریسک ابتلا درختان به بیماری‌های قارچی را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن در این روش درختانی که در ابتدای ورودی کرت بندی قرار دارند، آب بیشتری دریافت خواهند کرد.

آبیاری درخت به روش قطره‌ای:

این روش با عنوان جدیدترین روش آبیاری درختان مشهور است. سیستم روش آبیاری قطره ‌ای اندکی با روش ‌های دیگر فرق دارد. در این روش بسته به ‌اندازه درخت و سن و سال آن، لوله‌هایی را حول تنه اصلی روی زمین قرار می‌دهند. با توجه به ریشه درخت، این لوله ‌ها می‌ تواند روی مسیر دایره‌ای در اطراف درخت بچرخند. برای آبیاری قطره‌ ای 2 روش مرسوم وجود دارد. این دو روش به شرح زیر است:

  • آبیاری قطره ‌ای برای زمین‌ هایی در مناطق مرتفع: در این روش در بالای زمین باغ یک منبع یا حوضچه جمع‌آوری آب‌های جاری قرار می‌دهند. سپس با استفاده از شیب زمین و نیروی گرانش، آب را با استفاده از لوله‌هایی که پای هر درخت رسیده، آبیاری می‌کنند. مزیت این روش این است که می‌ توان از آب‌های جمع‌آوری‌شده در زمان بارندگی نیز استفاده کرد.
  • آبیاری قطره ‌ای در زمین‌ های مسطح: در این روش به دلیل هم‌ سطح بودن زمین برای آبیاری درخت گردو، باید از پمپ برای انتقال آب استفاده کرد. گرچه به نظر خرید تجهیزات برای آبیاری به این روش هزینه‌بر است، اما در طولانی‌مدت با افزایش میزان باروری و کیفیت محصولات، ارزشمندتر خواهد بود.

آبیاری درخت به روش غرقابی:

در این شیوه نحوه آبیاری صحیح درخت گردو، به صورتی است که آب را به اعماق زمین می‌فرستند. برای انجام این کار در اطراف تنه اصلی گودال بزرگی کنده می‌شود. سپس به میزانی آب پای گودال می ‌ریزند که آب دیگر جذب زمین نشود. پس ‌از آن آب اندک ‌اندک به اعماق زمین می ‌رود. این روش هم مشابه روش کرت بندی میزان بالای هد رفت آب را به همراه خواهد داشت. همچنین در فصل بهار میزان علف ‌های هرز پای درخت نیز بیشتر می‌شود.

یکی از بزرگ‌ترین معایب این روش، مرطوب ماندن قسمت انتهایی تنه درخت است. رطوبت تنه درخت می‌تواند منجر به هجوم حشرات موذی و بیماری‌های قارچی در درخت شود. همچنین این رطوبت می ‌تواند منجر به رشد گیاهان رونده مثل خزه‌ها روی تنه درخت بشود.

انتخاب نحوه آبیاری صحیح درختان گردو با توجه به اقلیم:

شرایط جغرافیایی تأثیر زیادی بر میزان نیاز درخت به آبیاری دارد. در ادامه به توضیح تفاوت‌ ها و نیاز انواع گونه ‌های گردو در مناطق گرمسیر و سردسیر خواهیم پرداخت.

آبیاری درختان گردو در مناطق سردسیر

درختانی که توان کافی در برابر سرما دارند، زمانِ گلدهی متفاوت تری، به نسبت درختان حساس به سرما از خود نشان می دهند. همان‌طور که می‌دانید درخت در زمان خواب نیاز کمتری به آبیاری دارد، پس هر چه درخت دیرتر از خواب زمستانی بیدار شود، دیرتر به آبیاری به‌صورت مستقیم نیاز خواهد داشت. درختان مناطق سردسیری هم دیرتر بیدار می‌شوند و هم به دلیل شرایط اقلیمی از میزان بیشتری باران بهره‌مند شده‌اند.

تمامی این موارد نشان می‌دهد که آبیاری درخت گردو، در مناطق سردسیر بیشتر از مناطق معتدل و گرمسیر خواهد بود. در حالت کلی آبیاری در مناطق سردسیر حداکثر 12000 متر مکعب در 2 هکتار است.

آبیاری درخت در مناطق گرمسیر

آبیاری درختان گردو در مناطق گرمسیر به موارد مختلفی وابسته است. درختان گردو مناسب مناطق گرمسیر و معتدل، نیاز آبی کمتری نسبت به درختان مناطق سردسیر دارند. البته باغداران باید متوسط میزان بارش در فصل پاییز و زمستان را مدنظر قرار دهند.

بارش کافی می‌تواند سطح رطوبت خاک را بالا ببرد و همین موضوع باعث می‌شود شروع آبیاری درخت گردو، در فصل بهار به تعویق بیفتد. عموماً در مناطق معتدل و نیمه ‌خشک پیشنهاد می شود هر هفته آبیاری صورت بگیرد؛ چرا که باید نیاز آبی درخت قبل از خشک شدن ریشه آن تأمین شود.

پیشنهاد ما به شما این است در صورتی‌ که تبخیر سطحی در منطقه شما بالا هست، از روش آبیاری قطره‌ای درخت گردو استفاده کنید. این روش به ‌صورت دائمی نیاز آبی درخت را تأمین می‌کند علاوه بر آن از تبخیر بیش از حد آب نیز جلوگیری خواهد کرد.

نتیجه گیری نحوه آبیاری صحیح درخت گردو:

سلامت درختان، سرمایه اصلی هر باغدار است. اگر درختان باغ سالم باشند، میوه‌ هایی زیبا و خوشمزه به باغدار می‌دهند. درخت گردو نیز از این قضیه خارج نیست. در این نوشتار راجع به روش های صحیح آبیاری درخت گردو، صحبت کردیم. با داشتن اطلاعات از نحوه آبیاری درخت گردو، می‌ توانید در حفظ سلامت درختان باغتان نقش مؤثری را ایفا کنید. اگر شما نیز از روشی خاص برای آبیاری درختان خود استفاده می‌کنید، روش خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منابع:

  1. https://homeguides.sfgate.com/transplant-young-black-walnut-tree-fall-74796.html
  2. https://www.starkbros.com/growing-guide/how-to-grow/nut-trees/walnut-trees/watering
  3. https://wikifarmer.com/walnut-tree-water-requirements/
جهت خرید نهال با ما در تماس باشید

شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان سایت ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.

این مطلب را دوست داشتید؟

بله پسندیدم
164

نفر این مطلب را پسندیدند

ارسال دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 1402.09.06 اصغر اربابی

    با سلام خدمت شما.
    یک هکتار باغ انگور دارم در منطقه تاکستان قزوین ،درختاشو در اوردم،میخام گردو بکارم،لطفا در رابطه با نوع نژاد نهال گردو و شرایط ابیاری راهنمایی کنید،شرایط ابی ،هر ۹ روز ۱۲ ساعت ابیاری قطره‌ای دارم.ممنون از لطفتون.همچنین اون منطقه مناسب باغ گردو هست؟

    • 1402.09.07 admin-ariyanahal

      سلام و عرض ادب
      درخت گردو چندلر، ژنوتیپ برتر آریا، فرانکت و درخت گردو تویسرکان مناسب قزوین می باشد.
      برای اطلاع از شرایط آبیاری و نکات دیگر می توانید با شماره 09143336024 تماس حاص فرمایید.

    • 1402.09.18 خواجه وند

      سلام شما چرا پسته نمیکارید که هم عالی جواب میده هم آب کمی نسبت به گردو داره هم قیمتش چند برابر گردو هست …

      • 1402.09.19 admin-ariyanahal

        با سلام خدمت دوست عزیز
        نهال های پسته نیز در سایت آریا نهال موجود می باشد.

  • 1402.04.09 Saeednikzad

    سلام ب روش دیمی یا سوپر جاذب، اب را جذب میکنند در پای ریشه درخت گردو ریخت و استفاد کرد تا ابیاری ب صفر برسد یا نه.
    در مناطق کوهستانی خرم اباد. لطفا حتما جواب بدهید با تشکر

    • 1402.07.26 admin-ariyanahal

      درود برشما
      در این روش، افزایش سوپرجاذب‌ها منجر به افزایش عمق ریشه خواهد شد. همچنین به عنوان یک روش جدید آبیاری برای بهینه‌سازی مصرف آب استفاده می شود. اما شرایط تشکیل و استفاده از آن نسبت به دیگر روش ها بسیار پر هزینه است و از نظر اقتصادی و دیگر موارد توجیهی نخواهد داشت. شما می توانید با توجه به ویژگی های مثبت آبیاری سوپرجاذب، با مهندسین کشاورزی در این موضوع مشورت اصولی داشته باشید.

  • 1402.04.07 ارش

    سلام وقت بخیر
    بنده با مطالعه مطالب مفید سایت و دیگر سایتها یک برنامه آبیاری برای ایجاد یک باغ گردو کوچک با کاشت ۵۰ نهال گردو نوشتم میخواستم نظر شما رو بدونم ایا این برنامه جواب میده،؟

    محل روستایی در استان اردبیل، کوهستانی، زمستان سرد، میزان میانگین بارش سالانه ۳۶۰ میلی متر، زمین تا حدودی خاک رس، شیب زمین تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درجه،

    منبع آب: ذخیره ۲۰۰۰۰ لیتر آب در منبع پلی اتیلن در فصل زمستان و استفاده ان در فصل تابستان

    شروع آبیاری اواخر اردیبهشت تا اواخر شهریور، ابیاری هفته ای یک مرتبه و هر مرتبه حداقل ۲۰ لیتر آب برای هر نهال به روش قطره ای، تعداد دفعات ابیاری در این دوره برای هر نهال حداقل ۱۵ مرتبه ( هفته ای یک مرتبه)

    آیا این روش جواب میدهد؟ با تشکر فراوان

    • 1402.07.27 admin-ariyanahal

      سلام و عرض ادب
      با کارشناسان آریا نهال تماس بگیرید(09143336024). با احترام

  • 1401.03.26 علیرضا شیری

    سلام عرض ادب واحترام آریا نهال بنده درمنزل شیراز یک عدد درخت گردو دارم ۴۰ ساله قطر یک مترو ۶۰سانت ارتفاع ۱۰متر پهنا هم ۱۰ متر نزدیک به ۲۰ساله که اصلا رشد نداره اون اوایل تا سن ۲۰ سالگی خیلی پر هجم وشاداب جوری که هرسال رشدشو به چشم میدیدی ولی الان کم هجم جوری که فقط نوک شاخه هاش برگ داره وسطش کامل خشکو خالی شده هرساله هم شاخه هاش خشکتر میشه راستش از ابیاری گردو اطلاع نداشتم نهایت آبیاری که میکردم ماهی یک بار به صورت غرآبیل درفصل بهار وتابستون بوده محصول بسیار عالی وخاصی داره یه گونه کم یابه خیلی خوشمزه تر از گردوهای دیگست رو این حساب میگم حیفه از بین بره ممنون میشم کمک کنید با تشکر از آریا نهال🤗

    • 1401.03.28 ariyanahal.ir

      سلام جناب شیری عزیز. اگر از نژادهای پیوندی باشد نهایت ارتفاع آن 10 متر است که طبیعی است، اگر از ارقام قدیمی و بذری گردو می باشد تا 15 متر نهایت 30 متر هم می تواند رشد کند. ملاک ارتفاع درخت نمی باشد، ملاک مقدار بارهی آن است. اگر بیش از 40 کیلوگرم هر درخت شما باردهی گردوی خشک دارد، باردهی مناسبی دارد. جهت تقویت می توانید از کودهای پوسیده ی دامی به صورت چالکود بهره مند شوید. با احترام

  • 1401.03.19 حسین ملک لی

    ما در زنجان درخت گردوی 20 ساله داریم تابحال 20 تا گردو ندیده ایم زمستان شاخه هارا سرما می‌زند و خشک می‌شود پارسال هم گفتین آبش را 20 روز از تابستان مانده قطع کنید اینکار را هم کردیم 4 تا درخت گردوی 20 ساله یک گردو هم نداده

    • 1401.03.20 ariyanahal.ir

      سلام و عرض ادب وقت بخیر. همان طور که اشاره داشتید احتمالا از ارقامی هستند که به سرمای زمستان یا بهاره مقاوم نمی باشند، توصیه می شود به ارقام مقاوم و دیرگل پیوند زنید یا نهال های گردوی پیوندی دیرگلی همچون نهال گردو فرنور را جایگزین نمایید تا دچار سرمازدگی نشوید. همچنین گاهی کشاورزان مجبور می باشند تا درختان را در فصول بسیار سرد با گونی و… بپوشانند تا حد مناسبی جلوی اسیب زدن سرما به درختان را بگیرند. با احترام.

      • 1402.01.04 معراج خدائی نیا

        سلام عرض ادب.
        من حدود بیست درخت گردونه ۲۵ ساله دارم که هر سال این درختان ببست سانت رشد شاخه هاشون هست ودر سال دیگه خوشک می‌شوند وباردهی خوبی ندارند شاخهاش خوشک می‌شوند ورشد ندارن وقبل از پاییزبرگهاشون زرد می‌شود ومیریزن مشکل این درختان چیست

        • 1402.01.12 ariyanahal.ir

          سلام و عرض ادب. باید دقیق برسی شود. یک بخشی با پیوند زدن حل می شود، بخش دیگر مربوط به تقویت درخت می باشد. توصیه می شود تصاویر درخت خود را به متخصصان بومی خود نشان داده و جویا شوید تا دقیق راهنمای لازم را کسب نمایید. با احترام

  • 1400.10.11 محمد سلگی

    سلام

    • 1402.05.11 فریباحیدری

      سلام وعرض ادب.بادرختان گردوی ده ساله ای که آب وکود به موقع داده شده امامغز اکثرشون سیاه میشه چه باید کرد ممنون از لطف شما

      • 1402.07.24 admin-ariyanahal

        با سلام
        بیماری بلایت اصلی ترین عامل سیاهی درخت گردو می باشد. برای جلوگیری از آن سمپاشی با بردوفیکس ده در 1000 پس از برداشت محصول و… پیشنهاد می شود.